Cea mai mare direcţie silvică din ţară intră în reorganizare de luna aceasta, prin aplicarea unor măsuri de eficientizare a activităţii şi de reducere a pierderilor înregistrate pe anumite domenii.
Măsurile respective duc la desfiinţarea a 27 de cantoane silvice şi 147 de posturi, dar şi la înfiinţarea altor 110 posturi, pentru care vor putea opta salariaţii care rămân fără obiect de activitate.
Măsurile stabilite în ultima şedinţă a Consiliului de Administrare a Direcţiei Silvice Suceava au la bază atât modificări impuse de la nivel central, cât şi măsuri gândite la nivel local, pentru o mai bună gestionare a subunităţilor din judeţ.
27 de cantoane silvice, desfiinţate
Un prim set de măsuri de reorganizare a Direcţiei Silvice Suceava vine ca urmare a modificării „metodologiei de gradare a unităţilor şi subunităţilor RNP-Romsilva”, act normativ care cuprinde condiţiile minime pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea structurilor silvice şi dimensionarea numărului de personal.
„Prin aplicarea acestei metodologii s-a modificat suprafaţa de constituire a cantoanelor silvice în funcţie de relief: de la 350 ha la 400 ha în zona de câmpie, de la 700 ha la 800 ha în zona de deal şi de la 1.100 ha la 1.300 de ha în zona de munte. Drept urmare, trebuie să desfiinţăm 27 de cantoane silvice, rămânând cu un total de 415 cantoane”, a explicat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
Deşi prin această măsură dispar din organigrama Direcţiei Silvice Suceava 27 de posturi de pădurar, cei care ocupau posturile respective au posibilitatea să devină „maistru silvic”.
“Pădurarii au atribuţii de pază şi control pe raza unui canton silvic, în vreme de un maistru silvic nu se mai ocupă şi de paza pădurii, ci de coordonarea lucrărilor silvice la nivelul întregului ocol”, a precizat directorul Sorin Ciobanu.
În total, vor fi înfiinţate luna aceasta 28 de posturi de „maistru silvic”.
Două secţii de drumuri auto forestiere, desfiinţate
O altă măsură care influenţează mult activitatea Direcţiei Silvice Suceava este cea de desfiinţare a două secţii de drumuri auto forestiere – SDAF Brodina şi SDAF Câmpulung Moldovenesc.
„În paralel înfiinţăm zeceformaţii de drumuri forestiere, în subordinea Ocoalelor Silvice Broşteni, Dorna Candrenilor, Iacobeni, Pojorâta, Vama, Frasin, Marginea, Brodina, Mălini şi Dolhasca. Şeful de ocol va coordona mai bine activitatea a trei-patru utilaje şi a echipei de reparaţii şi întreţinere. Formaţiile nou înfiinţate sunt gândite astfel încât să deservească două-trei ocoale silvice din zonă”, a spus şeful Direcţiei Silvice Suceava, care intenţionează ca astfel să reducă din pierderile care se înregistrau din activităţile celor două secţii de drumuri forestiere.
Mai mult, pentru că o grămadă de bani se cheltuie cu întreţinerea şi mai ales reparaţiile vechilor utilaje, o mare parte din acestea vor fi casate şi înlocuite cu altele noi, mai performante şi cu un consum mic de carburant.
DS Suceava are în întreţinere aproape 2.330 de km de drumuri forestiere.
Cel puţin 37 de salariaţi, concediaţi
Aplicarea măsurilor de eficientizare a activităţii Direcţiei Silvice Suceava va duce la o reducere semnificativă de personal, cel puţin în rândul celor care lucrau la reparaţii auto.
În total, la nivelul Direcţiei Silvice, se desfiinţează 147 de posturi, dar se înfiinţează alte 110 posturi, care vor putea fi ocupate, cu prioritate, de actualii angajaţi ale căror posturi se desfiinţează.
„Practic, se reduc doar 37 de posturi. Este posibil ca o parte din cei ale căror posturi se desfiinţează acum să nu dorească să ocupe noile posturi puse la dispoziţie, fiind vorba de alte încadrări. În acest caz, vor primi salarii compensatorii şi posturile rămase libere vor fi scoase la concurs”, a declarat Sorin Ciobanu, şeful Direcţiei Silvice Suceava.
Toate aceste modificări ale structurii organizatorice a celei mai mari direcţii silvice din ţară vor fi implemenetate luna aceasta, ele fiind aprobate deja şi de conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor, în prezent fiind făcute demersurile necesare la instituţii precum Oficiul Forţelor de Muncă şi Inspectoratul Teritorial de Muncă.
( 9 aug 2013, 13:11:11