Dumitru Morhan, preşedintele Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (UDUR), crede că necazurile sale pe linie penală au o natură politică. Aflat în Penitenciarul Botoşani, unde ispăşeşte o condamnare de trei ani pentru tentativă de înşelăciune, Dumitru Morhan spune că a rămas şocat în momentul în care a aflat că instanţa supremă a menţinut pedeapsa cu executare pronunţată de Curtea de Apel Suceava.
Preşedintele UDUR a acceptat pentru prima dată de când este închis să discute cu un jurnalist din Suceava. S-a întâmplat ieri, la Penitenciarul Botoşani, în sala de festivităţi a instituţiei.
Dumitru Morhan a apărut îmbrăcat în costum, ca în zilele sale bune, menţionând cu umor: „Cravată purtam şi afară, cravată port şi la puşcărie”.
Timp de aproximativ o oră, Morhan a vorbit despre condamnarea sa, pe care o consideră abuzivă şi cu rădăcini politice din partea adversarilor de la minoritatea ucraineană.
„Totul mi se trage de la Justiţia din Suceava, acolo unde este cea mai mare mafie”
„Nu am crezut niciodată că voi putea fi condamnat pentru că am împrumutat nişte bani. Totul mi se trage de la Justiţia din Suceava, acolo unde este cea mai mare mafie”, a declarat Dumitru Morhan. Preşedintele UDUR spune că atâta vreme cât patru instanţe au decis, pe baza unor expertize de specialitate, că împrumuturile în bani acordate defunctului deputat din partea ucrainenilor, Ştefan Tcaciuc, au fost corecte, deschiderea unui dosar penal nu are decât conotaţii politice.
„Am fost condamnat din motive politice, pentru a mi se închide gura, de asta m-au băgat la puşcărie. Presiunile s-au făcut din partea celor care conduceau Uniunea Ucrainenilor din România şi de către văduva deputatului Tcaciuc. Mai nou, mi s-a spus că în septembrie voi avea o mare surpriză. Aştept şi eu să văd despre ce este vorba”, a mărturisit Dumitru Morhan.
Potrivit acestuia, şicanele nu au încetat nici după condamnarea şi încarcerarea sa, iar în spatele lor s-ar afla Ştefan Buciuta, fost deputat din partea minorităţii ucrainene până în decembrie 2012 şi actual preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România.
„Puşcăriile sunt făcute pentru oameni şi îmi voi executa pedeapsa”
Dumitru Morhan a arătat că prin această condamnare i-a fost stricată întreaga reputaţie, dar acest lucru nu-l va afecta foarte tare şi va continua să lupte pentru idealurile sale. „Se aşteptau să fug din ţară, dar eu m-am predat cu o zi înainte de expirarea termenului limită. Puşcăriile sunt făcute pentru oameni şi îmi voi executa pedeapsa. Sper ca Dumnezeu să facă dreptate şi să le dea celor care mi-au vrut răul exact acelaşi lucru”, a arătat Morhan.
Acesta spune că perioada de penitenţă de după gratii este un bun prilej pentru a-şi da seama care-i sunt adevăraţii prieteni şi cine a stat lângă el doar din interes.
În cele aproape nouă luni pe care le-a petrecut în spatele gratiilor, preşedintele UDUR a fost vizitat de mai mulţi primari din Maramureş, de o serie de preoţi, oameni pe care i-a ajutat şi care acum îi sunt alături.
Scrie o carte în puşcărie
În Penitenciarul Botoşani, Dumitru Morhan nu are foarte mult timp la dispoziţie. „Am o activitate foarte intensă şi serioasă, în special pe linie culturală. Am început să scriu o carte şi sper s-o finalizez până când voi reveni acasă”, a precizat preşedintele UDUR, fără a dezvălui care este subiectul acestei cărţi.
Dumitru Morhan merge zilnic şi la muncă, ceea ce îi va aduce o reducere a pedepsei, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
În plus, Morhan este de părere că tot binele pe care l-a făcut în perioada când era în libertate se va întoarce înzecit, nu doar pe linie sufletească, ci şi în plan material. De altfel, Dumitru Morhan se gândeşte la o serie de proiecte pe care să le pună pe picioare când va fi din nou liber, inclusiv programe pe fonduri europene, similare cu cel pe care UDUR îl derulează deja în acest moment.
