Sute de credincioşi, români şi ucraineni, au participat sâmbătă la Hramul Bisericii „Sf. Ilie” - Dărmăneşti II.
Sfânta Liturghie, la care a participat aproape întreaga suflare din localitate, a fost săvârşită de un sobor de nouă preoţi, din Dărmăneşti, Iacobeşti, Solca, Baineţ, Rotopăneşti, Călineşti Enache, Dănila, Iaslovăţ. Răspunsurile la slujbă au fost date de cântăreţi bisericeşti, teologi, dar şi de grupul vocal „Vocile Negostinei”, coordonat de învăţătoarea Felicia Grigoraş.
Femeile din grupul de la Negostina au impresionat şi prin costumele populare ucrainene, pe care le-au purtat cu mare drag.
După Sfânta Liturghie, ne-a spus preotul paroh Mihai Cobziuc, în Biserica Sf. Ilie s-a săvârşit slujba de pomenire a celui care a fost deputatul Ştefan Tcaciuc, la evenimentul religios participând şi văduva acestuia, Virginia Tcaciuc.
Invitaţi de seamă
„În acest an, am avut bucuria de a avea la hramul bisericii noastre oaspeţi de seamă: deputatul minorităţii ucrainene în Parlamentul României, Ioan Marocico, profesorul Vichentie Nicolaiciuc, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, Ştefan Buciuta, consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko, împreună cu soţia lui, Nadia Boeciko, poetul Ion Cozmei, inspectorul şcolar de specialitate pentru limba maternă ucraineană Lucia Mihoc, primarul comunei Dărmăneşti, Dan Chidoveţ, cărora le mulţumim foarte mult”, ne-a spus preotul Cobziuc.
Sprijin pentru lucrările la noua biserică
Grupul vocal „Vocile Negostinei” a susţinut, după Sfânta Liturghie, un scurt program artistic, în limba ucraineană şi în limba română, program inclus în cadrul acţiunii „Cultura ucraineană în mass – media”. Şi slujba religioasă a avut loc în limba română şi ucraineană, după foarte mulţi ani.
Evenimentul de sâmbătă a fost organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Sf. Ilie Dărmăneşti II.
Preotul Mihai Cobziuc a mai spus că în următoarea perioadă vor continua lucrările la noua biserică.
„Vrem să finalizăm biserica, cu sprijinul credincioşilor, pentru că sunt cheltuieli mari şi nu ne putem descurca singuri, iar capela în care se săvârşesc acum slujbele să o transformăm într-un Centru socio-cultural. Evenimentul de sâmbătă a fost un bun exemplu că împreună, români şi ucraineni, putem face lucruri minunate, Biserica fiind liantul care ne aduce împreună. Le mulţumesc din suflet participanţilor, credincioşilor din Dărmăneşti, celor veniţi din alte localităţi, dar şi oficialităţilor care au binevoit să dea curs invitaţiilor noastre”, a completat preotul Cobziuc.
(24 iul 2013, 14:05:07