Zeci de tineri absolvenţi se adună zilnic în ultima perioadă pe holurile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava pentru a-şi depune dosarele de şomaj. Este vorba de tineri care şi-au încheiat de curând studiile, iar cei mai mulţi sunt dintre cei care au terminat un liceu şi nu intenţionează să urmeze şi o facultate. Pentru ei statul român oferă o indemnizaţie lunară de 250 de lei, timp de şase luni de zile. În paralel, odată intraţi în evidenţa AJOFM Suceava, aceştia devin persoane în căutarea unui loc de muncă, personalul agenţiei încercând să-i pună în contact cu angajatori.
AJOFM aşteaptă mai puţini absolvenţi şomeri, pentru că mulţi tineri au plecat sau vor pleca în străinătate
La două săptămâni de la examenul de bacalaureat, în evidenţa AJOFM s-au adunat deja peste 650 de dosare de şomaj depuse de absolvenţi ai promoţiei 2013. Este doar începutul, în anii trecuţi AJOFM înregistrând 2.000-2.500 de tineri şomeri.
Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, a precizat că este de aşteptat ca în acest an să fie mai puţini absolvenţi care să intre în şomaj.
„Din activităţile de consiliere pe care le-am realizat nu rezultă semnale că ar fi mai mulţi absolvenţi care vor să intre în şomaj decât anul trecut. Am înţeles de la unii profesori că sunt destul de mulţi tineri care nu au mai dat bacalaureatul şi au plecat înainte de a termina cursurile, unii în străinătate. Au plecat în străinătate, fie că aveau părinţii acolo, fie că li s-a părut mai ofertantă această posibilitate”, a declarat Anca Capverde.
Ea a precizat că tinerii care depun dosare de şomaj intră într-un program care urmăreşte pregătirea lor pentru un viitor loc de muncă. Tinerilor absolvenţi li se explică ce se caută în ziua de azi pe piaţa muncii, li se oferă posibilitatea de a urma cursuri de recalificare în alte meserii care au căutare, li se explică cum se întocmeşte un CV bun şi ce înseamnă răspunderea unui loc de muncă.
Tânăr absolvent: “Aş lucra în orice domeniu, dar pe un salariu decent, nu pe salariul minim pe economie”
Tinerii cu care am vorbit ieri la AJOFM Suceava spun că vor un loc de muncă, dar nu chiar în orice condiţii.
Marcel Nuţu, de exemplu, absolvent al Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, în domeniul tehnician industrie alimentară, ne-a spus că sunt ceva oferte de locuri de muncă în domeniul său, dar salariile sunt prea mici.
„Locurile de muncă sunt foarte prost plătite. Deocamdată prefer să stau acasă şi să iau şomajul timp de şase luni de zile. Aş lucra în orice domeniu, dar pe un salariu decent, nu pe salariul minim pe economie”, a declarat Marcel Nuţu.
Absolvent: “Sper să lucrez pe un salariu normal, măcar 10 milioane de lei vechi”
Un alt tânăr, Ştefan Marian, absolvent al Colegiului „Samuil Isopescu” Suceava în domeniul mecatronică şi automatizări, a declarat: “E greu de găsit un loc de muncă în condiţiile în care noi nu avem experienţă. Vreau să urmez la AJOFM un curs de specializare, dar tot în domeniul meu”, ne-a spus tânărul.
Întrebat pe ce salariu ar fi dispus să lucreze, Ştefan Marian a spus: “Sper să lucrez pe un salariu normal, măcar 10 milioane de lei vechi, între 10 şi 12 milioane să zic, dar mai puţin nu”.
Alţi tineri cu care am vorbit au spus că sunt dispuşi să înceapă şi cu un salariu mai mic, însă nu pentru multă vreme.
Specialiştii AJOFM Suceava spun că tinerii îşi găsesc destul de greu un loc de muncă, în condiţiile în care, pe de o parte, angajatorii sunt reticenţi şi cer experienţă, iar pe de altă parte mulţi dintre absolvenţi nu sunt dispuşi să înceapă să lucreze „de jos”, adică de la un salariu mic.
(24 iul 2013, 11:35:34