Grija faţă de animalele fără stăpân i-a determinat pe opt locuitori ai Germaniei -Birgit, Anja, Martin, Christoph, Susanna, Ralf, Christina şi Nina, să renunţe la gândul de a se bucura de concediu în vreo staţiune exotică, cu servicii all-inclusive, pentru a veni la adăpostul de câini din lunca Sucevei, unde, de dimineaţă până seara târziu, trudesc pentru a le oferi acestora condiţii mai bune de viaţă. Iar asta o fac fără a cere nimic, ba chiar oferind cât pot din veniturile lor, mulţumiţi să vadă că pot face ceva pentru cei mai buni prieteni ai omului.
„Am venit aici deoarece pentru noi e dureros să vedem ce se întâmplă cu câinii din România”, spune Ralf Trautmann, patronul unei mici companii de construcţii, care, impresionat de situaţia câinilor din adăpostul Sucevei, a şi înfiinţat, împreună cu soţia sa, o asociaţie - Suceava Memory of Tina, al cărei scop este îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale câinilor fără stăpân, în colaborare cu o altă asociaţie din Germania – BMT, dar şi cu ProAnima.
Acesta s-a arătat mulţumit de faptul că autorităţile sucevene s-au arătat deschise cooperării cu organizaţiile de protecţie a animalelor, spre deosebire de alte părţi din ţară, motiv pentru care ei vor să şi facă tot mai mult pentru a ajuta la rezolvarea problemei câinilor vagabonzi de pe străzi.
„Vrem să facem ca situaţia de aici să fie mai bună. Vom da bani pentru ca oamenii cu posibilităţi financiare reduse să îşi poată steriliza câinii, gratuit. Am venit să dăm un exemplu a ceea ce se poate face pentru stăvilirea înmulţirii câinilor fără stăpân. Acum, în adăpost avem peste 1.300 de câini şi pe străzi alţi 2.000 – 2.500 de câini”, a precizat Trautmann.
Pe lângă mâncarea pe care au adus-o pentru cei aproape 1.500 de câini din adăpostul de animale înfiinţat de Primăria Suceava şi materialele de construcţii pe care le-au cumpărat din donaţiile membrilor asociaţiei sau ale prietenilor care le împărtăşesc grija faţă de animale, voluntarii germani s-au apucat serios de treabă, pentru a corecta o parte din problemele de la adăpost.
„Primăria Suceava a construit un nou adăpost dar, ca majoritatea primăriilor din ţară, nu a avut bani să rezolve toate problemele de aici. Cuştile pentru câini nu sunt prea bune şi nici destule, ţarcurile nu au acoperiş, aşa că acum ne-am apucat să le acoperim noi, să fie protejaţi de soare şi de ploaie”, a adăugat Ralf Trautmann, care, ajutat de alţi doi bărbaţi, se ocupă de realizarea construcțiilor necesare.
În acest timp, cele cinci membre ale grupului lor de voluntari fac de toate, de la curăţenie în sediul adăpostului, în cuşti, la operaţiuni de îngrijire a câinilor din adăpost, mai ales că două dintre ele sunt medici veterinari.
„Am venit din Germania să ajutăm câinii care trăiesc aici, în adăpost, mai ales pe cei care stau aici de ani de zile şi au o mulţime de probleme de sănătate, care necesită operaţii sau tratamente”, a precizat Nina Schõllhorn, unul dintre veterinarii veniţi să facă muncă voluntară.
Exemplul lor ar putea fi urmat de mulţi alţi suceveni care se arată nemulţumiţi de prinderea câinilor de pe străzi, pentru a fi duşi la adăpost, dar nu fac nimic pentru ca aceştia să aibă condiţii mai bune, pentru care să li se mulţumească printr-un mesaj care nu are nevoie de nici o traducere – un lătrat vesel, ochi strălucitori şi mişcări voioase din coadă.
(18 iul 2013, 15:03:51