1.458 de candidaţi şi-au asigurat un loc la una dintre direcţiile de studiu ale Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), înmatriculându-se pe locurile pe care s-au înscris iniţial, aceştia dobândind astfel statutul de student. Cifra este uşor mai mare comparativ cu cea din vara lui 2012, când au fost admişi 1.365 de candidaţi. Pentru anul academic 2013-2014, pe lângă cele 1.020 de locuri subvenţionate de la bugetul de stat, USV a mai scos la concurs 1.400 de locuri cu taxă.
De cealaltă parte, pentru programele de studiu cu regim de învăţământ la distanţă au fost înmatriculaţi 296 de candidaţi, faţă de 324 în 2012.
La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport s-au ocupat toate locurile bugetate, dar şi cele cu taxă
Una dintre cele mai vânate facultăţi din cadrul USV a fost Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, toate cele patru specializări ale facultăţii completându-şi integral atât locurile cu taxă, cât şi cele bugetate.
La Facultatea de Silvicultură, specializarea Silvicultură, s-au înmatriculat candidaţi suficienţi cât să ocupe toate locurile bugetate, mai mult de atât, pentru toate cele 30 de locuri cu taxă s-au înmatriculat candidaţi. Ultima media a candidatului înmatriculat (la buget) a fost de 8,05.
La Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării au fost ocupate aproape toate locurile bugetate, excepţie făcând doar câteva programe de studii. Locuri în regim fără taxă au rămas neocupate pentru toate specializările, acestea urmând a fi reportate pentru sesiunea din toamnă.
La Facultatea de Inginerie Alimentară au fost ocupate toate locurile bugetate, însă locuri nesubvenţionate au rămas libere la toate cele trei specializări. 119 candidaţi au dobândit, în prima sesiune de admitere, statutul de student al acestei facultăţi.
La Facultatea de Istorie şi Geografie, specializările Geografia turismului, Asistenţă socială şi Relaţii internaţionale şi-au completat integral locurile bugetate, asta în vreme ce la Filosofie s-au înmatriculat doar şapte candidaţi, iar la Istorie doar 14.
Şase studenţi la Inginerie mecanică, opt la Mecatronică
Facultatea de Mecanică, Mecatronică şi Management nu a fost în topul preferinţelor bacalaureaţilor din acest an, prin urmare pentru toate cele şase specializări ale facultăţii nici măcar locurile subvenţionate de la bugetul de stat nu au fost ocupate integral. Astfel, la specializarea Mecatronică s-au înmatriculat doar opt candidaţi (pe 26 de locuri bugetate), iar la Echipamente pentru procese industriale, în prima sesiune au fost admişi şase candidaţi (pe 25 de locuri bugetate). Ca urmare a adresabilităţii mici, la Mecatronică şi Tehnologia Construcţiilor de maşini s-a intrat la buget şi cu medii de 6.00.
De cealaltă parte, la specializarea Pedagogia învăţământului şcolar şi preşcolar (Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei) au fost ocupate atât locurile bugetate, cât şi cele cu taxă. Mediile de admitere ale candidaţilor care au prins unul dintre locurile subvenţionate de stat au fost cuprinse între 9,39 şi 9,83.
Specializarea Calculatoare, cea mai căutată de candidaţi
Zeci de candidaţi au optat să-şi continue studiile în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, specializarea Drept înregistrând o adresabilitate foarte ridicată din partea bacalaureaţilor. La acest program de studiu s-au înmatriculat 75 de candidaţi, ocupându-se toate locurile subvenţionate şi cele cu taxă. 60 de candidaţi vor studia, din toamnă, Contabilitate, 51 – Economia comerţului şi turismului, 37 – Finanţe şi bănci, 34 – Management. Locuri la cu taxă au mai rămas libere la toate specializările facultăţii, cu excepţia specializării Drept.
La specializarea Calculatoare (Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţele Calculatoarelor) s-au înmatriculat cei mai mulţi candidaţi – 99, aceştia având medii de admitere între 8,52 şi 10. În total, la această facultate s-au înmatriculat 208 studenţi.
Pe 5 septembrie debutează a doua etapă de admitere
Locurile rămase libere în urma neînmatriculărilor vor fi propuse pentru concursul de admitere din sesiunea din toamnă. În perioada 5-12 septembrie, USV va organiza etapa a doua de înscrieri. Alte date referitoare la admiterea la USV pot fi consulate pe site-ul universităţii - www.usv.ro/admitere.