Devenită o manifestare tradiţională, “Sărbătoarea comunei Poiana Stampei” are loc în acest an în perioada 26-28 iulie şi cuprinde mai multe activităţi cultural-artistice, printre care “Întâlnirea cu fiii satului”, ajunsă la cea de-a XIV-a ediţie, şi Festivalul Naţional “Flori de pe Dorna”, ediţia a VI-a.
Denumirea festivalului “Flori de pe Dorna” vine de la concursul care se organizează în comună timp de o lună, în perioada premergătoare “Sărbătorii comunei Poiana Stampei”, iar grădinile cu flori şi aranjamentele florale decorative sunt un motiv de competiţie între gospodăriile din cele şapte sate care alcătuiesc comuna. O comisie din primărie a vizitat şi a fotografiat aspecte din gospodăriile care vor să intre în concursul “Cel mai frumos sat din comuna Poiana Stampei”, ediţia a II-a.
Toate imaginile urmează a fi montate într-un film care va fi prezentat unui juriu de specialitate. Juriul va analiza şi grădinile din fiecare sat, iar la intrarea şi ieşirea din satul care va fi desemnat câştigător (cu cele mai frumoase gospodării, cele mai frumoase grădini cu flori), vor fi montate plăcuţe cu numele concursului.
Toţi participanţii la concurs vor fi premiaţi de organizatori, în cadru festiv, în ultima zi a festivalului.
Cei care vor să facă river rafting, pot practica acest sport extrem pe râul Dorna.
Concursuri sportive şi târg de produse
Concursurile sportive (atletism, ciclism, volei, fotbal şi tenis de masă) au loc sâmbătă, 27 iulie, între orele 8-14, după care va fi organizată o expoziţie gastronomică şi un târg de produse tradiţionale.
Cea de-a doua zi se va încheia cu un concert de chitară şi cu o seară pentru tineret în cadrul căreia va concerta grupul de chitară al Casei de Cultură din Poiana Stampei.
Întâlnirea cu fiii satului
Programul zilei de duminică va debuta cu slujba religioasă, urmată de parada portului popular, a căruţelor, a călăreţilor şi parada militară. La Monumentul Eroilor din Parcul Primăriei va avea loc depunere de coroane, o procesiune religioasă, sfinţirea noilor obiective din comună şi Întâlnirea cu fiii satului.
Primarul comunei, ing. Viluţ Mezdrea, ne-a spus: “Este o adevărată bucurie să vezi cum, pentru o zi, se întorc în comuna natală sute de fii ai satului din ţară şi din străinătate, stau la taifas, deapănă amintiri, iar la întoarcerea în locurile de unde au venit promovează imaginea comunei, felul cum se dezvoltă aceasta, de la un an la altul”.
În cadrul aceluiaşi eveniment se vor acorda diploma şi distincţia de “Cetăţean de onoare” persoanelor care au o contribuţie deosebită la dezvoltarea comunei în plan economic, social, politic, cultural şi sportiv. După-amiaza de duminică este destinată manifestărilor folclorice. Vor evolua ansamblurile folclorice din comună, din comunele învecinate, renumiţi interpreţi de muzică populară, ansambluri profesioniste din Suceava, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş.