joi, 25 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 170 (5377)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Prafuri periculoase

Dealerii de etnobotanice, cu aproape 600 de clienţi numai în municipiul Suceava, săltaţi de ofiţerii Antidrog

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zeci de indivizi au fost aduşi miercuri, de mascații poliţiei şi jandarmeriei, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, fiind acuzaţi că fac parte dintr-o reţea de dealeri de etnobotanice, grupare care avea, susţin anchetatorii, nu mai puţin de 600 de clienţi de prafuri periculoase numai în municipiul Suceava.

În total, au fost efectuate ieri dimineaţă 16 percheziţii domiciliare, fiind emise de procurorii DIICOT 43 de mandate de aducere

Potrivit unor surse din rândul investigatorilor, gruparea anihilată deţinea monopolul în judeţ în traficul cu etnobotanice, făcând afaceri cu „pliculeţele de vise” încă din 2009-2010.

De altfel, toţi tinerii care au ajuns la Urgenţele Spitalului Judeţean Suceava în ultimii trei ani, intoxicaţi cu astfel de substanţe cu efect psihoactiv, erau clienţi ai respectivei grupări.

Ancheta în acest caz a fost efectuată de ofiţerii Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava.

 

Cine sunt principalii pioni ai grupării

Potrivit unui comunicat al anchetatorilor, înperioada ianuarie-iunie 2013, a fost probată activitatea infracţională a 15 persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani, care, „pe diferite paliere ierarhice, au acţionat în mod organizat pentru procurarea şi vânzarea către tinerii de pe raza judeţului Suceava a unor diferite cantităţi de droguri de risc şi mare risc, precum şi substanţe cu efect psihoactiv, din categoria etnobotanice”.

Principalii pioni ai reţelei erau fraţii Ilie şi Ioan Popovici, din municipiul Suceava, alături de un alt tânăr, Ionuţ Păstrăv, fiul unui poliţist sucevean, dar şi de Bogdan Andrei Nastasi, nimeni altul decât fostul iubit al Dianei Maloş, tânăra „Miss Vacanţa” de la OTV, care în urmă cu cinci ani a fost găsită cu ştreangul de gât într-un copac din spatele mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” (n.r.-anchetatorii au stabilit că tânăra s-a sinucis). Nastasi a mai fost cercetat în urmă cu patru ani într-un dosar cu droguri, fiind implicat în traficul cu haşiş.

 

Alţi doi suspecţi, o tânără arestată în Brazilia şi un vicovean împuşcat de poliţişti 

Lista celor 15 suspecţi principali cuprinde şi alte nume, printre care cel al unei tinere,  Georgeta Albu, care a fost implicată şi în dosarul zecilor de suceveni cărăuşi de droguri pentru reţele internaţioanle de traficanţi.

În primăvara lui 2009, Georgeta Albu a fost prinsă, alături de o altă suceveancă,  în aeroportul internaţional Guararapes din Recife, Brazilia, cu 5,1 kilograme de cocaină, care trebuiau transportate din Columbia în Italia şi erau ascunse în fundul fals al bagajului pe care il aveau asupra lor.

Restul suspecţilor de pe lista celor 15 sunt: Ştefan Florin Papuc, David Paul, Radu Buhă, Andrei Diaconu, Cristian Apăvăloaie, zis „Fărmatu”, Lucian Aluncăriţei, Sergiu Iftimie, din municipiul Suceava, şi Constantin Georgiţă şi Ovidiu Gheorghe Ursachi, din Vicov. 

Acesta din urmă este acelaşi individ care în luna octombrie a anului 2011 a fost împuşcat de poliţişti, după ce, aflat la volanul unei maşini pline cu ţigări de contrabandă, a fugit de un filtru de poliţie.

Unul dintre gloanţele trase de oamenii legii  l-a nimerit în zona toracelui, pentru a-i salva viaţa medicii fiind nevoiţi să-i scoată un rinichi şi o parte din intestinul subţire. 

Cu ocazia percheziționării maşinii marca Alfa Romeo cu care a fugit de poliţişti Ovidiu Gheorghe Ursachi, s-au găsit şi cinci plicuri cu etnobotanice, „White Sensation”.

