Sâmbătă, 27 iulie, profesorii care au susţinut examenul de definitivat şi au depus ulterior contestaţii au aflat rezultatele obţinute în urma recorectării tezelor.
Astfel, conform informaţiilor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), promovabilitatea a crescut de la 39,48% (înaintea contestaţiilor) la 43,34% (după rezolvarea contestaţiilor). În ciuda acestei creşteri, Suceava se situează sub media promovabilităţii de la nivel naţional – 51,26%.
Potrivit prof. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul IŞJ, „70 de cadre didactice au solicitat recorectarea lucrărilor, cele mai multe contestaţii (zece) fiind depuse de învăţători. După rezolvarea contestaţiilor, 16 note au fost modificate prin creştere, iar alte 14 prin scădere”. Dintre cei 16 profesori care s-au ales cu note mai mari după contestaţii, nouă au fost trecuţi pe lista „admişilor” la examenul de definitivat. Numărul cadrelor didactice care au promovat examenul de definitivat este de 101.
271 de cadre didactice s-au înscris pentru a susţine examenul de definitivat, dintre care 20 au absentat, unul a fost eliminat pentru fraudă, iar 17 s-au retras din sălile de examinare în prima oră de testare.
Menţionăm că, pentru sesiunea din acest an, Ministerul Educaţiei a decis ca nota minimă de promovare a examenului naţional de definitivare în învăţământ să fie 8 şi nu 7. O altă noutate adoptată de minister a fost acordarea dreptului de a participa la acest examen şi debutanţilor cu un an vechime la catedră.
Cele mai bune rezultate au fost în Gorj
Procentul final de promovare la examenul naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar, la nivel de ţară, după soluţionarea contestaţiilor, este de 51,26%. Comparativ cu rezultatele parţiale, din data de 23 iulie, se constată o creștere de 3,43%. Cea mai ridicată promovabilitate s-a înregistrat în judeţul Gorj - 82,35%, iar cea mai scăzută în judeţul Călărași - 33,33%.Cadrele didactice care au promovat examenul naţional de definitivare au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.