Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 174 (5381)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

26-28 iulie

Sărbătoarea comunei Poiana Stampei - tradiţie şi eleganţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timp de trei zile, comuna Poiana Stampei a devenit centrul de atracţie al turiştilor din Bazinul Dornelor. Aici au avut loc, în perioada 26-28 iulie, activităţi cultural-artistice şi distractive în cadrul unor manifestări devenite deja tradiţionale - “Întâlnirea cu fiii satului”, ajunsă la cea de-a XIV-a ediţie, şi Festivalul Naţional “Flori de pe Dorna”, ediţia a VI-a.

În prima zi a manifestărilor de la Poiana Stampei, pe 26 iulie, la  simpozionul cu titlul “Dezvoltarea economică, încotro?” a fost invitată Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri şi Turism, dat fiind faptul că Poiana Stampei are potenţial turistic. La întâlnirea cu Maria Grapini au fost prezenţi şi primarii din zona Dornelor, din municipiul Vatra Dornei, care au expus problemele legate de infrastructură (drumuri, apă, canal), esenţiale pentru dezvoltarea turistică a zonei.

La rândul său, ministrul pentru IMM-uri şi Turism a cerut şi soluţii celor care au ridicat problemele, promiţând sprijin pentru rezolvarea acestora: “Este la îndemâna dumneavoastră accesarea fondurilor europene şi fondul de minimis, prin care vă puteţi dezvolta o afacere şi prin care să demonstraţi că ceea ce faceţi are desfacere pe piaţă. Nu trebuie doar să începeţi ceva şi să lăsaţi lucrurile la voia întâmplării”. Totodată, Maria Grapini le-a vorbit celor prezenţi despre faptul că statul nu se va mai împrumuta de la bănci, astfel încât acestea să fie constrânse să crediteze IMM-urile şi astfel întreprinzătorii să-şi dezvolte afacerile.

 

Prezentarea potenţialului turistic şi gastronomic al zonei

Dincolo de partea teoretică a lucrurilor, Maria Grapini, însoţită de preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul judeţului Suceava şi de câţiva deputaţi, a putut vedea practic în ce constă potenţialul acestei zone. Au fost amenajate standuri în care au fost expuse principalele meşteşuguri tradiţionale specifice zonei, apoi gospodinele din comună şi pensiunile aflate pe raza comunei au expus bucate tradiţionale care au stârnit interesul oficialităţilor. Maria Grapini a vrut să afle reţeta pentru hribi cu smântână şi miel în jintuit, a admirat deserturile pe bază de fructe de pădure, dulceţurile şi compoturile, dar şi siropurile preparate din aceste roade ale naturii.

 

“Muzica la altitudine” a încântat auditoriul

Oficialităţile prezente la Poiana Stampei au fost invitate şi la concertul susţinut de cei 22 de cursanţi, elevi instrumentişti din toată ţara, care în perioada 18-26 iulie au participat la masterclass-ul organizat în comună, proiect iniţiat de profesoara Cristina Istrate, cu sprijinul primăriei prin primarul Viluţ Mezdrea şi al altor oameni iubitori de muzică din localitate,  cum este familia Marin şi Niculina Vasiluţ, care i-a găzduit pe tineri. Aceştia au înţeles că deşi manifestarea “Flori de pe Dorna” se desfăşoară în mediul rural, oamenii de aici au nevoie de frumos, de sensibilitate, astfel încât au adus “Muzica la altitudine”.

Timp de mai bine de o săptămână, tinerii instrumentişti s-au pregătit cu profesori, nume de prestigiu cum sunt Răzvan Suma, unul dintre cei mai activi muzicieni români cu diverse proiecte în derulare, solist concertist al  orchestrelor şi corurilor radio, profesor la Universitatea de Muzică Bucureşti, şi Ştefan Horvath, concert maestru al Orchestrei Simfonice din Basel Elveţia, unde desfăşoară o bogată carieră concertistică.

Concertul de violoncel şi vioară a încântat publicul, care a gustat din plin “Muzica la altitudine”, mulţi dintre cei prezenţi exprimându-şi dorinţa de a asculta şi la ediţiile viitoare ale festivalului “Flori de pe Dorna” astfel de evoluţii de excepţie. “Important este că aceşti tineri au venit aici, la noi, au stat şi au studiat cu profesorii lor, iar acum au arătat ce pot. Ne place folclorul, dar ne place şi muzica clasică, avem nevoie de aşa ceva. Chiar dacă trăim în mediul rural, asta nu înseamnă că nu ne place muzica clasică”, ne-a mărturisit un localnic.

O altă noutate a acestei ediţii au fost căsuţele din lemn amplasate în curtea Casei de Cultură, unde ANTREC Bucovina, Asociaţia de vânătoare Teşna - Poiana Stampei şi Asociaţia crescătorilor de animale din Poiana Stampei au prezentat prin produse specifice, pliante şi explicaţii activitatea pe care o desfăşoară, fiecare în domeniul său.

La întâlnirea de la Poiana Stampei au participat şi reprezentanţi ai  Asociaţiei “Cele mai frumoase sate”, care au spus printre altele că această comună este inclusă în catalogul de prezentare a celor mai frumoase destinaţii turistice din mediul rural.

Tot sâmbătă a avut loc întâlnirea cu fiii satului, când localnicii, dar şi cei plecaţi din locul unde s-au născut s-au întors pentru “a depăna amintiri”.

Cea de-a doua zi a manifestărilor de la Poiana Stampei a fost dedicată întrecerilor sportive, când au avut loc meciuri de volei, fotbal, atletism şi concurs de biciclete. Participanţii au primit diplome şi premii, iar premiul cel mare la întrecerea bicicliştilor a fost o bicicletă oferită de Primăria Poiana Stampei.

Pentru cei tineri, în curtea muzeului a fost organizată o discotecă în aer liber, iar cel care i-a îndemnat pe tineri să petreacă pe ritmuri de dans a fost omul de radio Doru Bighiu.

 

Parada militară, a portului popular, a călăreţilor şi a căruţelor   

Ziua de duminică a fost una dedicată activităţilor religioase, de cinstire a eroilor neamului, dar şi activităţilor folclorice.

Dis-de-dimineaţă, oamenii au fost la biserică, unde au participat la slujba religioasă, după care a urmat sfinţirea unor obiective noi din comună, printre care şi grădiniţa cu program prelungit.

La monumentul dedicat eroilor, din curtea primăriei, a fost oficiată o slujbă religioasă, au fost intonate cântece patriotice de către fanfara din Bistriţa-Năsăud, după care a urmat un spectacol folcloric deschis de Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Pe parcursul zilei, în faţa muzeului, gospodinele din Coşna au prezentat preparate din fructe de pădure, de la dulceţuri şi compoturi, la desert, siropuri şi băuturi pe bază de fructe de pădure.

Zilele comunei Poiana Stampei s-au încheiat cu un foc de artificii.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătoarea comunei Poiana Stampei - tradiţie şi eleganţă.
 Vizualizări articol: 2004 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sărbătoarea comunei Poiana Stampei - tradiţie şi eleganţă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei