Locuitorii municipiului Suceava au de achitat aproximativ 200 de miliarde de lei vechi către furnizorii de utilități Termica și ACET, pentru căldura, apa caldă și apa rece de care au beneficiat până în prezent.
La ședința de ieri dimineață cu asociațiile de proprietari din Suceava, primarul Ion Lungu a fost surprins să constate că deși aproape că se termină vara, datoriile popualației către Termica nu au scăzut mult față de cât erau în iarnă.
„Chiar dacă sunt luni de vară, soldul către societatea de termoficare este de 183 de miliarde de lei vechi. Normal ar trebui să fie mai mic. Trebuie să accentuăm recuperarea datoriilor Termica, pentru a avea cu ce porni căldura în sezonul rece, să fie banii necesari pentru plata facturilor la gaz metan”, a spus Ion Lungu.
Reprezentanții Termica au precizat că datoriile nu au cum să scadă semnificativ, atât timp cât încasările de la populație din perioada verii abia au acoperit costurile consumului curent de apă caldă.
Situația nu este prea roz nici la ACET, unde datoriile populaţiei, în contul apei reci consumate, sunt de 16 miliarde de lei vechi.
Directorul comercial al ACET, Bogdan Cristache, a menționat faptul că, în urma debranșării periodice a unor blocuri cu locatari rău-platnici, încasările au crescut, o parte din asociațiile cu probleme mari la plata datoriilor achitând în totalitate restanțele.
Pe de altă parte, la multe asociații se înregistrează un alt fenomen, al locatarilor care și-au pus centrale de apartament și nu mai trec deloc pe la asociații, să plătească ce consumă.
Șeful municipalității sucevene le-a cerut președinților și administratorilor de asociații să demareze o nouă campanie de recuperare a sumelor restante de la marii datornici, inclusiv prin reînființarea echipelor mixte – reprezentanți ai asociației, Termicii și ACET, care să meargă din ușă în ușă, să solicite plata datoriilor.
„Dacă stăm şi aşteptăm să vină oamenii cu banii, să ne caute, asta nu o să se întâmple. Trăim vremuri grele, puterea de cumpărare a populaţiei este redusă, este necesar să mergem să le batem noi la uşă datornicilor, nu ei să ne cheme. Sunt convins că este loc de mai bine la încasarea datoriilor la Termica şi ACET”, a concluzionat Ion Lungu.
De altfel, avertismentul transmis populației, prin intermediul asociațiilor de proprietari, este că „cine plăteşte o să aibă, cine nu, va fi deconectat” și că pornirea apei calde la 30 august şi cea a căldurii, în octombrie sau noiembrie, nu este posibilă fără plata de către popualţie a datoriilor restante, ca și Termica să poată achitata datoriile către E.ON.
( 7 aug 2013, 13:55:17
De ce nu se intimpla asa ceva si la E-on?
Cei care suntem in sistemul centralizat suntem ai nimanui, spre deosebire de E-ON care face ce face, stie cum sa-si apropie prin fel de fel de metode noi abonati.
O scara intreaga de la blocul meu se muta cu totul la E-on! Motivul este pretul mare la caldura si apa calda, plata exagerata a tevilor in comparatie cu pretul consumului la E-on.
In timp ce E-ON lupta pentru a cistiga cit mai multi clienti, sistemul centralizat este total dezinteresat, aproape ca ii impinge spre E-on, prin astfel de acte necugetate cum ar fi spectrul maririi preturilor la consum, sau oprirea apei calde timp de o luna, in fiecare an .
Trebuie de gasit si in sistemul centralizat o modalitate de apropiere de oameni si de nevoile lor!