Comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, a aflat care sunt acuzaţiile pe care superiorii săi de la Bucureşti i le aduc pentru perioada în care a condus Poliţia Călăraşi. Împotriva lui Todiruţ a fost demarată o cercetare prealabilă, care se va finaliza, cel mai probabil, cu trimiterea în faţa Consiliului de Disciplină al Ministerului Afacerilor Interne, care poate lua inclusiv decizia de eliberare din funcţie.
Prezent la Bucureşti la finele săptămânii trecute, şefului IPJ Suceava i s-a prezentat raportul cu concluziile ofiţerilor care au efectuat controlul la IPJ Călăraşi.
Dumitru Coarnă, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), cel care l-a reprezentat pe Todiruţ în „bătălia” cu şefii de la Bucureşti, este de părere că totul nu este decât un joc de-a şoarecele şi pisica.
„Pentru că a refuzat să elibereze funcţia de şef al IPJ Suceava i se impută tot felul de aberaţii. Cei de la minister forţează trecerea comisarului-şef Todiruţ într-o funcţie inferioară, dar toate documentele sunt în favoarea lui”, a arătat Coarnă.
Probele de apărare depuse de Todiruţ, respinse
Vicepreşedintele SNPPC crede că verdictul în cazul comisarului-şef Ioan Nicuşor Todiruţ a şi fost dat, iar ce se va petrece în Consiliul de Disciplină nu este decât o simplă formalitate. „Noi am depus cereri de probe pentru apărare, dar ne-au fost respinse, motiv pentru care am refuzat să ne însuşim acest document. Concluzia este una singură: se doreşte alt şef la Suceava. Noi vom contesta în instanţă decizia Consiliului de Disciplină, pentru că modul în care s-a realizat cercetarea disciplinară este absolut scandalos”, a declarat Dumitru Coarnă.
Acesta a mai menţionat că o parte dintre faptele care i se impută lui Todiruţ sunt de-a dreptul hilare, iar altele nici măcar nu erau de resortul său.
„I s-a reproşat că a aprobat cu uşurinţă plata indemnizaţiei de transport la/de la locul de muncă, fără ca nimeni să menţioneze dacă această aprobare a fost legală sau nu. Pentru că până la urmă despre asta vorbim, dacă a comis vreo abatere de la legalitate”, a completat vicepreşedintele SNPPC.
În decembrie 2012 era lăudat, iar în ianuarie 2013 i s-a trimis controlul pe cap
Comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ a fost trimis la conducerea IPJ Călăraşi în mai 2012 pentru o perioadă de şase luni. În luna noiembrie a anului trecut, detaşarea expira, astfel încât ofiţerul trebuia convins să rămână acolo, astfel încât laudele cu privire la activitatea sa de la Călăraşi au curs pe bandă rulantă. În decembrie 2012 munca sa era apreciată nu doar de prefectul şi sindicaliştii din poliţia călărăşeană, ci chiar şi de şefii din Inspectoratul General al Poliţiei Române. În baza acestor rapoarte favorabile, Todiruţ a fost numit pentru alte şase luni la conducerea IPJ Călăraşi.
La numai câteva săptămâni, imediat după Revelion, în ianuarie 2013, la Poliţia Călăraşi a sosit Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne. Vizat: comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ.
Raportul a fost exact opus a ceea ce se concluzionase anterior, comisarul-şef Todiruţ fiind acuzat de management defectuos.
În luna iunie a acestui an, exilul la Călăraşi a luat sfârşit, iar Todiruţ a revenit la comanda IPJ Suceava.
În trei săptămâni, de la DNA la cercetare prealabilă
În cele trei săptămâni pe care le are de când a revenit în fruntea IPJ Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ a avut de-a face atât cu şefii de la Bucureşti, cât şi cu procurorii DNA Suceava. Pe 11 şi 12 iulie, Todiruţ a fost prezent la sediul DNA Suceava unde i s-a prezentat materialul de urmărire penală în cazul achiziţiei sediului Poliţiei municipale, din strada Universităţii.
O săptămână mai târziu, pe 18 şi 19 iulie, ofiţerul a stat la Bucureşti pentru a auzi care sunt acuzaţiile de management defectuos. În cazul achiziţiei sediului Poliţiei municipiului Suceava acuzaţia este de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în condiţiile în care clădirea a fost evaluată la 40 de miliarde de lei vechi, iar pentru ea s-au plătit 100 de miliarde de lei vechi, plus TVA. În acest dosar, avocatul şefului IPJ Suceava, Cătălin Dancu, a anunţat că a depus o plângere la structura centrală a DNA, deoarece consideră că s-au comis o serie de nelegalităţi.
Mai exact, Dancu spune că procurorii anticorupţie nu aveau dreptul să disjungă dosarul cu privire la achiziţia sediului Poliţiei din Câmpulung Moldovenesc. Dacă această cerere va fi respinsă, DNA va înainta rechizitoriul în instanţă, iar funcţia de şef al IPJ Suceava va rămâne blocată până la finalizarea procesului.
(23 iul 2013, 12:09:08