Direcţia pentru Agricultură Suceava a anunţat că în judeţ s-a finalizat campania de recoltare a grâului, producţia medie calculată fiind de 2.703 kilograme la hectar, puţin sub aşteptările unui an bun pentru agricultură, în care au căzut cantităţi mari de precipitaţii.
Conform datelor contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava, grâul a fost recoltat de pe 14.171 de hectare.
Directorul instituţiei, Vasile Schipor, a declarat: “Marii cultivatori au obţinut în majoritate producţii de peste 3.000 de kilograme la hectar. Producţia medie este însă trasă în jos de micii cultivatori. Cu sămânţă din pod şi fără tehnologie şi îngrăşământ, aceştia nu au obţinut producţii la fel de bune”.
Dacă anul 2013 a fost unul bogat în precipitaţii, toamna lui 2012 a fost una secetoasă. Aşa se face că în toamnă, în primă fază, sămânţa de grâu nu a avut necesarul optim de umiditate. Şi aceasta este una dintre cauzele producţiei medii nu foarte mari.
Unul dintre marii cultivatori de teren agricol din judeţ, Gheorghe Abogătoaie, preşedintele Asociaţiei „Plop-Agro” din Plopeni-Salcea, a precizat că a obţinut o producţie de aproximativ 3.000 de kilograme la hectar, mai bună ca în anii precedenţi, însă pe de altă parte în acest an preţul grâului este mic.
„Preţurile sunt foarte jos, 60-70 de bani la kilogram, faţă de 1,20 de lei anul trecut. Asta este agricultura în România, când e producţie mai bună preţurile se prăbuşesc şi nu sunt foarte multe motive să fim mulţumiţi”, a declarat cultivatorul.
În judeţ a mai fost recoltat orzul de toamnă – producţie de 2.489 de kilograme la hectar, orzoaica de toamnă – 2.628 de kilograme la hectar, orzoaica de primăvară – 2.100 de kilograme la hectar, rapiţa – 2.600 de kilograme la hectar, mazăre boabe - 1.575 de kilograme la hectar şi ovăzul, unde s-a obţinut o producţie medie la hectar de 2.228 de kilograme.
De precizat că în anii anteriori producţia medie la grâu în judeţul Suceava a fost de 2.800 de kilograme la hectar.