Fostul şef al Detaşamentului Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă (DPIR) Suceava, comisarul-şef Mircea Stoleriu, va primi 10.000 de euro de la statul român, pentru condiţiile de detenţie, potrivit unei decizii a CEDO.
Stoleriu a făcut plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg în privinţa condiţiilor de detenţie pe care le-a avut după ce a fost condamnat definitiv, în mai 2004, la cinci ani de închisoare.
El s-a plâns de faptul că a stat în preajma unor deţinuţi fumători, dezvoltând în timp hipertensiune, că era persecutat de ceilalţi deţinuţi, dată fiind breasla din care provenea, că au fost perioade în care nu i s-a permis să părăsească celula pentru plimbarea zilnică, cea mai lungă interdicţie fiind de patru luni, şi că a fost obligat să apară încătuşat în public, inclusiv în faţa instanţei de judecată.
De asemenea, dată fiind deteriorarea sănătăţii sale, Stoleriu a stat internat în spital, în mai 2005, fiind legat de pat, a mai arătat acesta, în plângerea la CEDO.
Curtea a decis că statul român a încălcat articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ce prevede interzicerea torturii şi tratamentelor inumane sau degradante, prin condiţiile de detenţie în care a stat Stoleriu şi prin faptul că acesta a fost legat de pat în timpul internării în spital.
Astfel, CEDO a decis ca reclamantului să îi fie plătită suma de 10.000 de euro, cu titlul de prejudiciu moral, de către statul român.
Decizia a fost luată, marţi, de o cameră inferioară a CEDO, oricare dintre părţi putând cere, în termen de trei luni, rejudecarea de către Marea Cameră.
Stoleriu: „Un pas mic pentru rezolvarea problemelor de legalitate din dosarul meu”
Vestea că va primi despăgubiri din partea statului român i-a fost adusă lui Mircea Stoleriu de reporterii ziarului Monitorul de Suceava. „Este o reparaţie morală târzie, dar este o reparaţie. Reprezintă un pas mic pentru soluţionarea cauzei principale, şi anume problemele de legalitate din dosar referitor la reţinerea şi arestarea mea”, a declarat Mircea Stoleriu. El a precizat că va declara recurs la această decizie pentru ca despăgubirile să fie acordate de persoanele vinovate şi nu de statul român.
Stoleriu a mai menţionat că pe rolul CEDO se află alte 21 de dosare, toate admise, şi care urmează să fie soluţionate în perioada următoare.
Fostul şef al DPIR Suceava consideră că ancheta şi condamnarea de care a avut parte au fost instrumentate de alte persoane care aveau interesul să-l elimine din structurile de poliţie.
Pentru ce a fost anchetat şi condamnat Mircea Stoleriu
Comisarul-şef Mircea Stoleriu a fost trimis în judecată de procurorii PNA (n.a. - actual DNA) pentru mai multe infracţiuni, respectiv trafic de influenţă, luare şi dare de mită, primire de foloase necuvenite, fals şi uz de fals. Iniţial, Curtea de Apel Târgu Mureş l-a condamnat la trei ani de închisoare cu executare, dar în recurs, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mărit pedeapsa la cinci ani de închisoare. Din această pedeapsă, fostul şef al DPIR Suceava a executat efectiv trei ani şi şase luni.
În acel dosar au mai fost anchetaţi Mihai Baltag, patronul firmei Pinocom SRL Boroaia, dar şi Vasile Vişinari, fostul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava. Printre acuzaţiile care i s-au adus comisarului-şef Mircea Stoleriu este şi aceea că a primit o uşă de la Baltag pe care i-a dat-o lui Vasile Vişinari cu scopul ca acesta să fie mai indulgent cu ocazia controalelor efectuate la firma din Boroaia.
(18 iul 2013, 11:08:41