Situaţia drumului naţional 18 din Suceava spre Maramureş, un adevărat dezastru pe porţiunea de aproximativ 40 de kilometri de pe raza judeţului nostru, continuă să rămână foarte incertă după luni de zile de promisiuni că se vor face măcar lucrări minime, pentru ca şoferii să nu-şi rupă pur şi simplu maşinile în gropi.
Încă din primăvara lui 2013, după ce DN 18 a ieşit din iarnă într-o stare dezastruoasă, la limita impracticabilităţii pe mai multe porţiuni, primarii din comunele Ciocăneşti şi Cârlibaba, tranzitate de DN 18, au primit promisiuni că drumul va fi măcar cârpit.
Promisiunile au venit fie de la autorităţile judeţene, fie de la oficialii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), fie de la reprezentanţii firmei Shapir Structures, cea care, conform planului iniţial, aşa cum scrie şi acum pe panourile de la marginea şoselei, trebuia să înceapă reabilitarea drumului pe 1 septembrie 2011 şi să o finalizeze pe 31 august 2013.
Problema este că în 2013 nu a fost aprobat buget de investiţii pentru acest drum, iar o ultimă speranţă era rectificarea bugetară de la finele lunii trecute.
Cum însă cei de la Shapir au efectuate lucrări în avans, pe alte porţiuni ale DN 18, care se întinde până la Baia Mare, banii primiţi la rectificare sunt în special pentru acestea. Doar banii care rămân după acoperirea lucrărilor în avans ar urma să fie folosiţi pentru reabilitarea provizorie a zonelor critice.
Festivalul Păstrăvului se va desfăşura printre gropi
Aceste lucrări minime au fost aşteptate mai întâi după sărbătorile de Paşti, apoi la mijlocul lunii iulie.
Primarul comunei Ciocăneşti, Radu Ciocan, spera că se va începe refacerea drumului până la debutul Festivalului Păstrăvului, care are loc în perioada 15-18 august.
„După ultimele discuţii cu cei din conducerea firmei Shapir, mi s-a spus că de la începutul acestei săptămâni se va intra pe raza comunei noastre. Din păcate, suntem deja la mijlocul săptămânii şi utilajele nu au venit la lucru”, a declarat în cursul zilei de ieri primarul comunei Ciocăneşti.
Două-trei maşini pe oră spre Maramureş, din cauza drumului impracticabil
Primarul din Cârlibaba, Gabriel Danciu, a primit şi el promisiuni, dar cu un alt termen.
„În urma celor mai recente discuţii cu directorul firmei Shapir, mi s-a spus că la Cârlibaba se va interveni de pe data de 19 august. Este vorba numai de lucrări provizorii, bani pentru o reabilitare capitală nu sunt. Am ajuns să ne fie şi jenă să mai punem întrebări după luni de zile de amânări”, a declarat primarul din Cârlibaba.
El a mai spus că situaţia DN 18 este atât de jalnică, încât s-a ajuns ca, în unele momente ale zilei, să mai treacă spre Maramureş, într-o oră, doar două-trei maşini. Numai pentru cine nu a circulat recent pe acest drum afirmaţia ar putea părea exagerată.
O intervenţie cu un strat subţire, de uzură, singura soluţie pentru 2013. Nici aceasta nu este însă certă
Banii pentru refacerea DN 18 trebuiau viraţi de la bugetul de stat, prin CNADNR. Încă din 2011, DN 18 este în administrarea firmei Shapir Structures, care însă nu a reabilitat nici un metru din drumul de pe raza judeţului Suceava.
Prefectul Sucevei, Florin Sinescu, a explicat că, în condiţiile în care în 2013 pentru reabilitarea DN 18 nu există finanţare, singura soluţie luată în calcul este o intervenţie cu un strat subţire de uzură. Asta în condiţiile în care intervenţiile cu plombe nu ar avea nici o eficienţă, având în vedere starea dezastruoasă a drumului. Aceste lucrări ar urma să fie realizate de firma Shapir Structures cât mai curând, însă până în momentul de faţă nu există nici o decizie oficială în acest sens.
Trebuie spus că autorităţile judeţene nu pot decât să facă demersuri pentru alocarea unui buget pentru aceste intervenţii, prin CNADNR, beneficiarul lucrărilor. În condiţiile în care drumul este predat firmei Shapir Structures, nu există nici o altă posibilitate de intervenţie.
( 8 aug 2013, 14:12:42