Cei doi tineri în vârstă de 19 şi 20 de ani, din satul Mihoveni, comuna Şcheia, care au murit înecaţi luni seară în râul Suceava, erau prieteni foarte buni, „ca doi fraţi de cruce”, după cum a povestit tatăl unuia dintre ei. Faptul că aceştia erau prieteni foarte buni întăreşte şi mai mult probabilitatea ca unul dintre ei să fi încercat să-l salveze pe celălalt, ajungându-se astfel la o dublă tragedie.
Cel puţin unul dintre tineri ştia să înoate foarte bine
Luni seară, în jurul orei 19.00, Narcis Iuga, în vârstă de 19 ani, şi Irinel Nichitean, în vârstă de 20 de ani, au ajuns pe malul râului Suceava cu un motoscuter condus de primul. Au intrat în apă printr-un vad şi au început să înoate în aval. La aproximativ 300 de metri distanţă cei doi s-au înecat. Tinerii au dispărut în adâncul apei într-un timp foarte scurt, martori care se aflau în zonă neavând timp să reacţioneze în nici un fel.
Trupurile celor doi au fost recuperate după aproximativ două ore, de un echipaj format din trei scafandri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.
Nicolai Nichitean, tatăl unuia dintre tinerii care s-au înecat, a relatat: “Ei erau ca doi fraţi de cruce, erau nedespărţiţi. Amândoi au fost la cineva din sat şi au ajutat la câmp. Poate or fi băut şi un rachiu, cine ştie, şi după ce au terminat munca au venit şi s-au băgat aici. Numai Cel de Sus ştie ce s-a întâmplat de s-au înecat amândoi”.
Nicolai Nichitean a mai spus că fiul său ştia să înoate foarte bine. Chiar el îl învăţase pe fiul său să înoate, de mic copil. Cu atât mai mult moartea acestuia este greu de explicat pentru bărbat.
Au primit în Portugalia cumplita veste a morţii fiului lor
Părinţii celuilalt tânăr, Narcis Iuga, erau plecaţi la muncă în Portugalia la momentul tragediei.
Viceprimarul comunei Şcheia, Ilie Cojoc, a declarat: „Suntem rude şi, din păcate, luni seară, a trebuit să vorbesc cu părinţii lui Narcis Iuga, plecaţi în Portugalia, şi să le dau cumplita veste. Este o mare tragedie pentru comunitatea din Mihoveni. În cazul celeilalte familii, Nichitean, care are o situaţie financiară mai grea, ne-am decis să oferim sprijin pentru cele necesare înhumării”.
Conform viceprimarului, Narcis Iuga era elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” din Suceava. Celălalt tânăr nu mai urma vreo formă de învăţământ.
Viceprimarul Ilie Cojoc a mai precizat că ambii tineri aveau mopede, de la această pasiune comună legându-se şi prietenia lor.
Cinci înecaţi în ultimele zile
Cazul celor doi tineri înecaţi luni seară la Mihoveni vine după ce, în ultimele zile, alţi trei bărbaţi au murit la scăldat, în râul Suceava şi pe iazul de la Lipoveni. Avântarea în locuri necunoscute, periculoase, consumul de alcool ori şocul pe care îl suportă organismul atunci când, de la temperaturi ridicate, se intră brusc în apă, acestea sunt câteva dintre cauzele probabile ale dramelor care s-au succedat alarmant.
Apel ISU către înotători, dar şi către responsabilii care ar putea marca locurile periculoase
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava a transmis o serie de măsuri preventive, în speranţa că astfel de drame nu se vor mai repeta.
„În primul rând, scăldatul trebuie făcut doar în locuri special amenajate. Este bine să nu vă aventuraţi să vă scăldaţi dacă nu înotaţi bine. Evitaţi înotul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere. Într-un râu puteţi nimeri în curenţi repezi de apă, cu vârtejuri, albia poate fi nămoloasă, cu plante sau pietre. Ţinând cont de faptul că majoritatea arealelor nu sunt amenajate şi marcate corespunzător, pericolul de înec şi accidente este foarte mare. În acest sens, recomandăm consiliilor locale să amplaseze semne de atenţionare (pancarte) cât mai vizibile, inscripţionate cu mesajul <Pericol de înec>de-a lungul cursului de apă de pe raza localităţilor, unde sunt locuri de scăldat”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava