Furtul înregistrat acum câteva zile în municipiul Suceava, când trei minori de 10, 13 şi 14 ani, şi un tânăr de 23 de ani, toţi de etnie romă, au sustras cablurile de la gigacalorimetre de la 25 de scări de bloc, făcând o pagubă de zeci de ori mai mare decât valoarea cuprului pe care l-au vândut, a readus în actualitate o problemă care se acutizează. Minori fără răspundere penală, până în 14 ani, ori cu răspundere penală limită, 14-16 ani, comit din ce în ce mai des furturi sau chiar tâlhării. Marea majoritate a acestora sunt minori de etnie romă, iar faptul că părinţii ori fraţii cu câţiva ani mai mari îi scot la înaintare a devenit evident pentru poliţişti. De altfel, mărturisesc surse judiciare, furturile comise de hoţii minori sunt cel mai greu de gestionat, asta pentru că după cel mult câteva ore de audieri autorii se întorc în libertate.
Bătrâni atacaţi în stradă, furturi din locuinţe sub pretextul cerşetoriei
În ultima perioadă mai multe grupări de minori au comis furturi în serie în municipiul Suceava. Astfel, la începutul anului, patru minori cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, toţi de etnie romă, au fost probaţi în comiterea a 17 furturi din maşini şi societăţi comerciale.
O altă grupare, formată din minori de etnie romă din Dolhasca, s-a specializat în furturi din apartamente. Ca mod de operare, sub pretextul cerşetoriei, aceştia băteau pe la uşile oamenilor şi verificau dacă acestea sunt încuiate. Atunci când găseau o uşă descuiată, unul dintre ei intra în grabă în holul locuinţei, punea mâna pe un bun de valoare şi fugea.
Alţi minori au fost implicaţi în furturi pe stradă. Persoane vârstnice, în general, au fost deposedate de genţi sau telefoane, o parte dintre fapte fiind comise cu violenţă şi transformându-se în tâlhării. Autorii au fost minori cu vârste de la 12 la 17 ani, iar printre ei s-au găsit şi fete. Una dintre ele, în vârstă de 14 ani, probată inclusiv într-o faptă de tâlhărie, a fost arestată preventiv pentru o scurtă perioadă, iar apoi a fost pusă în libertate. Tânăra în cauză este una dintre autoarele furtului de cabluri de la gigacalorimetre de la începutul acestei săptămâni.
Un alt caz care a dat mari bătăi de caz judiciariştilor de la Poliţia municipiului Suceava a fost cel al unei minore de 15 ani, Roxana Lenuţa Anchidin, şefa unei bande de copii cu vârste de 12, 13 sau 14 ani, care ataca bătrâni pe stradă. Cazul ei a fost parţial rezolvat, minora fiind arestată preventiv şi condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu executare.
Minorii infractori provin majoritatea din familii de romi din Şcheia
Mare parte dintre minorii infractori din Suceava, în jur de 85%, mărturisesc surse judiciare, sunt membri ai unor familii cu vechi state infracţionale din comuna Şcheia (familiile Cuţitaru, Bozomală sau Buhai). Aceşti minori, cel mai adesea coordonaţi de părinţi sau fraţii mai mari, aparent sunt cerşetori, însă în ultima perioadă din ce în ce mai mulţi trec foarte uşor de la cerşetorie la furturi sau chiar la fapte cu violenţă, explică poliţiştii.
De ce nu pot fi arestaţi minorii infractori care comit furturi
În momentul de faţă, realitatea judiciară este următoarea: minorii până în 14 ani nu răspund penal pentru faptele lor, iar cei între 14 şi 16 ani au răspundere penală limitată. Mai exact, după ce sunt probaţi în comiterea mai multor furturi, aceştia trebuie obligatoriu expertizaţi psihiatric. Numai dacă se stabileşte că au discernământ minorii din această categorie răspund penal în faţa legii. Abia după vârsta de 16 ani minorii nu mai au parte de indulgenţa Codului Penal.