La Biserica Sf. Mihai şi Gavril din Mihoveni, comuna Şheia, a fost aniversat ieri, într-un cadru festiv, la care a participat aproape toată comunitatea, dar şi oficialităţi locale şi judeţene, veteranul de război Vasile Hanuşteac, care miercuri, pe 24 iulie, va împlini un secol de viaţă. Vasile Hanuşteac a primit ieri titlul de Cetăţean de Onoare alcomunei Şcheia, din partea primarului comunei, Vasile Andriciuc
După Sfânta Liturghie, preoţii Viorel Lazăr şi Florin Melinte au oficiat o slujbă de mulţumire pentru anii pe care i-a ajuns „Moş Hanuşteac”, cum îi spun localnicii. Bătrânul a stat în picioare pe toată perioada slujbei, îmbrăcat elegant, cucostum şi cravată, cu o privire caldă, care emana sensibilitate şi bunătate. După slujba de mulţumire, zecile de oameni prezenţi la eveniment i-au cântat „La mulţi ani!”, moment care l-a emoţionat pe sărbătorit.
O trecere prin viaţă...
Primarul comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, a făcut o scurtă prezentare a sărbătoritului. De la primar am aflat că Vasile Hanuşteac, sau „Moş Hanuşteac”, cum îi spun localnicii, s-a născut în comuna Buninţi, judeţul Suceava. În perioada 1920 – 1924 a urmat cursurile Şcolii primare Mihoveni, iar în perioada 1924 – 1928 a continuat studiile la Liceul „Ştefan cel Mare” din Suceava. Între anii 1930 – 1931, după întreruperea studiilor liceale, s-a înscris la Şcoala agricolă, pe care a absolvit-o, cu calificarea de tehnician agronom. Bărbatul a făcut un an de stagiu militar, termen redus, în perioada 1934 – 1935, trecând în rezervă cu gradul de sergent. Între anii 1940 - 1942 a fost administrator pe moşia boierului Pruncu din Şcheia.
„În perioada 1942 – 1944, Vasile Hanuşteac a luptat pe frontul de răsărit, împotriva armatei sovietice, ajungând cu Regimentul 63 Infanterie din Suceava până la Odessa şi Oceacov. Ulterior, în retragere, după capitulare, bărbatul a părăsit frontul. După război, a deţinut mai multe funcţii: tehnicianagronom, la fosta Direcţie Agricolă Suceava, Cadastru, Pajişti, până când a ieşit la pensie, după circa 40 de ani de muncă, în anul 1975. După ieşirea la pensie, a continuat să muncească în propria gospodărie”, a completat primarul Andriciuc. Din partea Primăriei Şcheia şi a Consiliului Local sărbătoritul a primit, odată cu diploma de Cetăţean de Onoare alcomunei Şcheia, şi un tort cu urarea „La mulţi ani!”.
„Mereu a fost legat de natură, de animale, i-a plăcut să muncească pământul”
Vasile Hanuşteac nu a fost membru PMR sau PCR. În anul 1958 a efectuat nouă luni de închisoare, din cei cinciani de condamnare politică, ca urmare a unui denunţ calomnios al unui primar, denunţ care, ulterior, în urma recursului, a fost anulat, acţiunea fiind considerată un abuz al regimului totalitar. „Moş Hanuşteac” a fost căsătorit cu Glicheria, pe care a pierdut-o în urmă cu 16 ani. Împreună au avut trei copii, pe Ioan, născut în anul 1939, Mircea, născut în anul 1955, cu care bătrânul îşi petrece bătrâneţile, ambii fiindu-i alături la aniversarea de ieri, şi Traian, născut în anul 1937, care, din păcate, în acelaşi an a decedat. Bătrânul are cinci nepoţi şi un strănepot.
Irina Nechifor, una dintre nepoate, ne-a povestit că are foarte multe amintiri din casa bunicilor. „Era şi este un om foarte bun, calm, familist. Un om pe care nu l-a interesat partea materială. Mereu a fost legat de natură, de animale, i-a plăcut să muncească pământul. Şi tatăl bunicului a trăit 98 de ani, deci şi gena este bună... La această vârstă este lucid, citeşte ziarele în fiecare zi, merge zilnic pe jos circa 5 km, ajutat de un cadru, după ce a suferit o operaţie la şold, şi nu se plânge niciodată”, ne-a povestit Irina.
Tot de la ea am aflat şi faptul că, la puţin timp după moartea bunicii, în anul 1997, un incendiu i-a ars complet casa lui Vasile Hanuşteac, alături de alte câteva gospodării.
„Bunicul mi-a povestit că singurul lucru nears din toată căsuţa de lemn a fost o carte de rugăciuni <Viaţa lui Iisus>. A fost pentru el ca un îndemn spre credinţă. Nu că nu ar fi fost credincios până atunci, dar parcă după incendiu s-a aplecat mai mult spre rugăciune, spre Dumnezeu”, a completat Irina Nechifor. În cursul vieţii, bătrânul a botezat cinci copii şi a cununat 12 perechi de tineri.
Diplome şi plachete aniversare
La aniversarea bărbatului care va împlini peste două zile 100 de ani a fost prezent şi prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, care l-a felicitat pe bătrân, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, care avea emoţii în plus, pentru că sărbătoritul este bunicul său din partea soţiei. Comandantul Centrului Militar Suceava, colonelul Mugurel Anton, i-a înmânat bătrânului o diplomă şi o plachetă aniversară. Generalul de brigadă Eugen Şalar, şeful Jandarmeriei Suceava, l-a felicitat pe Vasile Hanuşteac şi i-a înmânat o diplomă de onoare şi o plachetă aniversară pentru anii petrecuţi pe frontul de luptă, în cel de-al Doilea Război Mondial. Sărbătoritul a primit o diplomă şi din partea Asociaţiei Judeţene a Veteranilor de Război Suceava.
„Am mâncat, am băut, dar cu măsură. Sunt sănătos tun”
Fără să fie copleşit de sărbătoarea care i-a fost pregătită, Vasile Hanuşteac ne-a spus că nu deţine secrete ale longevităţii. „Am mâncat, am băut, dar cu măsură. Sunt sănătos tun. Citesc ziarele în fiecare zi fără ochelari, merg pe jos, nu mă plâng şi nici nu-mi doresc nimic... Doar moartea...”, glumeşte bătrânul, care se gândeşte deja la următoarea aniversare. Aniversarea lui Vasile Hanuşteac s-a încheiat ieri cu şampanie, tort şi cozonac, degustate de invitaţi.