În cadrul „Zilelor Municipiului Fălticeni”, sâmbătă, 20 iulie, a avut loc o şedinţă festivă de Consiliu Local în cadrul căreia s-a acordat Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni profesorului Neculai Sturzu şi, post-mortem, profesoarei Virginia Stino.
„Datoria noastră, a administraţiei publice locale este, printre altele, să avem grijă de respectarea memoriei celor care şi-au dedicat întreaga viaţă derulării unor activităţi care au venit în beneficiul comunităţii”, a spus primarul Cătălin Coman în debutul şedinţei.
Neculai Sturzu, performanţă în pregătirea elevilor
Profesorul Neculai Sturzu le-a asigurat elevilor şi absolvenţilor o pregătire foarte bună confirmată de reuşitele la examenele de admitere, elevii pregătiţi de acesta având 20 de prezenţe la etapa naţională a concursurilor de Limba şi literatura română. Ca profesor - metodist a contribuit la formarea, perfecţionarea, selecţia şi promovarea mai multor tineri colegi, unii foşti colegi. În calitate de director al Colegiului „Nicu Gane” a gestionat activitatea de consolidare şi reparaţii capitale, precum şi dotarea instituţiei cu mijloace moderne de învăţământ şi mobilier.
De-a lungul anilor, a iniţiat şi a condus întâlniri cu mai mulţi scriitori şi cadre universitare din ţară, simpozioane şi a susţinut conferinţe publice. În cadrul Asociaţiei „Fălticeni Cultural” a acţionat pentru punerea în valoare a tradiţiei culturale locale.
Virginia Stino, cel mai longeviv locuitor al Fălticeniului
Virginia Stino a fost cel mai longeviv locuitor al Fălticeniului, iar dorinţa sa din urmă a fost aceea ca, după ce va muri, să fie înmormântată pe locurile care le-a iubit cel mai mult – Fălticenii, alături de soţul ei, în cimitirul „Grădini”.
Virginia Stino, soţia lui Aurel George Stino, a fost profesoară de chimie şi fizică, formată la Universitatea din Iaşi. Din 1939 până la reforma din 1948, profesoara Virginia Stino a fost un director respectat al Liceului de Fete din Fălticeni. Împreună cu soţul, Aurel George Stino şi-a împlinit misiunea de răspândire a culturii şi mai ales de relevare a unor valori mai puţin ştiute ale Fălticenilor.
„Un semn de bunăvoinţă pentru slujitorii şcolii”
Profesorul Neculai Sturzu a spus că acordarea titlului de Cetăţean de Onoare “este un semn de bunăvoinţă pe care dumneavoastră îl aveţi pentru slujitorii şcolii, pentru Colegiul Naţional <Nicu Gane> şi pentru Colegiul Agricol, unde am fost profesor foarte mult timp, şi mă gândesc că acum ar trebui să uit de mine, să fiu foarte modest. Şi cum este epoca autopropunerilor ar trebui să vă spun ce mă preocupă. Mă preocupă faptul că acum doi ani, când s-a înfiinţat Festivalul de Teatru <Grigore Vasiliu Birlic>, cineva mi-a spus că Fălticeniul este capitala culturală a judeţului. Asociaţia care a iniţiat festivalul, cele patru muzee şi celelalte instituţii din oraş, şcolile, liceele, contribuie la asta. Mă gândesc cum voi putea eu contribui de acum încolo ca să rămână capitala sau măcar al doilea oraş cultural al judeţului. Mă preocupă de asemenea faptul că în februarie 2014 se vor împlini 150 de ani de la naşterea lui Artur Gorovei, una din personalităţile luminoase care de aici, de la Fălticeni, a lucrat pentru prestigiul oraşului, dând cea mai importantă revistă de folclor pe care a avut-o cultura românească”.
„Un adevărat cult a ceea ce înseamnă modern”
Venită de la Iaşi, Mariana Dragomir, nepoata Virginei Stino, cea care a îngrijit-o până în ultima clipă pe distinsa profesoară, le-a mulţumit autorităţilor locale pentru înalta distincţie locală acordată, dar şi celor care au cunoscut-o şi au preţuit-o pe profesoara Virginia Stino.
“Dumneavoastră, într-o perioadă de disoluţie, de ignorare a valorilor morale, culturale, de toate categoriile, dumneavoastră, fălticenenii, aveţi un adevărat cult a ceea ce înseamnă modern. Sunteţi cu adevărat un unicat şi vă doresc din toată inima să rămâneţi aşa şi să constituiţi un exemplu demn de urmat”, a precizat Mariana Dragomir.
Aşa cum se cuvine în astfel de momente, poeta Coca Maria Udişteanu a vorbit despre personalitatea fostei sale diriginte, regretata profesoară Virginia Stino, iar preotul Liviu Mihăilă i-a acordat profesorului Neculai Sturzu „Diploma de excelenţă” în calitate de preşedinte onorific al Asociaţiei Fălticeni Cultural.
Printre invitaţii la acest moment festiv s-au numărat prefectul Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, vicepreşedintele CJ Suceava Alexandru Rădulescu, deputaţii Ioan Stan şi Eugen Uricec, numeroase cadre didactice şi oameni de cultură din urbea de pe Şomuz, precum şi descendenţi ai familiei Stino.