Câteva zeci de suceveni, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale şi ai instituţiilor publice au participat ieri la ceremonia publică de intonare a Imnului Naţional al României.
Ceremonia a fost organizată cu prilejul Zilei Imnului Naţional şi a avut loc în Piaţa Tricolorului din centrul Sucevei. Despre semnificația Zilei Imnului Naţional au vorbit comandantul Centrului Militar Judeţean, colonelul Mugurel Anton, prefectul Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi viceprimarul Sucevei Ovidiu Doroftei. La ceremonie au mai fost prezenţi veterani de război şi cadre militare în rezervă.
În discursul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că Ziua Imnului Naţional este una încărcată de sentimente, „pentru că atât linia melodică, cât şi versurile acestui imn naţional al României trezesc poate în fiecare dintre noi şi conştiinţa de a fi român”. Nechifor a spus că şi-ar dori ca Imnul Naţional al României să fie cântat în şcoli, la începutul zilelor de curs. „Cred că ar fi necesar să avem capacitatea să decidem, cum era şi în trecut, ca acest imn să fie cântat nu doar la moment de sărbătoare, ci poate şi în şcoală, când copiii încep orele. Şi cred că ar fi obligaţia noastră să trăim nu doar la momentul oficiale acest imn profund”, a declarat Nechifor.
La rândul său, prefectul Florin Sinescu a amintit că ieri s-au împlinit 15 ani de când ziua de 29 iulie a fost declarată Ziua Imnului Naţional. „În anul 1989, <Deșteaptă-te Române> a reprezentat simbolul libertăţii noastre, care alături de drapel, de stemă şi de sigiliul ţării şi de Ziua Naţională a României au devenit, prin Constituţie, simbolurile noastre naţionale. Sunt simboluri pe care trebuie să le respectăm şi să le apărăm pentru că ele definesc identitatea noastră”, a spus Florin Sinescu. Un îndemn la păstrarea simbolurilor naţionale a avut şi viceprimarul Sucevei, Ovidiu Doroftei, care i-a îndemnat pe suceveni să-şi înveţe copiii că „aceste simboluri sunt cele care ne ţin aproape”.
Detaşamentul de onoare care a participat la ceremonie a fost format din garda drapelului de luptă şi un pluton gradă de onoare asigurate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”, precum şi din garda la locul de arborare a drapelelor şi un pluton de gardă de onoare asigurate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava.