Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 2 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 177 (5384)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Demolări

Praful s-a ales și de fabrica de hârtie de la Ambro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Declinul industriei sucevene este tot mai evident odată cu dispariția unor clădiri simbolice, precum cea a fabricii de hârtie de la Ambro, din care, în câteva zile, nu va mai rămâne decât un morman de cărămizi și mult praf.

Cupele excavatoarelor care scormonesc mormanele de moloz rămase în urma demolării a 90% din clădire se vor înfige curând și în ultimul zid al clădirii fabricii de hârtie, construită în perioada 1960 – 1962, din care va rămâne doar praful.

Aceasta este doar începutul demolării fostei întreprinderi Ambro, așa cum era ea în perioada de glorie, când aici lucrau peste 2.500 de oameni.

Conform autorizaţiei de desfiinţare eliberate de Primăria Suceava, vor fi demolate construcţii şi instalaţii uzinale cu o suprafaţă de peste 30.000 mp. Clădirile şi instalaţiile respective nu mai sunt folosite de ani buni, majoritatea din 2007, de când combinatul şi-a restrâns activitatea, iar multe din utilajele existente au fost demontate şi vândute. Valoarea lucrărilor de demolare este de peste 11 milioane de lei.

 

40 de hectare de teren, libere pentru proiecte imobiliare

Motivația demolării a aproape trei sferturi din clădirile și instalațiile uriașului combinat sucevean este dublă. Pe de o parte, actualii proprietari ai AMBRO, grupul francez Rossmann, scapă de cheltuielile anuale cu plata taxelor și impozitelor pe clădiri pe care nu le folosesc, iar, pe de altă parte, au ocazia de a câștiga bani frumoși din vânzarea terenurilor.

În urma demolărilor programate, suprafața pe care AMBRO o va putea scoate la vânzare, ca teren liber de sarcini, într-o zonă căutată de mulți pentru dezvoltarea de proiecte comerciale (Shopping City Suceava, Iulius Mall, Bazar) depăşeşte 40 de hectare.

Deocamdată, demolările începute la AMBRO nu echivalează cu închiderea întreprinderii care asigură aproximativ 400 de locuri de muncă.

Conducerea societăţii spune că nu va renunţa la activitate, care a fost restrânsă, în principal din cauza constrângerilor de mediu, ba chiar are în plan o serie de măsuri de modernizare a activității, care se va desfășura pe o suprafață mult mai restrânsă.

 

Mall sau blocuri de locuințe?

Destinația celor 40 de hectare de teren eliberat prin demolarea clădirilor combinatului de celuloză și hârtie este încă necunoscută, deși unele intenții au fost exprimate.

Astfel, conform unui certificat de urbanism solicitat anul trecut de conducerea AMBRO, se dorește schimbarea încadrării zonei, din zonă industrială în zonă mixtă, care să includă și clădiri cu destinație comercială sau de servicii, care să permită realizarea unei zone de afaceri, a unui hotel, spații de alimentaţie publică, comerţ şi a unei zone rezidenţiale care include clădiri de până la douăzeci de etaje.

Nu este exclus însă nici ca în zonă, care s-a dovedit un puternic vad comercial, să apară și un nou mall.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Praful s-a ales și de fabrica de hârtie de la Ambro.
 Vizualizări articol: 5177 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 8 voturi
Praful s-a ales și de fabrica de hârtie de la Ambro2.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Numai prostii trimis de
( 2 aug 2013, 13:40:44
In loc sa ne faca locuri de munca sa avem unde muncii si sa avem ce cheltui voi faceti blocuri si mall-uri, peste u an doi o sa ne apucam de furat ca altceva nu mai avem ce face, o sa facem cate o vizita pe acasa la primar, secretar, la barosani, doar trebuie sa traim si noi.
2.   Ca intotdeauna, nimeni nu este vinovat... trimis de
( 2 aug 2013, 13:45:14
Mersul este ireversibil, toata industria Sucevei va fi distrusa treptat, treptat. Acum e momentul…este o sursa enorma de cistig pentru alesii nostri . Ei vor incerca sa termine toata bruma de industrie pina a nu veni ceilalti si mai flaminzi. Fierul vechi si materialele rare din care au fost construite, se vor vinde pe miliarde bune. Banii sunt dirijati spre buzunare, nu intra in bugetul dezvoltarii unei noi industrii. De aici si interesul de a distruge. Iar consecinta directa si imediata este ca tinerii neavind unde munci, pleaca din tara.

Dar cine raspunde pentru dezindustrializarea orasului?