 

Vindeau zilnic 20-30 de pliculeţe cu etnobotanice

Anchetatorii arată că drogurile şi substanţele cu efect psihoactiv erau achiziţionate de membrii grupării la vrac, de la diferiţi furnizori de pe teritoriul ţării, erau ambalate în pliculeţe de 0,25-0,50 grame şi revândute apoi cu preţuri între 30 şi 60 lei, în funcţie de tipul sau calitatea substanţei.

Câştigurile erau substanţiale. Un gram de prafuri periculoase, de exemplu, era achiziţionat cu circa 50 de lei şi revândut cu aproape 200 de lei.

Iniţial, membrii grupării s-au aprovizionat şi de la dealeri din Galaţi, Iaşi şi Constanţa, iar în ultima perioadă îşi luau marfa de pe anumite site-uri specialitate.

O bună parte din pliculeţe de etnobotanice contţineau substanţe interzise, incluse pe lista de droguri de risc şi de mare risc. 

Ofiţerii BCCO Suceava susţin că în urma investigaţiilor au stabilit că dealerii acestei grupări vindeau zilnic către alţi traficanţi de etnobotanice 20-30 de plicuri cu astfel de substanţe.

„Pentru probarea activităţilor infracţionale au fost realizate 31 de confiscări de substanţe cu efect psihoactiv, fiind prinşi în flagrant 33 de consumatori având asupra lor 171 plicuri de substanţe cu efect psihoactiv în valoare de aproximativ 9.000 de lei, fiind întocmite 20 de dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc şi operaţiuni cu substanţe susceptibile a avea efect psihoactiv, care au fost conexate la dosarul nr. 111D/P/2012, în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de iniţierea şi constituirea unui grup infracţional organizat, asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, trafic de droguri de risc şi mare risc, precum şi operaţiuni cu substanţe cu efect psihoactiv”, se precizează într-un comunicat al structurilor de combatere a crimei organizate.

 

Peste 1.000 de plicuri cu etnobotanice, găsite la percheziţii

Acţiunea de ieri a fost coordonată de procurorii DIICOT şi ofiţeri ai BCCO Suceava, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană Suceava, al Serviciului Operaţiuni Speciale Suceava, al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Suceava, al structurilor de suport din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi al Inspectoratelor Judeţene de Poliţie şi Jandarmi Suceava.

În urma perchezițiilor, ne-au mărturisit surse judiciare, au fost ridicate peste 1.000 de plicuri cu etnobotanice, aproximativ 20.000 de lei şi diferite sume în valută.

Audierile la sediul DIICOT Suceava s-au întins până târziu în noapte, procurorii anchetatori urmând să decidă faţă de care dintre suspecţi vor emite ordonanţe de reţinere şi câţi vor fi duşi astăzi în faţa instanţelor de judecată cu propunere de arestare preventivă.

 

Bătăi şi ameninţări, de la datoriile la „pliculeţele cu vise” 

Surse judiciare ne-au mărturisit şi faptul că liderii grupării au fost implicaţi în mai multe acte de violenţă comise asupra altor traficanţi care le făceau concurenţă pe piaţa din judeţ, dar şi faţă de clienţii care nu îşi achitau datoriile.

Au existat situaţii în care chiar propriii membri ai reţelei au fost agresaţi în urma unor neînţelegeri financiare. E cazul, de exemplu, al lui Cristian Apăvăloaie, zis „Fărmatu”, care, arată sursele noastre, a plecat din ţară de frică să nu fie bătut de Ilie Popovici, căruia îi datora o sumă de bani din vânzarea unor etnobotanice.

Spre sfârşitul anului trecut, Ilie Popovici s-a ales şi cu dosar penal pentru distrugere, după ce a făcut praf zece aparate mecanice dintr-o sală de jocuri de noroc din cartierul George Enescu, lovindu-le cu un scaun de supărare că şi-a pierdut banii la păcănele.

 

Peste 8% dintre elevii suceveni au recunoscut că au consumat etnobotanice

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a anuţat marţi după-amiază demararea unui proiect de prevenire şi combatere a consumului de droguri, proiect intitulat „Vara Antidrog”.

Statistic, arată poliţia, 48% dintre elevii suceveni au apreciat că au fumat cel puţin o dată, 70% dintre aceştia au apreciat că au consumat alcool cel puţin o dată, 8,4% apreciază că au consumat etnobotanice, iar 6,4% au consumat droguri cel puţin o dată.

