Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, a aflat zilele trecute că este cercetat disciplinar, din nou, de către reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), iar acuzaţiile sunt desprinse parcă din bancurile cu poliţişti.
Abaterea disciplinară s-a petrecut, în opinia celor de la Capitală, exact în ziua în care Todiruţ a revenit de la IPJ Călăraşi (la începutul lunii trecute), după aproape un an de exil în fruntea poliţiei de acolo, la peste 500 de kilometri depărtare de casă, de soţia şi de copilul său minor.
Întors acasă, la Suceava, după expirarea detaşării la Călăraşi, inspectorul-şef a venit la sediul poliţiei judeţene şi a mers în biroul său, pentru a-şi lăsa uniforma şi alte obiecte personale. Toată povestea a durat câteva minute, după care Todiruţ a plecat, fiind în concediu medical, şi a revenit după câteva zile la serviciu.
Cei de la Bucureşti susţin că Todiruţ nu avea voie să intre în biroul său, al inspectorului-şef, atâta vreme cât nu avea avizat permisul de acces într-o zonă de clasificare. Problema e că permisul respectiv se afla în fişetul personal, încuiat şi sigilat, din biroul inspectorului-şef de la etajul I al sediului IPJ Suceava. .
Ulterior, comisarul-şef şi-a avizat acel permis, însă prea târziu pentru cei de la IGPR, care i-au mai făcut un dosar de cercetare disciplinară.
Vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor: „Orice instanţă din ţară ne va da dreptate”
Prezent la Suceava, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi
Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, i-a luat apărarea lui Todiruţ şi explică că acesta este un nou abuz făcut împotriva comisarului-şef aflat la comanda poliţiei judeţene.
”E încă o demonstraţie a incompetenţei sistemului. E o pretinsă abatere care nu există nici în fapt, nici în drept... numai din dorinţa de răzbunare. Suntem în faţa unui abuz de drept prin care se încearcă presiuni psihologice asupra unui funcţionar al statului, învestit prin concurs, pentru a renunţa la funcţia sa. Încă o dovadă certă a imixtiunii politicului în activitatea poliţiei”, a declarat Dumitru Coarnă, în opinia căruia „toate aceste abuzuri duc la o criză de autoritate la IPJ Suceava, care se poate răsfrânge asupra siguranţei cetăţeanului”.
Coarnă a explicat că acel permis la care fac referire cei de la IGPR este un accesoriu al autorizaţiei de clasificare, autorizaţie pe care comisarul-şef sucevean o are. „În 60% din inspectoratele de poliţie din ţară, găsim aceeaşi situaţie. Orice instanţă din ţară ne va da dreptate”, a completat vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor.
Lăudat de autorităţile de la Călăraşi, cercetat pentru management defectuos la Călăraşi
Dumitru Coarnă a făcut referire şi la cealaltă cercetare disciplinară începută împotriva lui Todiruţ, pentru management defectuos la IPJ Călăraşi.
Culmea, în timp ce prefectul, şeful Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi lăudau activitatea lui Todiruţ, după ce comisarul-şef de la Suceava le-a umplut arestul, ca niciodată, iar indicii statistici arătau clar descreşteri la aproape toate categoriile de infracţiuni, la Bucureşti Ioan Nicuşor Todiruţ era cercetat disciplinar pentru management defectuos.
„Ca să vă dau un exemplu, una dintre faptele care i se imputau la Călăraşi comisarului-şef Todiruţ de către cei de la Bucureşti era că, citez, <a avizat cu uşurinţă acordarea de indemnizaţi de transport de şi la locul de muncă alpoliţiştilor care se încadrau în condiţiile cerute>. E destul de clar, nu?”, întreabă Dumitru Coarnă.
Dosarul a ajuns la Ministerul Afacerilor Interne, însă verdictul a fost amânat, pentru că vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor a cerut o reverificare a celor sesizate, audierea unor martori şi argumente clare care să ateste abaterile de care este acuzat Todiruţ.
„Dacă va fi cazul vom ataca în contencios concluziile dosarului de cercetare disciplinară şi vom putea depune acţiune şi împotriva funcţionarilor care au întocmit acel raport, pentru daune morale şi materiale”, a mai adăugat Coarnă.
( 4 aug 2013, 09:25:26