O familie cu zece copii a ajuns sub „lupa” Protecţiei Copilului Suceava, în urma unei anonime. Direcţia de Asistenţă Socială Suceava a primit o sesizare anonimă din care rezulta faptul că 11 minori, neşcolarizaţi, sunt în situaţie de risc. „Părinţii îi trimit la cerşit, iar fata cea mare se prostituează, pentru a-şi întreţine familia”, reiese din „anonimă”. O echipă de la Serviciul de evaluare a situaţiilor de risc şi intervenţie în regim de urgenţă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava şi asistentul social de la primăria din localitatea unde au domiciliul minorii au dat imediat curs sesizării şi au constatat sărăcie în familia arătată cu degetul de „anonimă”, dar nu neglijenţă sau abuz asupra minorilor.
Nu s-a confirmat situaţia de abuz asupra minorilor
Aurelia Focşa, şefa Serviciului de evaluare a situaţiilor de risc şi intervenţie în regim de urgenţă, ne-a spus că familia „pârâtă” are zece copii şi îngrijeşte şi un minor în vârstă de un an, copilul fetei celei mai mari a familiei, în prezent plecată la lucru în străinătate.
„Conform raportului de evaluare iniţială, s-a stabilit că toţi copiii de vârstă şcolară/preşcolară frecventează cursurile şcolii gimnaziale/grădiniţei din localitate, familia este responsabilă faţă de minori,astfel că nu s-a confirmat situaţia de abuz asupra minorilor. Nepotul este bine îngrijit, urmând ca acesta să rămână în continuare la bunicii materni, până la revenirea în ţară a mamei acestuia”, a mai spus Aurelia Focşa. Părinţii celor zece minori au fost responsabilizaţi cu privire la asumarea răspunderii creşterii şi îngrijirii copiilor, „cu accent deosebit pe importanţa de a-i supraveghea în permanenţă pe fraţi şi de a nu-i neglija”. Primăria din localitatea unde stau minorii va monitoriza în continuare cazul acestei familii. Nepotul a fost dat temporar în plasament la bunicii materni, până la revenirea în ţară a mamei naturale.
47 de sesizări, în luna iulie
În decursul lunii iulie, echipa Serviciului de evaluare a situaţiilor de risc şi intervenţie în regim de urgenţă, din cadrul DGASPC Suceava, a verificat 47 de sesizări primite de la autorităţi locale sau terţe persoane. În urma verificărilor din teren, doi copii au fost luaţi de stat din familiile naturale în regim de urgenţă, iar pentru 73 de copii, specialiştii, împreună cu autorităţile locale, au hotărât monitorizarea familiilor, responsabilizarea acestora şi consilierea lor, în vederea prevenirii separării copiilor de familia naturală.