Municipalitatea suceveană va sprijini organizarea Festivalului de Artă Medievală Suceava, eveniment care se desfăşoară la finele acestei săptămâni, cu un total de 100.000 lei (un miliard de lei vechi). Decizia de suplimentare a fondurilor alocate pentru organizarea acestei manifestări a fost luată în unanimitate de către aleşii locali prezenţi la şedinţa extraordinară de Consiliu Local convocată ieri dimineaţă.
Astfel, pe lângă finanţarea asigurată de către Consiliul Judeţean Suceava, suma alocată iniţial de Primăria Suceava Festivalului Medieval, de 20.000 lei, bani obţinuţi din fonduri europene, a fost suplimentată cu alţi 80.000 de lei de la bugetul local, astfel încât organizatorii să aibă la dispoziţie un buget mai mare cu 100.000 lei, pentru organizarea de evenimente cultural-artistice de promovare a valorilor Sucevei, în special Cetatea de Scaun.
„În fiecare an noi am sprijinit, cu sume mai importante altă dată, cu cât putem acum, în perioadă de austeritate, Festivalul de Artă Medievală. Anul acesta noi am alocat din fonduri europene 200 de milioane de lei vechi şi 1,3 miliarde de lei vechi pentru costume. Ediţia 2013 este o ediţie jubiliară, mai ales că pe 18 august se împlinesc 625 de ani de atestare documentară a Sucevei”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Eliminarea taxelor de intrare la Cetate
Discuţiile pe tema finanţării Festivalului Medieval au atins şi o problemă controversată – taxele de intrare la Cetatea de Scaun, locul de desfăşurare a principalelor evenimente.
Consilierii locali s-au arătat deranjaţi de faptul că directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, nu a binevoit să-i onoreze cu prezenţa la şedinţa care a fost convocată special pentru a răspunde solicitărilor sale de suplimentare a fondurilor alocate.
Consilierul local Cornel Grosar a solicitat să nu se perceapă taxă de intrare la nici o acţiune la care municipalitatea vine cu un sprijin financiar important, precum Festivalul de Artă Medievală, fiind aprobat atât de primar, cât şi de alţi colegi.
Numai că intenţia consilierilor de a veni cu un amendament, prin care alocarea celor 80.000 de lei să fie condiţionată de eliminarea taxelor de intrare la Cetate, pe perioada festivalului, a picat după o discuţie telefonică între Ion Lungu şi Emil Ursu, care a spus că banii, aproape 50.000 lei, cât se estimează că se vor încasa din biletele vândute, sunt prinşi în bugetul de organizare al festivalului.
(13 aug 2013, 12:15:45
e mai usor pentru toata lumea sa te inteleaga si in plus ai fi in pas cu timpul !