Siteul specializat admitereliceu.ro a realizat un clasament al liceelor din ţară, pentru anul 2013, ţinând cont de media de admitere, rezultatele examenului de bacalaureat şi rezultatele obţinute de elevi în cadrul olimpiadelor judeţene, naţionale şi internaţionale.
Din 1.194 de instituţii de învăţământ preuniversitar incluse în clasamentul realizat, cele mai bune poziţionări ale liceelor sucevene aparţin Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, CN “Petru Rareş” Suceava şi CN “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi.
Topul a fost realizat prin ponderarea următoarelor medii din fiecare liceu: media de admitere (50%), media de la examenul de bacalaureat (40%) şi media rezultatelor obţinute la olimpiade (10%). Media de admitere reprezintă media aritmetică a ultimelor medii de admitere de la toate specializările de la liceul respectiv în anul 2013. Media de la bacalaureat reprezintă media aritmetică a notelor de la bac ale tuturor elevilor din liceul respectiv, de la toate specializările, din 2013. Media olimpiadelor se calculează ţinând cont de numărul de elevi participanţi la fazele locale, judeţene, naţionale şi internaţionale ale olimpiadelor din 2013.
Doar trei colegii sucevene în top 100
Cu un scor total de 8,23, Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” ocupă poziţia cu numărul 46, fiind totuşi liceul fruntaş din judeţ. Comparativ cu anul 2011, “Ştefan” a obţinut un punctaj mai slab în acest an, în 2011 ocupând poziţia a 13-a. Anul trecut, liceul s-a clasat tot pe locul 46.
Ierarhia este completată de Colegiul Naţional “Petru Rareş”, instituţie devansată în acest an de “Ştefan”. La nivel naţional, Colegiul “Petru Rareş” este situat pe poziţia 58, cu scorul de 8,14. În acelaşi top, în anul 2011, “Petru” figura pe locul 14 la nivel naţional, iar în 2012 era retrogradat pe locul 32.
Următorul liceu sucevean ce figurează în clasament este Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” (poziţia 73, cu un scor de 7,97), unitate ce în 2012 se clasa abia pe poziţia 128.
Topul este completat de: CN ”Nicu Gane” Fălticeni (poziţia 131, cu un scor de 7,52), Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava (poziţia 166, cu un scor de 7,24), Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Suceava, Colegiul Silvic “Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava şi Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului. Aproape fără excepţie, scorurile obţinute de aceste unităţi în 2013 sunt mai mici ca cele bifate în 2012.
Ultimele trei clasate sunt Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul Tehnic “Samuil Isopescu” Suceava şi Colegiul Tehnic “Petru Muşat” Suceava.
În clasamentul şcolilor gimnaziale conduce Colegiul “Petru Rareş”
În ceea ce priveşte clasificarea şcolilor gimnaziale, aceasta a fost realizată în funcţie de media aritmetică a mediilor de admitere din acest an.
În mod paradoxal, unitatea de învăţământ din judeţ cel mai bine plasată în clasamentul naţional este un liceu, respectiv Colegiul Naţional “Petru Rareş”, media aritmetică a mediilor de admitere a absolvenţilor ciclului gimnazial din cadrul unităţii fiind de 9,47. Următoarele apar în calsament Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, cu media de 9,08, şi CN “Nicu Gane” Fălticeni, cu aceeaşi medie.
În top se mai clasează următoarele unităţi: CT “Laţcu Vodă” Siret (9,04), Şcoala Gimnazială Ulma (8,84), Şcoala Gimnazială “Teodor Bălan” Gura Humorului (8,78), Şcoala Gimnazială “Bogdan Vodă” Rădăuţi (8,76), Şcoala Creştină “Filadelfia” (8,71), CN ”Mihai Eminescu” (8,70) şi Şcoala Gimnazială Plopeni (8,65).
( 7 aug 2013, 12:10:28
Ca recompensa la fondurile scolii si alte taxe solicitate de conducerea scolii, elevii primesc note care sa gadile orgoliul parintilor. Ca urmare deschid larg punga fara a-si pune intrebari cu privire la adevarata valoare a odraslelor. Intrebati profesorii de liceu din oras o sa va spuna ca cei mai multi elevi proveniti de la aceasta scoala (70%)sunt mediocri si slabi. Asa pe hartie toti sunt minunati, dar realitatea este alta.