Declinul industriei sucevene este tot mai evident odată cu dispariția unor clădiri simbolice, precum cea a fabricii de hârtie de la Ambro, din care, în câteva zile, nu va mai rămâne decât un morman de cărămizi și mult praf.
Cupele excavatoarelor care scormonesc mormanele de moloz rămase în urma demolării a 90% din clădire se vor înfige curând și în ultimul zid al clădirii fabricii de hârtie, construită în perioada 1960 – 1962, din care va rămâne doar praful.
Aceasta este doar începutul demolării fostei întreprinderi Ambro, așa cum era ea în perioada de glorie, când aici lucrau peste 2.500 de oameni.
Conform autorizaţiei de desfiinţare eliberate de Primăria Suceava, vor fi demolate construcţii şi instalaţii uzinale cu o suprafaţă de peste 30.000 mp. Clădirile şi instalaţiile respective nu mai sunt folosite de ani buni, majoritatea din 2007, de când combinatul şi-a restrâns activitatea, iar multe din utilajele existente au fost demontate şi vândute. Valoarea lucrărilor de demolare este de peste 11 milioane de lei.
40 de hectare de teren, libere pentru proiecte imobiliare
Motivația demolării a aproape trei sferturi din clădirile și instalațiile uriașului combinat sucevean este dublă. Pe de o parte, actualii proprietari ai AMBRO, grupul francez Rossmann, scapă de cheltuielile anuale cu plata taxelor și impozitelor pe clădiri pe care nu le folosesc, iar, pe de altă parte, au ocazia de a câștiga bani frumoși din vânzarea terenurilor.
În urma demolărilor programate, suprafața pe care AMBRO o va putea scoate la vânzare, ca teren liber de sarcini, într-o zonă căutată de mulți pentru dezvoltarea de proiecte comerciale (Shopping City Suceava, Iulius Mall, Bazar) depăşeşte 40 de hectare.
Deocamdată, demolările începute la AMBRO nu echivalează cu închiderea întreprinderii care asigură aproximativ 400 de locuri de muncă.
Conducerea societăţii spune că nu va renunţa la activitate, care a fost restrânsă, în principal din cauza constrângerilor de mediu, ba chiar are în plan o serie de măsuri de modernizare a activității, care se va desfășura pe o suprafață mult mai restrânsă.
Mall sau blocuri de locuințe?
Destinația celor 40 de hectare de teren eliberat prin demolarea clădirilor combinatului de celuloză și hârtie este încă necunoscută, deși unele intenții au fost exprimate.
Astfel, conform unui certificat de urbanism solicitat anul trecut de conducerea AMBRO, se dorește schimbarea încadrării zonei, din zonă industrială în zonă mixtă, care să includă și clădiri cu destinație comercială sau de servicii, care să permită realizarea unei zone de afaceri, a unui hotel, spații de alimentaţie publică, comerţ şi a unei zone rezidenţiale care include clădiri de până la douăzeci de etaje.
Nu este exclus însă nici ca în zonă, care s-a dovedit un puternic vad comercial, să apară și un nou mall.
( 2 aug 2013, 13:40:44