Municipalitatea suceveană nu are alţi bani pe care să-i dea la Termica, să achite salariile compensatorii către salariaţii disponibilizaţi.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a prezentat ieri ordinele de plată prin care, până la 15 martie, au fost virate în conturile Termica 65 de miliarde de lei vechi, bani cu care puteau fi achitate integral salariile compensatorii pentru cei aproape 300 de salariaţi disponibilizaţi.
„Eu m-am ţinut de cuvânt, am făcut eforturi extraordinare şi am dat 65 de miliarde de lei vechi care puteau fi folosiţi pentru asigurarea plăţilor compensatorii. Din păcate, am o mare dezamăgire şi frustrare pentru că o mare parte din acei bani au fost folosiţi pentru cumpărarea de certificate de CO2”, a declarat ieri Ion Lungu.
Edilul sucevean spune că tranzacţia respectivă nu era necesară şi că banii cu care se putea rezolva o problemă presantă au fost daţi aiurea.
„Nu am fost consultaţi. Dacă ştiam că asta vor face cu banii, nu îi dădeam în veci. Noi avem la primărie foarte multe datorii, cu banii pe care i-am dat acolo şi au fost daţi pe certificate verzi, stingeam datoriile municipalităţii. Dar i-am dat din toată inima la salariaţii de acolo, pentru că nu e vina lor de ce se întâmplă acolo, este o problemă de sistem”, a adăugat edilul sucevean, care spune că decizia achiziţionării certificatelor de CO2 a fost luată de Consiliul de Administraţie de la Termica, în condiţiile în care se ştia de iminenta intrare în insolvenţă a societăţii de termoficare, ceea ce-i absolvea de eventuale penalităţi pentru lipsa certificatelor respective.
Alţi bani de la primărie, abia în toamnă
Disponibilizaţii de la Termica au şanse să primească alţi bani de la primărie, dacă administratorii judiciari de la Termica, societate aflată acum în insolvenţă, vor fi de acord să dea această destinaţie banilor care mai sunt de încasat de la municipalitate.
„Mai avem o datorie de 57 de miliarde lei vechi către Termica, din care 45 de miliarde lei vechi sunt gajaţi printr-un contract pentru plăţile restante ale Termicii către ACET. Trebuie purtate discuţii cu administratorii judiciari, poate vor fi de acord ca aceşti bani, pe care sperăm să-i achităm în toamnă, să ajungă la foştii salariaţi”, a mai spus Lungu.
În acelaşi timp, se încearcă atragerea unui alt sprijin pentru disponibilizaţi, de la Guvern.
„În continuare le ofer sprijinul pe ordonanţa de Guvern, motiv pentru care am şi discutat cu deputatul Băişanu, care a plecat la Bucureşti cu o solicitare către Ministerul de Finanţe. Numai că suma pentru care se intervine acum la Guvern este de 17 miliarde lei vechi, pe când noi le-am dat 65 de miliarde lei vechi, bani cu care nu ne mai întâlnim. Au avut peştele în mână, dar i-au dat drumul”, a concluzionat primarul municipiului reşedinţă de judeţ.
( 8 aug 2013, 12:35:35