Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au extins urmărirea penală în ceea ce-l priveşte pe şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ. Acesta este urmărit penal şi pentru achiziţia sediului Poliţiei din Câmpulung Moldovenesc, prejudiciul calculat în acest caz fiind de 29 de miliarde de lei vechi. Practic, este vorba de o disjungere din dosarul „mamă”, în care comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ a fost pus sub acuzare pentru achiziţia sediului Poliţiei municipiului Suceava, din strada Universităţii. Acest dosar este aproape de finalizare, tuturor celor cinci persoane puse sub învinuire fiindu-le prezentat în cursul săptămânii trecute materialul de urmărire penală, ultima etapă înainte de trimiterea în judecată.
Cătălin Dancu, avocatul care-l reprezintă pe şeful IPJ Suceava, a considerat că această disjungere nu este nici oportună şi nici legală.
„Am făcut o plângere la structura centrală a DNA referitor la această disjungere, iar cei de acolo au termen de 20 de zile pentru a oferi un răspuns. Consider această disjungere nu este legală şi oportună pentru că dosarul a fost deschis pentru achiziţia ambelor sedii, iar toate procedurile Ministerului de Interne şi ale Inspectoratului General al Poliţiei au vizat ambele imobile. Normal ar fi fost ca ancheta să se fi finalizat pentru ambele sedii. Cei de la DNA Suceava au greşit şi acum încearcă să-şi repare greşelile, iar clientul meu nu are absolut nici o legătură cu aceste erori. Dacă au realizat o expertiză cu sediul de la Suceava normal era să facă acelaşi lucru şi pentru sediul de la Câmpulung Moldovenesc, dar acest lucru s-a omis şi aşa au decis să disjungă dosarul”, a arătat avocatul Cătălin Dancu.
Pentru achiziţia aceluiaşi imobil de la Câmpulung Moldovenesc, DNA Suceava a dispus extinderea urmăririi penale şi faţă de comisarul-şef Alexa Teodorovici, şeful serviciului Logistică din cadrul IPJ Suceava.
Clădirea cumpărată în 2006 este acum în paragină
Clădirea în care trebuia să funcţioneze noul sediu al Poliţiei Câmpulung Moldovenesc a fost achiziţionată în cursul anului 2006 cu suma de 2,6 milioane de lei. Detaliile tranzacţiei au fost oferite chiar de Nicolai Vranău, director şi acţionar minoritar al SC Geomold SA, firmă de la care s-a cumpărat clădirea din Câmpulung Moldovenesc.
„M-au contactat cei din conducerea Poliţiei Suceava, ştiu că printre ei s-a numărat şi domnul Todiruţ, pe care îl ştiam doar după nume şi cu care nu am mai avut nici o întâlnire. Apoi au urmat negocierile la sediul firmei noastre, noi am cerut o sumă, ei nu au fost de acord şi au spus că vor veni cu un raport de evaluare, iar în final ne-am înţeles la suma de 2,6 milioane de lei, inclusiv TVA (n.r. - valoarea prejudiciului calculat de procurorii DNA este de 2,9 milioane de lei)”, a precizat Nicolai Vranău.
La negocierile derulate la sediul firmei Geomold au participat un ofiţer superior din cadrul MAI, dar şi şeful de atunci al Poliţiei Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ.
Vânzătorul susţine că poliţiştii veniţi la negocieri ştiau că sediul pe care l-au achiziţionat trebuia modernizat, iar acest aspect necesita alte sume de bani. „Clădirea are 2.000 de mp, plus încă 4.000 de mp de teren, la care se adaugă încă zece garaje cu o suprafaţă de 200 mp. Necesita intervenţii şi modernizări, inclusiv un arest, din ce au spus ofiţerii veniţi la negocieri, dar având în vedere că se află în centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc, eu cred că cei de la Poliţie au făcut o afacere bună”, a mai menţionat Nicolai Vranău.
Banii pentru reparaţii nu au mai fost viraţi niciodată, iar clădirea arată acum jalnic. Suma solicitată pentru reparaţii este de 30 de miliarde de lei vechi, iar legislaţia prevede că valoarea nu poate depăşi 60% din suma totală de achiziţie.
Cinci învinuiţi în dosarul privind achiziţia sediului Poliţiei municipiului Suceava
În dosarul „mamă”, care priveşte achiziţia sediului Poliţiei municipiului Suceava, DNA a început urmărirea penală împotriva a cinci persoane. Este vorba de comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, şeful IPJ Suceava, comisarul-şef Alexa Teodorovici, şeful Serviciul Logistic din IPJ Suceava, omul de afaceri Costel Bujorean, proprietarul fostului sediu administrativ al defunctei societăţi Zimbru, clădire care a făcut obiectul acelei tranzacţii dubioase, precum şi cele două persoane care au evaluat imobilul, Sorin Munteanu şi Gheorghe Licurici.
Acuzaţiile aduse celor cinci sunt legate de faptul că imobilul a fost supraevaluat, la 100 de miliarde de lei vechi, fără TVA, în condiţiile în care o expertiză comandată de Costel Bujorean la BCR în cursul aceluiaşi an 2006 stabilea valoarea de piaţă la 40 de miliarde de lei vechi.
În cazul lui Todiruţ, urmărirea penală a fost începută pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, aceeaşi infracţiunie fiind reţinută şi în sarcina lui Alexa Teodorovici, în timp ce Costel Bujorean este cercetat pentru evaziune fiscală.
Tuturor celor cinci persoane din acest dosar le-a fost prezentat materialul de urmărire penală, iar în scurt timp va fi întocmit şi rechizitoriul de trimitere în judecată.
(16 iul 2013, 15:17:10