Candidaţii care au obţinut minim 7 la examenul de titularizare, din acest an, au participat vineri, 9 august, la şedinţele publice de distribuire a posturilor vacante pe perioadă nedeterminată, respectiv posturile titularizabile. Şedinţele au avut loc la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava şi la Colegiul Tehnic „Al. I Cuza” Suceava, unităţi în cadrul cărora s-a susţinut şi examenul scris, în data de 30 iulie.
353 de candidaţi care au obţinut calificative mai mari de 7 la examenul de titularizare s-au prezentat la şedinţe pentru a-şi disputa unul dintre cele 133 de posturi cu o viabilitate mai mare de patru ani.
Deşi şi-au dat silinţa pentru a bifa un rezultat cât mai bun, s-au pregătit şi au muncit pentru inspecţiile la clasă, 220 dintre profesorii care au obţinut minim 7 la examen nu vor putea ocupa un post de profesor titular, deşi întrunesc toate condiţiile legale. Aceştia vor sta pe tuşă din lipsă de catedre disponibile, iar în cel mai fericit caz ei vor putea preda într-o şcoală ca suplinitori calificaţi.
Potrivit prof. Cristina Teodorovici, inspector adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, „toate cele 133 de catedre pe perioadă nedeterminată au fost ocupate. Au fost situaţii în care peste 20 de candidaţi au concurat pentru cinci posturi titularizabile. Nu au fost cazuri în care candidaţii au refuzat să ocupe un post din cauză că acesta s-ar afla la o şcoală din mediul rural sau la o distanţă mai mare”.
Ghinioniştii vor aştepta până la şedinţa de mâine, unde vor fi repartizate posturile disponibile pe perioadă determinată (pentru suplinire).
De altfel, încă de la aflarea rezultatelor examenului scris, mulţi candidaţi au denunţat oferta de posturi săracă din învăţământul sucevean, menţionând că pe listele IŞJ se regăsesc puţine posturi titularizabile (sau chiar deloc) pentru disciplinele la care au susţinut examen.
Maria, o candidată care a susţinut examenul la educaţie plastică, a luat 8,27 la titularizare şi, deşi rezultatul este unul foarte bun, acest fapt nu a bucurat-o, ţinând cont că pentru această disciplină IŞJ nu a scos la concurs nici un post titularizabil. „Nu sunt posturi titularizabile pentru această disciplină, concurăm pentru ceva ce nu există. Nu ai post, nu ai unde să profesezi. Sunt disponibile doar posturi de suplinitor”, spunea candidata odată cu afişarea notelor.
164 dintre examinaţii de la titularizare au obţinut note mai mici de 5 la testarea scrisă, astfel că vor trebui să-şi încerce norocul la examenul de anul viitor.
Potrivit calendarului examenului de titularizare, ieri, 12 august, ar fi trebuit să aibă loc o nouă şedinţă de repartizare a posturilor titularizabile, însă ţinând cont că toate catedrele disponibile din judeţ au fost ocupate, şedinţa s-a anulat.
Mâine vor fi ocupate posturile de suplinitor
Mâine, începând cu ora 9.00, are loc cea de-a doua etapă de repartizare, pentru angajare pe perioadă determinată. Profesorii repartizaţi în această ultimă etapă vor sta la catedră ca suplinitori calificaţi. Contractul de muncă al suplinitorilor va fi încheiat cu unităţile şcolare pentru numai un an de zile.
În judeţ sunt scoase la concurs 527 de catedre netitularizabile, cu o viabilitate sub patru ani. Pe acestea vor fi repartizaţi cei 220 de candidaţi titularizabili, dar şi 254 de candidaţii care au obţinut note între 5 şi 6,99 la examenul de titularizare.
La nivel naţional, 49,17% dintre examinaţi (14.511) au avut note peste 7, aceştia concurând pentru 6.074 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată (3.141 în mediul urban şi 2.933 în mediul rural).