Cele două treceri de pietoni care fac legătura între esplanada modernizată din faţa Casei de Cultură Suceava şi zona pietonală care duce înspre Biserica Sf. Dumitru sunt, teoretic, semaforizate.
Practic, acolo au fost aduse inutil cabluri electrice, au fost făcute racorduri speciale şi au fost montate echipamente de zeci de mii de lei, pentru ca semafoarele de pe strada Nicolae Bălcescu să fie folosite cel mult ca sperietoare de ciori.
Cele două semafoare nu au fost funcţionale decât timp de vreo săptămână, după care au fost trecute în „conservare”.
Se pare că, după ce le-au văzut „în acţiune”, cei care răspund de străzi şi de modul în care se circulă prin oraş au ajuns la concluzia că acestea mai mult încurcă traficul decât îl fluidizează.
„Traficul pietonal din acea zonă nu justifică funcţionarea semafoarelor decât atunci când în zonă au loc evenimente speciale. Avem o adresă în acest sens de la Poliţia Rutieră, prin care ni se recomandă punerea lor în funcţiune doar atunci când sunt diverse manifestări care implică un număr mai mare de oameni”, a declarat viceprimarul Ovidiu Doroftei.
În scurta lor perioadă de funcţionare, semafoarele montate în cadrul programului de modernizare a zonei centrale a municipiului Suceava au fost ignorate, de cele mai multe ori, atât de pietoni, cât şi de şoferi, astfel încât riscul de producere de accidente era foarte mare, pietonii sărind în faţa maşinilor, chiar de aveau „roşu” la semafor, în vreme ce şi pietonii care puneau piciorul pe zebră doar când aveau „verde” se trezeau cu maşini care se băgau printre ei, abuziv.
Lunga perioadă în care semafoarele au stat închise, fără ca prin Centru să se întâmple vreun incident rutier, demonstrează că acestea au fost prinse în proiect doar ca să fie, fără să se facă un studiu de necesitate, banii europeni utilizaţi la achiziţia şi montarea acestora fiind „îngropaţi” în semafoarele care sunt acum doar piese de decor.
(11 iul 2013, 14:06:10