Locatarii a zeci de scări de bloc din municipiul Suceava nu mai au apă caldă la robinete de câteva zile, iar numărul celor la care apa caldă nu va mai curge cel puțin o lunăcrește de la o zi la alta.
Cauza întreruperii apei calde la robinetele a mii de suceveni este o amplă campanie de debranșare a rău-platnicilor, demarată de către Termica. Aceasta este una din măsurile luate de către administratorii judiciari ai societății de termoficare a orașului, aflată în procedură de insolvență, pentru a recupera sumele datorate de către populație în contul energiei termice furnizate.
Până ieri la amiază numărul scărilor de bloc debranșate era de aproximativ 30, din cadrul a trei asociații de proprietari, dar până la finele săptămânii numărul scărilor de bloc debranșate de la apă caldă aproape că se va tripla.
Directorul de termoficare al Termica, Neculai Frunzaru, a precizat că pe lista debranșărilor de la apă caldă se află nu mai puțin de 79 de scări de bloc, ai căror locatari au datorii mai vechi de decembrie 2012.
„La aceste scări de bloc, furnizarea apei calde nu va fi reluată nici după finalizarea reparațiilor din vară de la rețeaua de termoficare, decât dacă își achită datoriile restante”, a spus directorul de termoficare.
Practic, Termica i-a lăsat pe marii datornici fără apă caldă cu aproximativ o săptămână înainte de a opri furnizarea apei calde în tot orașul, pentru revizia și repararea instalațiilor de termoficare.
Din 5 august, apa caldă nu va mai curge la robinetele nici unui sucevean racordat în sistemul centralizat, timp de aproape o lună de zile, mai exact până pe 30 august.
Problema e că locatarii celor 79 de scări de bloc nu vor beneficia de căldură nici după 30 august, decât dacă achită o bună parte din datoriile restante.
Asociație debranșată în totalitate
Cea mai gravă situație a datoriilor către Termica este cea de la asociația 41, din cartierul Burdujeni, la care toate scările de bloc au fost debranșate atât de la apă caldă, cât și de la căldură.
Datoriile celor din asociație, în contul energiei termice utilizate, sunt de 1.119.695 lei, adică peste 11 miliarde de lei vechi.
Administratorul asociației 41, Nicoleta Știr, a spus că nici nu sunt șanse să fie achitate curând datoriile, pentru că încasările sunt foarte slabe:
„Abia am reușit să plătim la ACET, să nu ne lase fără apă rece, nu am mai avut de unde plăti și la Termica. Încasările sunt mai slabe ca niciodată. Pe mulți nici nu-i interesează că au datorii. Nu ne deschid ușile când mergem la ei sau ne spun direct că nu le pasă, că își pun centrale sau boilere”, a explicat administratorul asociației.
Aceasta a precizat că cele mai mari datorii sunt acumulate la două blocuri ale Termica, cu 70 de apartamente, o parte ocupate de foști sau actuali angajați ai societății de termoficare, o parte chiriași ai Termica, care sunt de asemeni rău-platnici.
Zeci de scări de bloc, debranșate și de la căldură
Acțiunea contra rău-platnicilor nu are doar efecte imediate, asupra celor care au rămas accum fără apă caldă, ci și altele de durată.
Mai exact, odată cu debrașarea de la apă caldă, echipele Termicii au debranșat zeci de blocuri și de la rețeaua de încălzire a orașului.
„Sunt 49 de scări de bloc la care nu vom furniza căldură în iarnă, dacă nu își achită datoriile. Le-am demontat deja gigacalorimetrele de la intrarea în bloc”, a precizat directorul de termoficare, Neculai Frunzaru.
1.300 de apartamente debranșate de la apă caldă
Campania de debranșare demarată zilele acestea este cea mai mare de până acum, find afectate aproape 1300 de apartamente din municipiul reședință de județ.
Aceasta ar putea fi continuată cu alte acțiuni, de executare silită a marilor datornici, conform planului de acțiune anunțat de către administratorii judiciari ai Termica.
( 2 aug 2013, 13:54:17
sa multumim din inima ... primarului.