Începând de astăzi, în Suceava va fi înfiinţată o nouă instituţie publică cu atribuţii la nivel regional, în toate cele şase judeţe ale Moldovei. Este vorba despre Direcţia Regională Antifraudă Fiscală, care potrivit Hotărârii de Guvern nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală va avea sediul în municipiul Suceava. Noua instituţie, a cărei conducere va fi anunţată în perioada următoare, este o structură care va avea ca atribuţii prevenirea, descoperirea şi combaterea actelor şi faptelor de evaziune fiscală şi fraudă fiscală şi vamală. Potrivit acestei hotărâri de Guvern, reorganizarea ANAF va avea loc începând cu data de 1 august 2013, acest lucru însemnând în principal înfiinţarea Direcţiilor Regionale ale Finanţelor Publice şi a Direcţiilor Regionale Antifraudă Fiscală.
Potrivit actului normativ, dacă Direcţia Regională Antifraudă pentru zona Moldovei va avea sediul la Suceava, Direcţia Regională Fiscală urmează să aibă sediul la Iaşi. În aceste condiţii, actuala Direcţie a Finanţelor Publice Suceava urmează să fie transformată în Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, care va funcţiona în cadrul Direcţiei Regionale şi care va fi condusă de un şef de administraţie.
Tot în urma reorganizării ANAF, Garda Financiară Suceava ar urma să fie desfiinţată, acest lucru urmând să se întâmple în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a HG 520, adică de la data de 1 noiembrie 2013. Angajaţii actualei Direcţii Generale a Finanţelor Publice Suceava, care vor primi preaviz odată cu reorganizarea, vor avea la dispoziţie lista tuturor posturilor vacante în structurile Ministerului de Finanţe şi vor putea opta pentru un post în noua structură organizatorică.
Direcţia Regională Antifraudă Fiscală va funcţionacel mai probabil în sediul Finanţelor
Revenind la instituţia nou creată, Direcţia Regională Antifraudă Fiscală, cel mai probabil că aceasta va avea sediul în clădirea Finanţelor sucevene.
Noii inspectori antifraudă vor avea ca atribuţii realizarea de operaţiuni de control curent şi tematic, iar la orice acţiuni vor participa minim doi inspectori. De asemenea, inspectorii antifraudă vor purta uniformă în timpul serviciului, însemne distinctive, ecusoane, şi, după caz, armament şi alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de apărare, protecţie şi comunicare. În baza Hotărârii de Guvern pentru organizarea ANAF, fiecare inspector antifraudă va primi câte un pistol cu un încărcător, dar şi câte un spray paralizant. Pentru dotarea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală se vor achiziţiona maxim 500 de aparate de mici dimensiuni cu electroşocuri dar şi maxim 500 de pistoale sau bastoane cu electroşocuri. Insepctorii antifraudă vor mai avea în dotare veste de protecţie şi bastoane reflectorizante pentru acţiunile stradale.