Peste 112.000 de agricultori din judeţ, toţi beneficiari de anumite tipuri de subvenţii care figurează în baza de date a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava şi au statutul de fermieri, vor putea participa în luna septembrie a acestui an la alegerile pentru stabilirea comitetului de conducere a Camerei Agricole Suceava, un organism cu caracter de utilitate publică din care vor face parte cu prioritate reprezentanţi ai fermierilor.
Camera Agricolă Suceava, care va avea în subordine şi camere locale, la nivelul localităţilor, va trebui să fie principalul sprijin al tuturor fermierilor în ceea ce înseamnă consiliere pentru accesarea de subvenţii, fonduri europene şi alte tipuri de sprijin financiar. Oamenii vor fi ajutaţi să întocmească proiecte, dar şi să le ducă mai departe, în lungile perioade de monitorizare, la acest ultim capitol fiind destul de multe probleme în momentul de faţă.
Multe semne de întrebare legate de înfiinţarea noilor camere agricole
Alegerile ar urma să aibă loc pe data de 8 septembrie, în fiecare localitate a judeţului. Dacă pe hârtie proiectul sună bine, în realitate există o sumedenie de probleme. Prima şi cea mai importantă este că alegerile ar urma să coste la nivel naţional în jur de 19 milioane de lei, iar în lege nu este prevăzut nicăieri din ce buget vor fi suportate aceste costuri.
Mai trebuie spus că aceste camere agricole ale fermierilor trebuiau iniţial să se formeze din 2012, însă înfiinţarea lor a fost amânată pentru 2013. Din această cauză actuala Cameră Agricolă Judeţeană, care are 25 de angajaţi, a rămas fără buget de salarii. După cum am relatat în ediţia de ieri a Monitorului de Suceava, angajaţii de aici nu au mai văzut nici un leu din salarii din luna martie a acestui an, situaţia fiind una cu adevărat limită.
Conform OUG 58/2013, pentru modificarea şi completarea Legii 283/2010, privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, alegerile trebuie să aibă loc până cel târziu pe 15 septembrie, sub directa coordonare a Prefectului judeţului Suceava.
Multe persoane avizate din domeniu sunt de părere că este imposibil ca aceste alegeri să aibă loc în termenul de 8 septembrie, iar camerele agricole să-şi poată prelua atribuţiile, mai ales că acestea ar urma să se bazeze pe sprijinul financiar al tuturor fermierilor din judeţ, fără suport financiar de la stat.