„Alarmantă este scăderea vârstei la care tinerii încep să consume droguri. Grupa de vârstă vulnerabilă debutului consumului de etnobotanice este 14 -17 ani, în timp ce grupa de vârstă vulnerabilă debutului consumului de tutun şi alcool este 11 - 14 ani”, se arată într-un comunicat al poliţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dealerii de etnobotanice, cu aproape 600 de clienţi numai în municipiul Suceava, săltaţi de ofiţerii Antidrog.
 Vizualizări articol: 8394 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Dealerii de etnobotanice, cu aproape 600 de clienţi numai în municipiul Suceava, săltaţi de ofiţerii Antidrog5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Droguri trimis de
(25 iul 2013, 15:35:48
Droguri in suceava ??? cine ar fi crezut ???
2.   Bravo dicot trimis de
(25 iul 2013, 23:27:40
an sfarsit vati ocupat si voi de ceva serios o problema foarte grava care ne afecta pe toti direct sau indirect pt ceia ce ati facut aveti tot respectu nostru si nu face decat sa ne bucure felicitari domnule cazacu si aveti grija sa nu le ia alti locu .
3.   4817 vizualizări 1 comentariu trimis de
(25 iul 2013, 23:42:25
Felicitari ofiţerilor Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava si procurorului DIICOT.
Sunt surprins, doar doua comentarii, la un subiect atat de sensibil....
Unde sunt parintii acestor consumatori de etnobotanice, unde sunt fostii consumatori, unde sunt cetatenii acestui oras, rudele celor 600 de consumatori.
Oare nu sufera nimeni de pe urma consumului de etnobotanice, nu sunt parinti care vad neputinciosi ca ai lor copii nu mai invata, vad bunuri, nu mai sunt oamenii de dinainte?
Oare nu mai are nimeni curajul sa spuna o propozitie legat de acest subiect? Nu mai suntem in stare sa ne spunem suferinta, sa ne protejam copii?
Trist, eu ma bucur ca am parinti adevarati, care lupta pentru mine si care nu au in fiinta lor nici o urma de lasitate pentru a ma apara pe mine.
ati comentat din auzite, dar acum cei care sunteti parinti si aveti copii consumatori stati ascunsi, si din lasitate va bucurati ca altii duc razboiul vostru.
ma bucur ca nu sunteti parintii mei si ma intristez ca in acest oras vocea cetatenilor la probleme grave este reprezentata de trei oameni.
4817 cititori unde sunteti?

3.1  RE: 4817 vizualizări 1 comentariu trimis de
(25 iul 2013, 23:58:03
Întreabă-l pe Radu lui pește prăjit căci el reprezintă societatea civilă în Suceava.
3.2  RE: 4817 vizualizări 1 comentariu trimis de
(26 iul 2013, 09:12:20
11111, lăcrimezi pe tastatură și ne servești un fel de telenovelă comprimată.
Desigur, problemele create de voi trebuie să le rezolve oooooricine altcineva, numai voi nu; de preferat părinții, de parcă ei v-au pus jointu-n gură.
Adevărata luptă s-o duceți voi cu voi înșivă. Învățați să rezistați tentației, începeți să gândiți cu capul.
Ce așteptați de la cei din jur, să se ducă după dealeri, să facă treaba poliției?
Am vazut filmul, dar în viața reală lucrurile stau un pic altfel.
O fi greu, nimeni nu zice că e ușor, dar e ca la meci: voi sunteți pe teren, voi trebuie să luptați ca să câștigați partida.
3.3  RE: 4817 vizualizări 1 comentariu trimis de
(26 iul 2013, 09:15:32
Adică lăsați dracului drogurile că n-o să muriți, dacă nu le lăsați o să crăpați.
4.   FARMATILOR trimis de
(26 iul 2013, 01:15:21
vb din povesti,copii nimanui,cine va pune sa cumparati,sincer?as vinde 15 tone pe zii daca s-ar putea,in groapa cu voi,toti,sa raman singur numai eu:)))
5.   * trimis de
(26 iul 2013, 09:29:39
aşa-i când cauţi de dragu' căutării ( făr' să ştii ce vrei )
iar modelele-n viaţă ţi-s scursuri bravate-n media
personal ( cu lehamite ) pot zice : fie totu-ntre ei !
∞ şi vânzătorii şi consumatori şi-au pierdut omenia

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei