„Zidul dizabilității” a fost dărâmat ieri în mod simbolic, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, de doi biciclişti, în cadrul campaniei naționale ”Dărâmă ziduri pentru a construi punți”. Florin Georgescu, ciclistul nevăzător care a străbătut anul trecut drumul până la Londra pentru a marca începutul Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, şi Alexandru Răcănel, prietenul şi pilotul lui Florin, au ajuns ieri la Suceava, cu Caravana Casper.
Campania organizată de Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială (ASSOC) atrage atenția asupra abilităților pe care le au persoanele cu dizabilități și își dorește schimbarea mentalității opiniei publice referitoare la acest aspect, care este un simbol al faptului că oamenii cu dizabilități pot și fac lucruri extraordinare când li se acordă încredere și sunt sprijiniți sau asistați de ceilalți. Ca să întărească şi mai mult sloganul campaniei, organizatorii au construit un zid simbolic din cuburi de carton pe care scria „Dizabilitate”, zid care a fost dărâmat de cei doi biciclişti, după ce au făcut în tandem câteva ture de esplanadă, semn că persoanele cu dizabilităţi nu trebuiesc izolate, ci integrate în comunitate.
„Oamenii cu dizabilităţi nu sunt o povară pentru societate, de fapt, sunt o provocare”
Campania naţională ”Dărâmăm ziduri pentru a construi punți” este promovată de Peter Hurley, un irlandez stabilit în România, din anul 1994, careajută Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială în derularea proiectelor sociale. „Scopul acţiunii este să dărâmăm zidul dizabilităţii, să arătăm că oamenii cu dizabilităţi nu sunt o povară pentru societate, de fapt, sunt o provocare. Ei pot să arate cât de frumoasă poate să fie viaţa şi cu cât de mult putem contribui fiecare ca viaţa să fie frumoasă. Pentru că nimeni nu este perfect, dar în echipă, împreună, putem să facem să fie perfect”, a explicat irlandezul Peter Hurley.
El a completat că această campanie nu are un buget mare, de aceea nu s-a făcut multă publicitate, însă, odată ajunşi în oraşe, oamenii i-au primit cu entuziasm. În unele localităţi au fost întâmpinaţi de oficialităţi, în alte locuri doar de reprezentanţi ai ONG-urilor locale şi mass-media.
„Doar dacă reuşim să schimbăm ceva în noi, putem să nădăjduim că putem schimba ceva şi în percepţia oamenilor din jurul nostru”
Ciclistul nevăzător Florin Georgescu, în vârstă de 38 de ani, ne-a spus că aşa cum este sloganul campaniei, „Dărâmă ziduri pentru a construi punți”, „acelaşi lucru vrem să-l facem şi noi: să dărâmăm zidurile care ne despart într-un mod arbitrar şi artificial în diferite categorii sociale şi să construim punţi, unii către alţii, însă şi către natură şi către sport. Caravana Casper este formată din două echipe, a noastră, care a plecat din Baia Mare, şi echipa de sud, care a plecat din Mediaş şi care este formată din Arnold Csaba Butu, un ciclist nevăzător ce a participat la Jocurile Paralimpice de la Beijing şi a început deja calificările pentru Jocurile Paralimpice din Brazilia, şi fiica sa, Andreea Butu, care la numai 18 ani îşi însoţeşte tatăl în această aventură”.
Florin Georgescu a completat căîn primul rând este vorba de zidurile şi punţile din noi, care trebuiesc dărâmate şi construite, pentru că, „doar dacă reuşim să schimbăm ceva în noi, putem să nădăjduim că putem schimba ceva şi în percepţia oamenilor din jurul nostru”. „Mesajul meu personal”, precizează Florin Georgescu, care în timpul liber practică şi atletism, alpinism, şah, „este acela de a milita pentru sport, în general, pentru mişcare în aer liber, dar şi pentru ideea de paraciclism, care este extrem de slab reprezentat în ţară”.
Celor două echipe li se alătură în campanie experţi ai ASSOC din Baia Mare. Cu toţii se vor întâlni pe 1 august, la Bucureşti, unde va avea loc un eveniment de amploare.
„Probabil că nu aş fi avut această iniţiativă cu un prieten aşa-zis normal, care vede, care se gândeşte de zece ori înainte de a se sui pe bicicletă”
Alexandru Răcănel, prietenul şi pilotul lui Florin Georgescu, ne-a spus că împreună au dorit să se implice în această campanie, după ce, iniţial, în 2009, au făcut un semitur al României, cu sprijinul unor prieteni de la un ONG bucureştean. „Atunci eram priviţi puţin ciudat, pentru că eram doi pe o bicicletă, iar până nu interacţionam direct cu oamenii nici nu îşi dădeau seama că Florin este nevăzător. Acum, peste tot am avut reacţii pozitive din partea autorităţilor, ONG-urilor, oamenilor simpli”, ne-a spus ciclistul.
Sistemul Casper, după părerea lui, se bazează pe ceea ce pot face persoanele cu diazbilităţi, nu pe ceva ce nu pot face. „Să nu plecăm de la premiza că nu pot face, ci de la premiza că pot face de multe ori mult mai mult decât noi. Probabil că nu aş fi avut această iniţiativă cu un prieten aşa-zis normal, care vede, care se gândeşte de zece ori înainte de a se sui pe bicicletă. Florin este un tip extrem de curajos. Am făcut extrem de multe lucruri împreună, record naţional de viteză pentru nevăzători, turul României ca iniţiativă privată, am mers cu bicicleta de la Arad la Londra”, a completat Alexandru Răcănel.
Bicicleta cu care au venit cei doi ciclişti la Suceava a fost achiziţionată din Ungaria cu ajutorul prietenului lor Arnold Csaba Butu de la Odorheiul Secuiesc. Din nefericire, ne-au spus cicliştii, la noi nu se găsesc uşor biciclete tandem, cu atât mai puţin tandem pe sistem semicursieră.
„Dizabilitatea poate fi privită şi ca o abilitate”
Aflată la evenimentul de ieri de pe esplanada Casei de Cultură Suceava, asistentul social Ana Maria Candrea ne-a spus că „dizabilitatea poate fi privită şi ca o abilitate. Suntem persoane care nu avem anumite deficienţe şi nu suntem capabile să desfăşurăm acţiuni pe care cei cu aşa-zise dizabilităţi le pot face. Cred că ar trebui mult mai multe campanii de sensibilizare şi atenţionare a persoanelor cu dizabilităţi, pentru că trebuie integrate pe piaţa muncii şi trebuie să participe activ la viaţa socială. Florin Georgescu este un exemplu pentru noi toţi, un exemplu de a încerca să ne depăşim zi de zi limitele şi să facem ceva pentru a ne dezvolta. Sper să fie un exemplu pentru mulţi dintre noi”.