Sute de locuitori din cartierul sucevean Obcini riscă să rămână de luna viitoare fără apă rece la robinete, dar, în acelaşi timp, şi fără apă caldă, din cauza datoriilor de zeci sau chiar sute de milioane de lei vechi acumulate numai la plata apei potabile consumate.
Acest lucru se întâmplă în cadrul celei mai mari asociaţii de proprietari, 23+27, la aproape 80 de apartamente care au fost debranşate de către proprietari de la reţeaua centralizată de căldură şi apă caldă, în loc fiind montate centrale termice de apartament.
Numai că, după ce s-au văzut „cu sacii-n căruţă”, respectivii proprietari de apartamente au „uitat” complet că trebuie să plătească şi pentru celelalte servicii de care beneficiază, ca locatari ai unui condominiu.
Mai exact, proprietarii de centrale de apartament, care plătesc gazul direct către furnizor, mai au de plătit şi apa rece consumată, energia electrică utilizată pentru iluminat pe casa scării, serviciile administrative, dar şi cota comună la încălzire, pentru ţevile de la subsol, din apartamente, sau pentru caloriferele din uscător şi de pe casa scării.
Datorii de peste 1,3 miliarde de lei vechi
Începând de ieri, furnizorul de servicii de apă şi canalizare, ACET, a transmis somaţii de plată către proprietarii a 74 de apartamente din cadrul asociaţiei 23+27, care vor găsi avertismentul de plată atât în cutia poştală, cât şi afişat pe casa scării.
În total, ACET are de recuperat de la respectivii proprietari peste 1,3 miliarde de lei vechi, o sumă imensă, care tot creşte de la o lună la alta.
„Dacă respectivii proprietari nu vor da curs invitaţiei noastre de a-şi achita datoriile restante, ne vedem nevoiţi ca la începutul lunii septembrie să pornim procedurile de debranşare a rău-platnicilor”, a declarat directorul comercial al ACET, Bogdan Cristache.
Datorii de aproape 100 de milioane de lei vechi, la apă rece
Lista celor 74 de apartamente cu mari datorii la ACET, acumulate după ce au fost debranşate de la sistemul centralizat de termoficare, cuprinde cazuri aproape incredibile, în care proprietarii unor apartamente nu au mai plătit absolut nimic din ce au consumat după ce şi-au montat centralele de apartament.
De exemplu, un locuitor al blocului nr. 2 de pe strada Obcinilor nr. 1 a acumulat o datorie de aproape 100 de milioane de lei vechi, împotriva sa fiind emisă şi o hotărâre judecătorească de recuperare a datoriilor încă din 2011.
Un alt locatar, al blocului nr. 3 de pe strada Corneliu Coposu, are de achitat o datorie de 8.400 de lei (84 de milioane de lei vechi) numai pentru apa rece consumată, în vreme ce un alt proprietar de centrală de apartament de pe aceeaşi stradă, dar de la blocul nr. 14, are de dat aproape 9.000 de lei (90 de milioane de lei vechi).
Lista lungă a celor care după ce şi-au pus centrale de apartament consideră că nu mai au nici o altă obligaţie către asociaţiile de proprietari sau către furnizori precum ACET poate fi completată cu sute de alte cazuri din toate zonele municipiului, probleme asemănătoare fiind semnalate şi în cadrul altor asociaţii.
Tocmai de aceea, nu este exclus ca împotriva acestor rău-platnici să fie luate măsuri dure, precum întreruperea apei reci în întreg imobilul, sau, unde este posibil, blindarea ţevilor din locuinţă, astfel încât vor fi în imposibilitate de a mai beneficia de apă caldă şi chiar de căldură.
(10 aug 2013, 12:19:59
Sunteti de apreciat pentru interesul pe care il manifestati ori de cite ori tratati problemele stringente ale Sucevei.