Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 178 (5385)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Studentă dincolo de ocean

După ce a susţinut bacul american, o absolventă a promoţiei 2013, din Rădăuţi, este bursieră a Universităţii „Loyola” din Chicago

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După ce în toamna anului trecut a susţinut bacalaureatul american, examen cu un grad înalt de dificultate, Cristina Crăciun, absolventă a Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, promoţia 2013, este la doar câţiva paşi de a trăi visul american. 

Tânăra a fost admisă la Universitatea „Loyola” din Chicago, iar datorită punctajului mare pe care l-a obţinut în cadrul bacalaureatului american, suceveanca va fi recompensată de instituţia de învăţământ superior cu „bursa decanului” de 12.000 de dolari, timp de patru ani. Nu îi este teamă de dificultăţile inerente ale vieţii de la zeci de mii de kilometri de casă şi mărturiseşte că avantajele sistemului de învăţământ de acolo, condiţiile de studiu, precum şi oportunităţile de viitor sunt principalele motive ce-i justifică alegerea.

 

Apreciază sistemul de învăţământ din SUA

Dorinţa Cristinei de a studia dincolo de ocean s-a născut odată cu vizita pe care a întreprins-o în vara anului 2012 în Chicago, la verişoara ei stabilită acolo. A vizitat campusul universităţii în cadrul căreia va fi studentă, a luat pulsul vieţii studenţeşti de acolo, a primit doar recomandări favorabile, astfel că dorinţa de a studia pe tărâm american a venit în mod firesc.

În vreme ceprimul semestru şcolar era în plină desfăşurare, Cristina se pregătea fervent în vederea susţinerii bacalaureatului american, testare la care eleva a fost evaluată cu un scor foarte bun. Aceasta povesteşte că „examenele la matematică şi engleză le-am susţinut în luna octombrie, la Iaşi, împreună cu alţi opt elevi din ţară. Universităţile din America cer candidaţilor să prezinte la înscriere scorurile acestor teste standardizate, numite SAT – Standardized Achievement Test”. Cristina a aplicat la Universitatea „Loyola” din Chicago în luna noiembrie, iar în final, răspunsul din partea instituţiei a fost unul pozitiv.

Reuşita elevei a fost dublată de o altă veste, aceea că, timp de patru ani, va fi bursieră a universităţii.

„Sistemul universitar din America se deosebeşte de celelalte prin faptul că nu trebuie să-ţi alegi de la început specializarea pe care vrei să o urmezi. În primii doi ani studiezi câte puţin din toate, iar după doi ani, cu ajutorul unui adviser, stabileşti programul de studii pe care vrei să-l frecventezi mai departe”, spune Cristina. Între timp, şi-a ales ca discipline opţionale limba arabă, istorie, antropologie şi matematică. Aceasta a mai povestit că doreşte să profite de facilităţile pe care le oferă universitatea din Chicago, respectiv de parteneriatele pe care instituţia le are încheiate cu alte universităţi din Asia, Africa sau Europa.

Totodată, un aspect pe care tânăra îl apreciază la sistemul educaţional de peste ocean este obligativitatea studenţilor de a urma cursurile unui internship sau de a fi implicaţi în parteneriate dintre mediul universitar şi cel economic. Totodată, universităţile de acolo sunt preocupate să faciliteze procesul de integrare a studenţilor internaţionali, astfel că organizează suite de evenimente pentru boboci.

 

Drept de muncă şi cetăţenia americană, pe lista obiectivelor

Deşi avea certitudinea că este admisă la universitatea din Chicago, Cristina a ţinut să susţină şi bacalaureatul din iulie, alături de ceilalţi colegi ai săi. „Am dorit să am o siguranţă şi să las toate socotelile încheiate în ţară”, spune tânăra. La „examenul maturităţii” a fost notată cu 9,60.

Cât despre şansele de a se întoarce în România, absolventa mărturiseşte că revenirea în ţară nu este o alternativă. Tânăra spune că primul său obiectiv este obţinerea dreptului de muncă în America şi, mai apoi, a cetăţeniei americane.

Chiar dacă dincolo de ocean o aşteaptă o lume necunoscută şi o viaţă deloc uşoară cel puţin la început, Cristina a fost încurajată să facă acest pas de părinţii săi, care au sprijinit-o permanent.

 

Călăria este pasiunea Cristinei

Rezultate frumoase au fost obţinute de Cristina nu doar în cadrul competiţiilor şcolare (unde a excelat la germană şi engleză), ci şi la concursurile de echitaţie, pasiunea sa pentru cai şi pentru sportul ecvestru fiind o constantă a ultimilor ani. Calul său preferat, cel care a făcut-o să înţeleagă mai îndeaproape armonia legăturii dintre om și cal, este Quintender, pe care îl are de doi ani. Cristina povesteşte că la concursurile de sărituri peste obstacole şi-a adjudecat premii I, medalii şi diplome. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului După ce a susţinut bacul american, o absolventă a promoţiei 2013, din Rădăuţi, este bursieră a Universităţii „Loyola” din Chicago.
 Vizualizări articol: 7623 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.36/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 11 voturi
După ce a susţinut bacul american, o absolventă a promoţiei 2013, din Rădăuţi, este bursieră a Universităţii „Loyola” din Chicago4.4511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   VICELE trimis de
( 3 aug 2013, 13:16:10
Acest prostanac!!! a invatat-o,asta stie tot de la Partidul Prostilor Dumitru Derbedeul,CE MONUMENT DE PROSTIE acest wice.
2.   Ar fi bine sa ne bucuram acasa de prformantele ei! trimis de
( 3 aug 2013, 15:14:44
Cristina are toate posibilitatile să se remarce cu stralucire. Reusita ei ne bucura mult pentru ca ne dovedeste ca aceasta generatie nu are numai manele in cap, baruri de noapte, dezmat….
Se spune că pământul, zona reliefului, îşi pune amprenta, în bună măsură, asupra înfăţişării spirituale a omului implicat spre invatatura si frumos. În zonele de munte, acolo unde se sfârşeşte monotonia şesului, se găsesc tipurile autentice de români, formele caracteristice de viaţă şi cultură, folclorul adevărat. Pământul începutului zonei muntoase te cheamă la fapte, îţi dă putere pentru a putea ţine piept vicisitudinilor istoriei. De aici sunt oamenii aspri, curajoşi, „făuriţi din cremenea muntelui”, cum bine povestea Nechifor Lipan al marelui Sadoveanu. Aşa este şi pământul Radautilor. Oameni adevăraţi, sănătoşi fizic şi mental, cu o minte limpede, care a ţinut trează conştiinţa neamului.
3.   FOARTE BINE SCRIS DE DL.LAATU trimis de
( 3 aug 2013, 15:35:05
Dar ce te faci cand ai un asemenea exemplar(HOPA MITICA)care incurca toate treburile pe la Radauti.ce vice ati ales oameni buni?Ce am votat si ce a iesit.
4.   Felicitari trimis de
( 3 aug 2013, 15:40:45
Frumoasa si inteligenta...Mult succes in continuare!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei