873 de candidaţi susţin astăzi examenul naţional de titularizare în învăţământul preuniversitar sucevean, în urma căruia se vor ocupa posturile titularizabile disponibile pentru anul şcolar 2013-2014 sau cele de suplinire calificată.
Cei mai mulţi dintre candidaţi (122) s-au înscris pentru un post de învăţător, 110 au optat pentru limba română, 96 – educaţie fizică, 83 – educatoare, 76 – limba engleză, 37 – matematică, 33 – pedagogie specială.
Testarea va fi organizată în două centre de examen, respectiv Colegiul „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, unde vor fi testaţi 559 de candidaţi la 14 discipline, şi Colegiul „Petru Muşat” Suceava - 314 candidaţi la 35 de discipline.
Potrivit prof. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, „evaluarea lucrărilor se va realiza în 11 centre regionale de evaluare. Pe 9 august va avea loc, în sedinţă publică, etapa I de repartizare a candidaţilor pe posturile vacante cu o viabilitate mai mare de patru ani, pentru o perioada nedeterminată. Este vorba de 133 de posturi”.
Al doilea an în care candidaţii vor fi supravegheaţi video
Examenul scris de titularizare se desfăşoară începând cu ora 10:00, durata de rezolvare a subiectelor fiind de patru ore. Supravegherea va fi asigurată, în fiecare sală de examen, de doi-trei supraveghetori. În toate sălile de concurs vor fi instalate camere video de supraveghere. Potrivit calendarului titularizării 2013, primele rezultate vor fi afişate la data de 5 august, iar în zilele de 5 şi 6 august se vor înregistra contestaţiile la inspectoratele şcolare şi se vor transmite la centrele de evaluare. Pe 8 august se vor afişa rezultatele finale, iar o zi mai târziu va avea loc etapa I de repartizare la catedră, pentru angajarea pe perioadă nedeterminată. Etapa a doua de repartizare, pentru angajare pe perioadă determinată, va avea loc pe 14 august.
Minimum nota 7 pentru un post titularizabil
Concursul de titularizare constă într-o probă practică sau inspecţie specială la clasă şi o probă scrisă. În perioada 27 mai - 28 iunie, s-au desfăşurat probele practice şi inspecţiile la clasă, acestea realizându-se pe durata unei ore de curs.
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidaţii trebuie să obţina minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică sau la inspecţia specială de la clasă. Pentru angajarea pe perioadă determinată, candidaţii trebuie sa obţină minimum nota 5 la fiecare dintre cele două probe.
Nota obţinută la proba practică sau la inspecţia de la clasă are o pondere de 25% în media de repartizare. Candidaţii repartizaţi au obligaţia să se prezinte la catedră începând cu 1 septembrie.
Anul trecut, în judeţ s-au înscris pentru a susţine proba scrisă 865 de candidaţi, doar 646 prezentându-se la testare. 112 candidaţi au luat note sub 5, 191 au luat note între 5 şi 7, iar 343 de profesori au avut calificative între 7 şi 10. Şase profesori au fost evaluaţi cu nota maximă.
Disciplinele predominante la care s-au obţinut note între 7 şi 10 au fost psihopedagogie specială, învăţători, istorie, geografie şi limba engleză.