Alarmă în rândul silvicultorilor suceveni, după ce un nou gândac face ravagii prin pădurile de brad din judeţ. „Atacatorul” se numeşte Pityokteines Vorontzowi şi produce aceleaşi efecte devastatoare pe care Ips Duplicatus le are asupra pădurilor de molid. Mai exact, bradul atacat de gândac se usucă la nivelul coroanei, pentru ca mai apoi să se usuce cu totul. Atacul are loc între scoarţă şi lemn şi doar specialiştii îşi pot da seama de acest lucru.
Deocamdată, atacul a fost observat pe raza Ocoalelor Silvice Marginea şi Solca, pe o suprafaţă de circa 40-50 de hectare.
„Este un atac foarte puternic, iar singura soluţie este să tăiem arborii respectivi şi să-i eliminăm din pădurea sănătoasă”, a explicat inginerul Cornel Olărean, şeful Districtului 1 Marginea.
De voie, de nevoie, pădurea este tăiată într-un ritm mult mai alert faţă de ceea ce prevede Codul Silvic. Numai anul acesta masa lemnoasă exploatată din trupul de pădure unde s-a semnalat prezenţa dăunătorului va fi de circa 1.000 mc, mai mare de 5-6 ori faţă de o perioadă normală.
„Din exterior, arborele pare sănătos, dar făina care se adună jos arată că bradul e bolnav. Acum este verde, iar peste două-trei săptămâni este deja uscat la coronament”, a precizat Costică Joltea, pădurarul în administrarea căruia se află arborii atacaţi de Pityokteines Vorontzowi.
În mod normal, brazii sunt tăiaţi la vârsta de 120 de ani, dar din cauza acestui gândac silvicultorii i-au marcat pentru în vederea exploatării mult mai devreme, la numai 40 de ani.
„Situaţia este monitorizată permanent şi încercăm să depistăm din timp locurile unde acest gândac de scoarţă atacă arborii. Orice întârziere poate însemna zeci de hectare în plus afectate, iar nimeni nu doreşte aşa ceva”, a menţionat George Celsi, inginer în cadrul Direcţiei Silvice Suceava.
Numai pe raza Ocolului Silvic Marginea sunt 17.000 de hectare de pădure, bună parte formată din brazi, motiv pentru care silvicultorii acordă o atenţie deosebită acestei zone.
(22 iul 2013, 11:20:44