Aproape o sută de salariaţi ai societăţii de termoficare a Sucevei, care se află pe lista de disponibilizări, au protestat joi dimineaţă în faţa Primăriei Suceava, cerând să le fie date salarii compensatorii de la societatea în care au lucrat şi o suplimentare a ajutorului de şomaj, de la Guvern.
„Înarmaţi” cu fluiere şi vuvuzele, dar şi cu pancarte cu diverse revendicări şi nemulţumiri, salariaţii de la Termica au făcut mult zgomot timp de aproape două ore, în care fluierele şi vuvuzelele „tăceau” doar pentru a se face auzite strigătele lor: „Hoţii!, Hoţii!”, „Jos Guvernul!” sau „Mincinoşii! Mincinoşii!”.
Protestul lor vine la doar o săptămână după o altă acţiune care a avut loc în faţa Prefecturii Suceava, unde au cerut Guvernului să aprobe hotărârea prin care se completează veniturile ajutorului de şomaj până la suma de 1.539 de lei/lună, actul normativ fiind momentan blocat la Ministerul de Finanţe.
„Vrem respectarea contractului colectiv de muncă şi a legislaţiei muncii. Au spus că fac intervenţii la minister pentru ordonanţa 36, dar nu au făcut decât o adresă. Promisiunile lor sunt minciuni. Să le fie ruşine!”, a spus liderul sindical Iordănel Secrieru, declanşând un nou val de strigăte: „Ruşine, ruşine!”
Protestele zgomotoase din faţa sediului municipalităţii sucevene au atras atenţia trecătorilor, care se uitau miraţi, să înţeleagă ce se petrece, dar fără a stărui prea mult în zonă.
„Ne-aţi disponibilizat fără protecţie socială!”, „Vrem să muncim, nu să cerşim!”, „Guvernul trebuie să creeze, nu să desfiinţeze”, „Oltchim= Termica Suceava”, “Decapitalizare=falimentare=frig în case” sunt câteva dintre mesajele afişate pe pancarte de protestatarii de la Termica, dar, alături de acestea, se aflau şi altele, care nu aveau legătură cu protestul lor: „Micşorarea TVA la alimente”, „O justiţie independentă”, „Austeritatea e o problemă, nu o soluţie!” sau „O reformă benefică a Sănătăţii”.
Nemulţumirile oamenilor s-au îndreptat atât contra conducerii administraţiei locale, pe care o consideră responsabilă de închiderea Termica, cât şi a politicienilor care le-au făcut fel de fel de promisiuni neonorate.
„Cerem să fie îndeplinite promisiunile care ne-au fost făcute, să ni se dea salariile compensatorii, sau, dacă nu, un loc de muncă. Asta s-a dorit, la asta s-a ajuns - au închis şi ultima întreprindere din Suceava”, spune unul dintre protestatari.
„Nu mai avem bani! De două luni de zile ne ţin acasă fără a da banii, conform contractului colectiv de muncă. Am fost şi la Prefectură, dar nimeni nu ne bagă în seamă. Toţi sunt plecaţi la mare, nu se uită că noi nu avem cu ce trăi”, susţine unul dintre cei care protestează vehement, în vreme ce alţi colegi de-ai lor se ascund de camerele de vederi.
Salariile compensatorii, la mâna administratorilor judiciari
Delegaţia protestatarilor a fost primită la discuţii de către viceprimarul Ovidiu Doroftei, care a şi autorizat mitingul programat în două zile consecutive – joi şi vineri.
„Termica este în procedură de insolvenţă, încât toate deciziile sunt luate de administratorii judiciari”, a spus Doroftei, referitor la solicitările celor care strigau şi făceau larmă cu fluiere şi vuvuzele, sub geamurile biroului său.
Acesta a ţinut însă să asigure cetăţenii Sucevei că se depun toate eforturile necesare pentru ca sucevenii racordaţi la sistemul centralizat să beneficieze de căldură la iarnă, atât de la CAF-uri, în primă fază, cât şi de la noua centrală, pe biomasă.
Protestele celor care urmează să fie disponibilizaţi de la Termica se vor face auzite şi astăzi, tot de la 10.00 la 12.00.
(12 iul 2013, 11:30:40