luni, 22 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 167 (5374)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Realitatea din cifre

Locuri de muncă de numărat pe degete, pentru cei peste 8.000 de şomeri din afara municipiului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 12.000 de suceveni figurează oficial în momentul de faţă ca şomeri, o parte dintre ei primind indemnizaţie de şomaj, iar restul, cei mai mulţi, pierzând şi acest drept. Pentru aceşti şomeri şi în general pentru toate persoanele aflate în căutarea unui serviciu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava   intermediază săptămânal o ofertă de locuri de muncă vacante. O ofertă care cuprinde însă în mare majoritate posturi în municipiul Suceava. Aşa se face că pentru cei peste 8.000 de şomeri din alte zone ale judeţului oferta este una extrem de scăzută, care însă arată fidel realitatea de pe piaţa muncii. Cu cât localitatea este mai mică, cu atât şansele de angajare scad drastic, iar oamenii din Câmpulung Moldovenesc sau Vatra Dornei, ca să dăm doar două exemple, simt din plin pe pielea lor acest lucru.

 

Oferta de locuri de muncă la zi: 69 de posturi la Suceava, unul laCâmpulung Moldovenesc, unul la Gura Humorului

În momentul de faţă, oferta de locuri de muncă a AJOFM Suceava, valabilă în perioada 18-25 iulie, cuprinde 71 de posturi. Ele sunt împărţite pe zone, AJOFM Suceava având agenţii locale în cinci localităţi ale judeţului: Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Vatra Dornei.

Din cele 71 de posturi disponibile, 69 sunt însă la agenţia din Suceava, care acoperă municipiul reşedinţă de judeţ şi localităţile din jur.

În rest, oferta mai cuprinde un post de vânzător la Câmpulung Moldovenesc şi unul de agentvânzări la Gura Humorului. Atât şi nimic mai mult. Aşadar, cel puţin la capitolul locuri de muncă vacantate oficial, şomerii din alte zone ale judeţului nu au aproape nici o opţiune.

 

Oferta de posturi, şi aşa subţire, vine majoritar din municipiul Suceava

Mai trebuie spus că situaţia de acum nu este o excepţie, de cele mai multe ori pentru miile de şomeri din alte zone ale judeţului abia fiind câteva oferte de angajare.

Mirela Adomnicăi, directorul executiv al AJOFM Suceava, a precizat acestea sunt toate ofertele angajatorilor din momentul de faţă, cel puţin cele declarate.

„Continuăm să avem dificultăţi cu unii angajatori care nu declară locurile de muncă vacante. Am avut astfel de cazuri descoperite, iar angajatorii au primit sancţiuni constând în avertismente”, a precizat Mirela Adomnicăi. Ea a admis totuşi că numărul de locuri de muncă pe agenţii locale ale AJOFM reflectă o realitate cunoscută: oferta de posturi, şi aşa destul de subţire, vine majoritar din municipiul Suceava, în timp ce în celelalte localităţi ale judeţului rar apar oportunităţi de angajare.

Ea a mai spus că locurile de muncă din oferta AJOFM sunt verificate riguros, fiind afişate doar după ce există garanţii că postul mai este disponibil.

 

Aproape 60% dintre şomeri sunt bărbaţi

Conform datelor oficiale ale AJOFM Suceava, la finele lunii iunie a acestui an rata şomajului din judeţ a fost de 5,12%, uşor mai mică decât în mai, dar mai mare cu 0,59% decât în iunie 2012.

Din totalul de 12.522 de şomeri înregistraţi, 4.121 figurează la agenţia Suceava. Restul, peste 8.000, sunt din alte zone ale judeţului, după cum urmează: Fălticeni – 2.773, Rădăuţi – 2.438, Gura Humorului  - 1.555, Câmpulung Moldovenesc – 1.031 şi Vatra Dornei – 604. Aceste cifre trebuie însă interpretate având în vedere densitatea populaţiei şi numărul de comune arondate la fiecare agenţie, cea de la Suceava fiind de departe cea mai mare.

Între şomerii din judeţ, bărbaţii sunt majoritari, femeile fiind doar în procent de 41. Mai trebuie spus că 80% dintre şomerii din evidenţele AJOFM Suceava au nivel de instruire primar, gimnazial sau profesional, în timp ce doar 4% au studii superioare. 

Oferta la zi cu locurile de muncă vacante poate fi consultată la agenţiile AJOFM Suceava sau pe site-ul instituţiei, suceava.anofm.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Locuri de muncă de numărat pe degete, pentru cei peste 8.000 de şomeri din afara municipiului Suceava.
 Vizualizări articol: 1591 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Locuri de muncă de numărat pe degete, pentru cei peste 8.000 de şomeri din afara municipiului Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei