Tânărul vârstă de 17 ani care s-a înecat miercuri seară în iazul Lipoveni ştia să înoate de puţină vreme şi, împreună cu tinerii cu care a mers la apă, a ignorat avertismentele scrise de scăldat interzis, dar şi atenţionarea unui angajat de la „Apele Române”.
Asta ar fi una din concluziile care se pot trage după ultima tragedie de pe iazul Lipoveni, unde, în zona barajului, foarte periculoasă, nenorocirile de acest gen se repetă an de an.
Nu l-a mai putut ajuta nimeni
Iosif Miron avea 17 ani şi jumătate şi era elev la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. Împreună cu doi dintre fraţii săi şi câţiva prieteni a mers la iaz, pentru a înota. Nu era prima dată când tinerii veneau să înoate la Lipoveni. Din păcate, pentru Iosif Miron decizia de a intra în iaz a fost fatală.
Adrian Miron, fratele cel mai mare al lui Iosif, a declarat:
„El nu era înotător foarte bun, dar venea regulat aici. Din ce ştiu de la fraţii mai mici, învăţase de puţin timp să înoate. L-a strigat pe fratele lui o singură dată şi s-a dus la fund, nu s-a mai putut face nimic. Probabil a obosit, nu pot să-mi dau seama”.
Un alt frate al tânărului de 17 ani, care a fost martor la tragedie, era în stare de şoc.
„Au fost doi bărbaţi care au sărit după el, dar s-au întors, le-a fost frică... El a băgat capul sub apă şi s-a dus, nu l-am mai văzut. Eram şi eu în apă, dar departe de el. Am strigat la el să stea în plută şi am vrut să vin să-l ajut, dar nu am mai avut timp”.
Iosif Miron provenea dintr-o familie cu nouă copii, din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava.
Trupul adolescentului, recuperat de scafandri
Iniţial, miercuri seară, pompierii au efectuat căutări cu o barcă pneumatică, cu patru pompieri. Echipajul s-a folosit de un sonar, un dispozitiv cu care se scanează fundul apei şi care sesizează orice denivelare.
La solicitarea colonelului Dan Hoffman, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, ieri dimineaţă la iaz a ajuns un echipaj de scafandri de la ISU Iaşi.
În aproximativ jumătate de oră, scafandrii au descoperit cadavrul.
Conform plutonierului major Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, „pompierii au marcat perimetrul indicat de martorii care au văzut ultima oară victima, dar şi în care au fost semnalate modificări semnificative pe sonar. După ce s-au făcut toate pregătirile necesare, scafandrii au început căutările din apropierea malului spre largul apei. Trupul tânărului a fost reperat, după circa jumătate de oră, la o distanţă de aproximativ 15 metri de dig”.
Curenţi puternici şi foarte reci, la o adâncime de până la zece metri
Declaraţia lui Lucian Grigoraş, angajat al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, care lucrează la barajul de la iazul Lipoveni, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toţi cei care vor să continue să înoate în această apă.
„Angajatul care era de serviciu le-a spus că nu au voie să înoate în iaz, că scăldatul este interzis. Erau mai mulţi tineri, patru sau cinci. Colegul a plecat să rezolve apoi alte treburi, a crezut că au plecat. Apoi a auzit că răcneau că s-a înecat unul din ei.
Aşa se întâmplă în fiecare an, au fost ani când au fost şi câte trei-patru care s-au înecat aici, în zona barajului. Tinerii nu ascultă, vin înfierbântaţi, iar aici curenţii din apă sunt puternici şi foarte reci, pot intra uşor într-un şoc. Sunt curenţi puternici pentru că avem adâncimi de peste 5-6 metri, chiar până la zece metri pe alocuri”, a declarat Lucian Grigoraş.
Nu mai departe de vara lui 2012, în iazul Lipoveni, aproximativ în aceeaşi zonă, s-au înecat alţi doi tineri, unul în vârstă de 25 de ani şi unul de 31 de ani. Trupurile celor doi au fost recuperate de la aproximativ şapte metri adâncime.
Avertisment foarte important pentru părinţi, în condiţiile în care cei care se îneacă cel mai des sunt copii şi tineri
Pompierii ISU Suceava au transmis şi ei un avertisment legat de pericolul înotului în alte locuri decât cele special amenajate, cu atât mai mult în iazul Lipoveni, unde tragediile de acest gen nu au lipsit în nici o vară.
„În primul rând, scăldatul trebuie făcut doar în locuri special amenajate. Este bine să nu vă aventuraţi dacă nu înotaţi bine ori nu aveţi deprinderile necesare sau să evitaţi înotul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere. De asemenea, este interzis să înotaţi în stare de ebrietate sau pe timp de noapte şi e de preferat să evitaţi folosirea saltelelor cu aer, a camerelor de cauciuc sau a scândurilor”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.
Un avertisment foarte important este şi pentru părinţi, în condiţiile în care a început vacanţa de vară, iar adolescenţii au mai mult timp liber. Majoritatea celor care se îneacă sunt copii sau tineri, iar părinţii, avertizează pompierii, nu trebuie să-i lase sub nici o formă nesupravegheaţi în apă.
(12 iul 2013, 11:47:47
Pe drumul bătătorit de Vechiul Testament parcă
Cu cearcăne ce-i fug pe faţă, cu paşi mici, şovăind
Când merge la Biserică…parc-ar vrea să se-ntoarcă
Probabil fiindcă BOR investeşte-n ziduri,nu în oameni
CREŞTINUL devine un fost … înainte să fi fost
A şi uitat că ’naintea lui creştinii erau zdraveni
Azi are doar sensibilitatea unui rinocer (în post )
Popa, fără autorizaţie de construcţie..a logicii
Îndeamnă la… a lua parte la… la ce îndeamnă popa ?!
Căci travaliul creştin e născut în preajma bisericii
Iar vorbele i-s duse de vânt . Banu’ îi e anvelopa
N-ai bani ? vorbele popii-s calorii ilegale pentru tine
Le furi cum furi roua zorilor.. fără apometru
Probabil că aştepţi un “ nou testament ” , creştine ?!
Dacă da…. aştepţi să-l scrie, pt tine, Sf. Petru ?
Agregarea contontentă făcută (culmea) la vedere
Cu caracter la kg sau închiriat la Mall
A făcut ca azi, creştinul, să nici nu ştie-a cere
O binecuvântare, barem.. pe portofelu’ gol