Senatul Universităţii „Ştefan cel Mare” (USV) Suceava a aprobat mai multe hotărâri privitoare la lichidarea unor programe de studii universitare de licenţă şi masterat, începând cu anul academic 2013-2014, din cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării şi de la Facultatea de Inginerie Alimentară.
Da la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Senatul USV a aprobat lichidarea următoarelor programe de licenţă: Studii americane, Limbi moderne aplicate şi Literatură universală şi comparată. De la aceeaşi facultate, dar de la studiile de masterat, intră în lichidare specializările Hermeneutică şi ideologie literară şi Tendinţe actuale în studiul limbii şi literaturii române.
Totodată, de la Facultatea de Inginerie Alimentară intră în lichidare programul de studii de licenţă Inginerie şi management în alimentaţie publică şi agroturism, iar de la studii de masterat, specializarea Managementul calităţii produselor alimentare şi mediului.
Potrivit prof. univ. dr. Mircea Diaconu, prorector responsabil de activitatea didactică şi asigurarea calităţii, „programele au fost autorizare provizoriu de către ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior) în urmă cu mai mult timp, dar unele dintre acestea nici nu au fost activate vreodată, dat fiind faptul că nu au stârnit interes în rândul candidaţilor”. Acesta a mai precizat că odată cu lichidarea lor, ele au fost şterse din nomenclatorul Ministerul Educaţiei Naţionale, astfel că acesta nu vor putea fi activate.
183 de specializări lichidate la universităţile din ţară
La nivel naţional, mai multe programe de studiu de licenţă şi masterat de la instituţii de învăţământ superior au fost propuse să intre în lichidare, începând cu anul universitar 2013-2014, pentru acestea urmând să nu se mai organizeze admitere.
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu a declarat, în urmă cu o săptămână, că 183 de specializări din 37 de instituţii de învăţământ superior din ţară sunt propuse să intre în lichidare, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite ARACIS.
Printre cele 37 de instituţii din toată ţara se regăsesc universităţi prestigioase din Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca, cu specializări atât la învăţământ cu frecvenţă (IF), cât şi la formele de învăţământ cu frecvenţă redusă (IFR) şi la distanţă (ID).
Pentru anul academic 2013-2014, USV a renunţat să mai organizeze admitere la câteva specializări
Două programe de studii de licenţă nu vor mai funcţiona în noul an universitar. Este vorba despre „Inginerie şi protecţia mediului în industrie” din cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management şi programul „Geografie” de la Facultatea de Istorie şi Geografie.
Totodată, pentru anul academic 2013-2014, universitatea suceveană nu a mai organizat admitere pentru patru programe de master. Este vorba despre „Inginerie mecanică asistată de calculator” de la Facultatea de Inginerie Mecanică, „Studii europene” şi „Etică organizaţională şi audit” de la Facultatea de Istorie şi Geografie şi „Didactica limbilor moderne” de la Facultatea de Litere şi Ştiinţele Comunicării.
De partea cealaltă, la USV apar două masterate noi acreditate -„Management în industria alimentară, alimentaţie publică şi nutriţie specială” şi „Diagnostic şi evaluare economico-financiară”.
„Spre deosebire de programele care au intrat în lichidare, programele la care nu s-a organizat admitere în această vară vor putea fi reactivate în anii următori. Ele nu sunt desfiinţate”, explică Mircea Diaconu.