Binenteles ca se vor ridica tot blocuri, doar nu un parc sau o fabrica.
Primarul nostru si clica lui s-au specializat doar in construirea de blocuri. Bate recordul in ocuparea spatiilor verzi ce au mai ramas de la comunisti.
3.   DEDEMAN trimis de
( 2 aug 2013, 15:08:33
Nu se va construi nici un Mol, ci DEDEMAN va construi cel mai mare si modern magazin din tara, fe fosta platforma de la IUPS+AMBRO,daca se vor intelege la pret-iar vechiul magazin se va transforma in centru logistic,asa ca dle ziarist, esti destul de subtire informat , cred c-ar trebui sa mai ''sapi''
4.   Industria e pe butuci trimis de
( 2 aug 2013, 16:50:39
Fabrica de Bere din oraşul Solca a fost inaugurată în 1810 iar în urmă cu 50 de ani producea anual patru milioane de litri de bere. Fabrica a fost privatizată în anii '90, iar în 2004 noul proprietar a întrerupt producţie. Fabrica a fost apoi distrusă şi vândută pe bucăţi la fier vechi.n anii '90, fabrica este privatizată şi ajunge în proprietatea firmei SC “Bere Company Solca Fondat 1810” SRL Solca, deţinută de afaceristul rădăuţean Arcadie Plămadă.În vara anului 2010, instalaţiile şi clădirile fabricii monument istoric sunt dărâmate şi vândute pe bucăţi la fier vechi. În 2011, în urma unei sesizări din partea Direcţiei de Cultură a judeţului Siceava, procurorii l-au trimis în judecată pe Arcadie Plămadă pentru distrugere. După 19 termene de judecată, procesul s-a împotmolit în expertize, iar o soluţie pare destul de îndepărtată.

5.   Industria e pe butuci trimis de
( 2 aug 2013, 16:53:01
SC Facos SA şi-a dat sfârşitul. După ce la magazinele proprii din municipiul Suceava au fost trase obloanele, s-a închis şi activitatea de producţie în cadrul firmei. Societăţile de distribuţie care au fost ani în şir clienţi tradiţionali ai firmei Facos ce era, la un anumit moment, liderul de piaţă în domeniul producerii de preparate din carne, s-au trezit că nu se mai pot aproviziona cu marfă, fiindcă s-a oprit producţia. Meseriaşii, câţi mai rămăseseră în fabrică, fie lucrători în carmangerie, fochişti, mecanici, şoferi ori economişti, pleacă în masă de la firma în care au lucrat, unii dintre ei, zeci de ani. Conducerea SC Facos SA, reprezentată până în urmă cu o lună de directorul Vlăduţ Doroftei şi directoarea economică Maria Busuioc a fost pusă pe liber. Cantina societăţii, care deţinea un dever bun, fiind amplasată la stradă şi avea regim de restaurant, a fost de asemenea închisă, la fel ca magazinele din oraş, iar lucrătorii de la aceste puncte de lucru au fost concediaţi.
6.   Industria e pe butuci trimis de
( 2 aug 2013, 17:13:02
SC MES SA Suceava, scoasă la vânzare de Fisc.Firma a ajuns cu paşi repezi acolo unde a călăuzit-o, prin modul în care a manageriat-o, directorul Dumitru Duduman.
*In decursul anilor care s-au scurs dupa evenimentele din decembrie 1989, prestigiul societatii ROMUPS, fosta Intreprindere de Utilaje si Piese de Schimb Suceava s-a diminuat continuu, de asemenea si importanta ei economica, pina cind firma a sucombat, intrind in faliment . Daca "pina la revolutie", fabrica era etalonul industriei mecanice judetene prin dotarile moderne la acea vreme dar si prin nivelul inalt de calificare profesionala al salariatilor,dupa 1990 unitatea s-a transformat intr-un mastodont ruginit din fier si beton. S-a ajuns sa se lucreze pe stoc, fara garantia valorificarii marfurilor produse, pentru salarii de mizerie si fara a se plati datoriile catre bugetul de stat . Firma de bricolaj Dedeman apartinand fratilor Adrian si Dragos Paval din Bacau urmeaza sa semneze un contract de vanzare -cumparare pentru cel putin doua hectare de teren din municipiul Suceava, in zona in care pana acum sapte ani functiona SC Romups SA Suceava.

7.   Industria e pe butuci trimis de
( 2 aug 2013, 17:20:12
Suceava in fosta zona industriala este o imagine dezolantă, o combinaţie de ruine, bălării şi mormane de pământ sau beton abandonate fără nici o noimă. Distrugerea sistematică a ceea ce însemna industria locală a demarat încet, dar sigur, după 1990. Sloganul „Nu ne vindem ţara!” cu care erau manevraţi membrii de sindicat la protestele stradale s-a dovedit doar un mijloc prin care o mână de oameni a reuşit să pună mâna pe averile statului român.Tunuri de milioane de euro, dolari sau mărci germane s-au dat pe nesimţite, iar fabrică după fabrică a căzut.Poate cel mai elocvent exemplu de cum să distrugi o fabrică este fosta Avicola Suceava. Societatea avea mai multe sedii, pe Aleea Dumbrăvii, dar şi la Plopeni.Abatorul de pe Aleea Dumbrăvii este o ruină jalnică. Tot ceea ce era mai de valoare acolo, inclusiv tone de inox, a fost tăiat şi vândut. La un moment dat, hoţii au trecut şi la furtul pieselor componente din transformatoare, cazul terminându-se tragic. La fel s-a întâmplat şi cu clădirile ce au aparţinut de Avicola de la Plopeni.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei