O cunoscută încondeietoare de ouă din Bucovina, Elena Torac, din Brodina, a participat la cea de-a 104-a Convenţie Internaţională Rotary de la Lisabona, desfăşurată la sfârşitul lunii iunie. Elena Torac i-a încântat pe participanţi, din peste 130 de ţări, cu „dantelăria ouălor pictate”, în cadrul unor expoziţii ce au reunit exponate şi demonstraţii reprezentative pentru arta populară şi tradiţiile româneşti.
Bucovineanca a expus în pavilionul României, alături de alţi meşteri populari, foarte apreciaţi pentru originalitatea exponatelor şi măiestrie. Străinii au fost uimiţi de dantelăria ouălor pictate cu migală de Elena Torac, dar şi de talentul altor români din Horezu (oale de lut), Curtea de Argeş (sculpturi în lemn), Bistriţa-Năsăud (salbe cusute cu flori din mărgele”, care au expus la Lisabona.
Mulţi dintre participanţi s-au declarat uimiţi şi încântaţi de ce poate să prezinte România la standul ei, autenticitate şi tradiţie, două elemente pe cale de dispariţie în alte state. Unii participanţi la eveniment au confundat ouăle încondeiate de bucovineanca noastră cu cele din Rusia sau Ucraina, alţii însă au ştiut exact unde este dezvoltat acest meşteşug al „închistririi ouălor”, amintindu-şi cu plăcere de Bucovina, de Voroneţ.
Elena Torac a participat la numeroase târguri şi festivaluri ale meşterilor populari din ţară şi din străinătate, locuri unde încondeietoarea dăruieşte din comorile artei sale. Priceperea, pasiunea, perseverenţa i-au fost răsplătite prin numeroase diplome şi trofee. Elena Torac a primit premiul I la Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, ediţiile din 2004 şi 2006, Diploma de Excelenţă pentru Păstrarea şi Promovarea Meşteşugului, precum şi Trofeul Târgului de Paşti de la Gura Humorului (2006). Convenţia Rotary International este organizată anual, cu scopul de a reuni reprezentanţi ai tuturor cluburilor din lume în ateliere de lucru şi seminarii pentru schimburi de experienţă şi socializare.