Odată cu debutul sesiunii de admitere, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) s-au finalizat lucrările efectuate în zona din faţa corpului istoric al instituţiei, corpul A, zona fiind accesibilă pietonilor încă de la începutul săptămânii trecute.
Potrivit prof. univ. dr. ec. Gabriela Prelipcean, prorector al USV, „o primă fază a proiectului de reabilitare a compusului a fost finalizată la începutul lunii iulie, pentru a fluidiza circulaţia viitorilor studenţi. Dacă spaţiul din faţa corpului A ar fi fost închis, candidaţilor le-ar fi fost foarte greu să repereze plasarea sălilor de înscriere”.
Lucrările din faţa corpului istoric A fac parte dintr-un proiect mai amplu, denumit “Reabilitare amenajări exterioare şi sistematizare verticală campus I”. Lucrările au debutat încă din luna noiembrie a anului trecut, proiectul având o durată de circa cinci ani, iar costurile ridicându-se la circa zece milioane de lei.
Pentru început, reprezentanţii USV au vrut să dea o nouă faţă parcului din apropierea universităţiicu prilejul aniversării a 50 de ani de activitate a instituţiei, drept pentru care proiectul a debutat cu reabilitarea zonei din faţa corpurilor A şi E.
„Prima parte a proiectului înseamnă resistematizarea fluxului de intrare şi ieşire din parcarea corpului A şi îmbunătăţirea accesului spre corpul E. Valoarea acestor lucrări se ridică la suma de 2,9 milioane de lei”, a mai precizat Gabriela Prelipcean.
Aceasta a mai menţionat că noile lucrări vor asigura o vizibilitate mai bună a corpurilor A şi E, dar şi o cale de acces mai spaţionasă către Observatorul Astronomic, ţinând cont că autocarele cu vizitatori erau nevoite să parcheze în plină stradă. Tototdată, o problemă mai veche a USV privind accesul mijloacelor de intervenţie la căminul C1 a fost rezolvată prin pasarela nou amplasată dintre corpurile A şi E.
Locuri de parcare mai numeroase şi spaţii de recreare
Aleile din faţa corpului A au fost reproiectate, astfel încât zona a devenit un spaţiu aerisit, dotat cu băncuţe, perfect pentru relaxarea studenţilor şi nu numai.
Totodată, locurile de parcare sunt ceva mai numeroase şi, deşi parte din spaţiul verde a fost muşcat de escavatoare, reprezentanţii USV susţin că acesta va suferi o îmbunătăţire, sub o altă formă.
Următorul pas al proiectului este reprezentat de lucrările de sistematizare pe verticală a corpului A, respectiv reabilitarea acestuia.
„Sperăm ca până la finele anului să demarăm aceste lucrări, depindem de finanţare”, a mai menţionat Gabriela Prelipcean.
Universitatea suceveană a primit 6% din banii necesari reabilitării campusului
Pentru această primă fază a proiectului, reabilitarea zonelor din faţa corpurilor A şi E, USV a solicitat Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) suma de 3 milioane de lei, însă instituţia a primit doar 6% din suma solicitată, respectiv 200.000 de lei.
Potrivit rectorului USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, “alocația financiară pentru 2013, pentru investiții, s-a ridicat la suma de 200.000 de lei”.
Acesta a mai precizat că a profitat de prevederile Legii Educației care precizează faptul că soldurile existente la finalul anilor trecuți, cu aceeași destinație, pot fi cheltuite în 2013.
“În prezent, lucrăm pe soldul anilor trecuți, bani cu destinația investiții. Vorbim de circa 2,5-2,6 milioane de lei”, a mai declarat Popa. În 2011 şi 2012, Ministerul Educaţiei a alocat universităţii sucevene, pentru investiţii, suma de 1,8 milioane de lei.