Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat în cursul zilei de ieri că în judeţ ar putea fi construită o uzină de tratare a deşeurilor. Nechifor a arătat că o astfel de investiţie s-ar putea realiza din fondurile europene care vor fi disponibile în exerciţiul bugetar 2014 – 2020. El a explicat că o uzină de tratare a deşeurilor ar diminua semnificativ cantităţile de gunoaie care ar urma să fie depozitate în viitoarea groapă ecologică din comuna Moara. Şeful administraţiei judeţene a vizitat ieri şantierul de la această groapă de gunoi, precizând că există şanse ca această investiţie să fie finalizată până la termenul stabilit în proiect, respectiv 15 aprilie 2014.
Cătălin Nechifor a arătat că prima celulă a gropii de gunoi de la Moara va putea fi folosită o perioadă de maxim zece ani. A doua celulă ar urma să fie construită de operatorul de deşeuri care va administra groapa de gunoi de la Moara, şi aceasta având o durată de funcţionare de aproximativ zece ani.
„Ceea ce ne interesează pentru viitorul apropiat este să gândim soluţii ulterioare, pentru că această groapă a fost proiectată iniţial pentru o durată de viaţă de zece ani. Asta înseamnă că dacă anul viitor, pe 15 aprilie, o vom da în folosinţă, undeva în 2024 va trebuie să o închidem. Partea bună e că procesul de închidere e foarte simplu şi că în proiect a fost inclusă şi groapa numărul doi.
Însă ceea ce îmi doresc este să găsim o posibilitate de a construi la Suceava o uzină de tratare a deşeurilor”, a declarat Cătălin Nechifor.
El a adăugat că după construcţia acestei uzine va exista posibilitatea recuperării şi valorificării deşeurilor de hârtie, plastic sau de materiale feroase şi neferoase. Preşedintele CJ Suceava a declarat că proiectul pentru construcţia unei uzine de tratare a deşeurilor trebuie pregătit şi realizat din timp, astfel încât să nu existe probleme în momentul în care groapa de gunoi de la Moara va trebuie să fie închisă.
Pe de altă parte, el a arătat că la începutul anului viitor se intenţionează să se organizeze licitaţia pentru desemnarea unui operator de deşeuri care să administreze groapa ecologică de gunoi de la Moara.
Întârzieri de o lună în realizarea lucrărilor la groapa de gunoi de la Moara
Pe de altă parte, managerul proiectului de la Moara, Tudor Abiculesei, a declarat ieri că lucrările la această investiţie au fost întârziate cu aproximativ o lună, din cauza iernii, însă constructorii vor reuşi să o finalizeze la termen, adică la data de 15 aprilie 2014. Tudor Abiculesei a explicat că depozitul ecologic de la Moara este amplasat pe o suprafaţă de aproximativ 21 hectare, iar în prima etapă va avea o celulă de depozitare de 7,6 hectare, urmând ca după închiderea acesteia să fie deschisă o a doua celulă de depozitare. În momentul de faţă, la depozitul de deşeuri de la Moara se realizează lucrări pentru construcţia şi punerea în funcţiune a staţiei de tratare a levigatului, a staţiei de sortare, inclusiv construirea facilităţilor pentru groapa de gunoi. Abiculesei a mai spus că viitoarea groapă va avea un spaţiu special, unde populaţia va putea să aducă deşeurile voluminoase, cum ar fi aparate electrocasnice şi electrice sau obiecte de mobilier.