Primele debranşări de la reţeaua de apă potabilă a Sucevei au avut loc ieri dimineaţă, când locatarii a trei blocuri de garsoniere din zona Gării Burdujeni au rămas fără apă la robinete.
Măsura a fost luată de către furnizorul de servicii de apă şi canalizare, ACET, din cauza datoriilor foarte mari acumulate de către această asociaţie, de la care încasările nu acoperă nici pe departe ce se consumă în mod curent.
Debranşarea de la reţea a celor trei cămine de pe laterala dreaptă a străzii Jean Bart, cum mergi înspre Gară, a lăsat fără apă la robinete aproximativ 230 de familii, care, la finele lunii iunie, aveau de achitat către ACET aproape jumătate de miliard de lei vechi.
Din aceşti bani, aproape 36.000 de lei reprezentau debitul restant eşalonat, adică datorii mai vechi, din care, conform angajamentului de plată semnat, până la finele lunii iunie, trebuia achitată suma de 16.611 lei. Numai că singura plată făcută în luna iunie a fost de numai 3.000 de lei, o sumă infimă, care nu acoperă nici măcar consumul lunar a un sfert din familiile de acolo.
Chiar şi după ce locatarii celor trei cămine au fost somaţi că vor rămâne în plină vară fără apă rece, încasările nu au crescut.
Ieri, când ACET deja se pregătise să debranşeze căminele 1, 2 şi 3 de la Gară, administratorul Asociaţiei 75, Ana Bulat, a mai făcut o plată, de 1.500 de lei.
„Sumele achitate sunt infime comparativ cu valoarea datoriilor, la care nu am mai luat în calcul şi consumul lunii iunie, pentru care deja s-a emis factură. Dacă nu vedem un mai mare interes din partea locatarilor de a plăti ceea ce au consumat, nu reluăm furnizarea apei potabile”, a declarat directorul comercial al ACET, Bogdan Cristache.
Măsura ar putea fi extinsă, în caz de neplată, de săptămâna viitoare, la alte opt asociaţii de proprietari – 33, 57, 47, 15, 38, E3, 34 şi 41, care au solicitat un scurt răgaz, pentru a putea încasa cât mai mulţi bani de la locatari, ţinând cont de faptul că săptămâna aceasta mulţi au încasat salariile sau pensiile.