Ioana Robciuc, elevă în clasa a VI-a a Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, şi Iasmina Răceanu, elevă în clasa a IX-a în cadrul aceleiaşi unităţi şcolare, vor contribui la realizarea antologiei „Care-i faza cu cititul?”, secţiunea juniori, ediţia a II-a, proiect al editurii Art, coordonat de scriitorul Liviu Papadima. Alături de alţi 23 de finalişti din ţară, tinerele vor participa la o tabără de creaţie, la Sinaia, unde vor redacta textele finale şi vor definitiva ilustraţiile care vor apărea în acest volum.
Finaliste în cadrul unei competiţii cu peste 1.000 de participanţi
Cele două eleve ale colegiului sucevean au fost selectate în urma unui concurs de creaţie pentru copii intitulat „Locuieşte în poveste”, competiţie în cadrul căreia au participat peste 1.000 de tineri creatori. Concursul s-a adresat tinerilor între 9 şi 16 ani şi a avut două secţiuni – Scriere creativă şi Ilustraţie. Juriul de specialitate a desemnat 20 de câştigători la secţiunea de Scriere creativă şi cinci pentru secţiunea de Ilustraţie. Aceştia au fost anunţaţi la salonul Internaţional de Carte Bookfest 2013.
Printre câştigătorii secţiunii Ilustraţie s-au numărat şi cele două eleve de la „Petru”, Ioana Robciuc fiind cea mai mică dintre aceştia. Totodată, Iasmina Răceanu a fost nominalizată şi printre câştigătorii secţiunii de Scriere creativă.
Prima ediţie a concursului „Locuieşte în poveste” s-a finalizat cu tipărirea antologiei „Ce poţi face cu două cuvinte” Juniorii, în care semnează 21 de mici scriitori şi zece mici ilustratori. Cartea a fost lansată în luna noiembrie a anului 2012, la Târgul de carte Gaudeamus.
Tabără de creaţie pentru finalişti
În perioada 22-26 iulie, cele două tinere, alături de alţi 23 de finalişti, vor participa la o tabără de creaţie, alături de autorii volumului „Care-i faza cu cititul?”, secţiunea senior, textele şi ilustraţiile pentru antologia pentru copiii urmând a fi realizate sub îndrumarea acestora. Tabăra de la Sinaia va avea loc în perioada 22-26 iulie.
Volumul „Care-i faza cu cititul?” Juniorii va fi publicat în toamna anului 2013.
Pictura, numitorul comun al celor două adolescente
Iasmina a participat şi la prima ediţie a proiectului, a fost ilustrator, ba mai mult de atât, a ilustrat coperta cărţii „Ce poţi face cu două cuvinte”, secţiunea junori.
Colega ei Ioana Robciuc frecventează cursurile de pictură din cadrul grupului „Micii Picasso”, coordonat de artista plastică Puşa Pîslaru, pictura reprezentând o pasiune mai veche a fetei, pentru care are parte de tot sprijinul familiei. Sprijin şi încurajare au primit elevele şi din partea cadrelor didactice ale Colegiului „Petru Rareş”, în special din partea prof. Gabriela Mihaela Ilisei şi prof. Izabela Ignătescu.
Desenul pe care Ioana l-a trimis pentru secţiunea de ilustraţie a avut ca temă prima carte citită, adolescenta abordând povestea lui Lewis Caroll, „Alice în ţara minunilor”. Două zile, timp de zece ore în fiecare zi, eleva a muncit cu sârg şi conştiinciozitate la desenul care avea să-i asigure un loc în finala micilor ilustratori şi scriitori.
Distinse cu premii în cadrul mai multor competiţii
Cele două eleve au participat în cadrul mai multor competiţii naţionale sau judeţene, fie de pictură sau creaţie literară, concursuri în cadrul cărora au fost, de cele mai multe ori, printre cei mai buni. Ioana Robciuc şi-a adjudecat, în acest an, locul I în cadrul unui concurs naţional de creaţie artistică plastică, fotografie şi literatură pentru copii şi elevi, de la Constanţa. Rezultate notabile a obţinut şi la Concursul naţional de scriere creativă „Labirintul ficţiunii”, o competiţie adresată elevilor ciclului gimnazial, organizat de editura Nomina, la Concursul Naţional pentru tinere talente ”Carmen Sylva” şi la Concursul Internaţional „Crăciunul în lumea întreagă”.
De partea cealaltă, Iasmina Răceanu a participat la Concursului Naţional „Cultură şi spiritualitate românescă” (2013), obţinând premiul al III-lea, Concursul Naţional „Cangurul lingvist” - locul I, Concursul Naţional „Dream car contest” (2013) - locul I, Concursul Naţional „Mihail Iordache” (2012) – locul al II-lea, Concursul Naţional „Lecturiada” Cluj - locul al II-lea.