Pentru ce a fost condamnat Dumitru Morhan
Dumitru Morhan a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii octombrie 2009, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, sub acuzaţia că s-a folosit de falsuri în acte şi de martori mincinoşi pentru a obţine de la familia defunctului preşedinte al UUR, Ştefan Tcaciuc, importante sume de bani care în realitate nu au fost împrumute de Morhan lui Tcaciuc.
La mijloc sunt două împrumuturi, de 80.000 de dolari SUA, respectiv 2,2 miliarde de lei vechi, pe care Dumitru Morhan i-ar fi dat în 2001, respectiv 2003, fostului deputat Ştefan Tcaciuc, în baza a două contracte despre care procurorii afirmă că sunt măsluite.
După moartea parlamentarului, în iulie 2005, Morhan a calculat şi dobânzile şi penalităţile la aceste împrumuturi nerestituite şi a cerut, în total, familiei Tcaciuc şi Uniunii Ucrainenilor din România, 97.643 USD şi circa 2,6 miliarde de lei vechi.
Procurorii au considerat că răposatul Ştefan Tcaciuc nu a luat niciodată acele împrumuturi, totul fiind o escrocherie.
A câştigat procesele pe cale civilă
Înainte de a fi trimis în judecată de procurorii suceveni, Dumitru Morhan s-a judecat în instanţele civile cu Virginia Tcaciuc, văduva fostului deputat. Culmea este că în cursul anului 2007, judecătorii i-au dat câştig de cauză preşedintelui UDUR şi au obligat-o pe Virginia Tcaciuc să restituie cei 80.000 de dolari SUA împrumutaţi de soţul ei în 2001.
Sentinţa de atunci a avut la bază mai multe expertize criminalistice, în urma cărora s-a ajuns la concluzia că semnăturile nu au fost falsificate.
Ulterior, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au ajuns la altă concluzie, în sensul că falsul nu era la semnături.
Mai exact, Dumitru Morhan ar fi falsificat nişte formulare tipizate, făcute pentru alegerile din 2000, formulare în alb pe care se găseau doar antetul Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), ştampila şi semnătura preşedintelui Ştefan Tcaciuc.
Având semnătura originală a lui Tcaciuc (cu o pastă neagră de pix), Morhan –susţin anchetatorii – nu a făcut altceva decât să completeze la un calculator aşa-zisul contract de împrumut între el şi preşedintele de atunci al UUR, în valoare de 80.000 de dolari, bani pe care reprezentantul etnicilor ucraineni în Parlamentul României ar fi trebuit să-i returneze un an mai târziu. Acelaşi formular tipizat a fost folosit şi în cazul celui de-al doilea contract de împrumut, în valoare de 2,2 miliarde de lei vechi, încheiat de această dată între Morhan şi UUR, reprezentată de Ştefan Tcaciuc.
Coleg de celulă cu Conţac
În Penitenciarul Botoşani, Dumitru Morhan are o companie selectă. În aceeaşi celulă cu preşedintele UDUR este închis şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Constantin Conţac. Acesta a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie. Coleg cu Morhan este şi Liviu Conţac, fiul ex-preşedintelui CJ Botoşani, care are de ispăşit o pedeapsă similară, trei ani de închisoare.
A depus plângeri la CEDO
Pentru că se consideră victima unor abuzuri, Dumitru Morhan a înaintat mai multe plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 10 din cele 12 sesizări au fost admise şi urmează a fi analizate de Curte. De altfel, în mod cel puţin curios, la vizita de ieri de la Botoşani, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ne-a transmis că nu avem voie să-l filmăm pe Dumitru Morhan, fără a oferi şi explicaţii pentru acest refuz. Asta în condiţiile în care preşedintele UDUR îşi dăduse acordul pentru a fi fotografiat, filmat şi înregistrat de reporterii cotidianului nostru.
(27 iul 2013, 11:41:19