Actualul director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Suceava, Petrică Ropotă, ar putea prelua funcţia de şef al viitoarei Direcţii Regionale de Finanţe. Potrivit acordului încheiat de Guvernul României cu Fondul Monetar Internaţional, din numărul actual de 221 de unităţi fiscale ale ANAF vor rămâne doar opt direcţii regionale, până la jumătatea acestui an, şi 47 de unităţi fiscale locale, până în 2015.
Practic, pe toată regiunea Moldova se va înfiinţa o singură unitate administrativă fiscală, cel mai probabil cu sediul la Iaşi, iar actualele Direcţii Generale ale Finanţelor Publice din judeţe îşi vor pierde o serie din atribuţii.
Printre numele vehiculate pentru preluarea funcţiei de conducere a viitoarei Direcţii Regionale de Finanţe se numără şi cel al lui Petrică Ropotă.
Acesta este apreciat pentru rezultatele bune obţinute în ultimii ani, când DGFP Suceava s-a situat mai mereu pe locuri fruntaşe la nivel naţional în privinţa încasărilor. O decizie în privinţa organigramei Direcţiei Regionale de Finanţe, precum şi a viitorului şef va fi luată zilele următoare, măsurile de restructurare din domeniul administraţiei fiscale fiind anunţate şi de premierul Victor Ponta.
Angajările la Direcţia Antifraudă se vor face prin concurs
Restructurările în domeniul fiscal vor afecta în primul rând Garda Financiară şi Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, instituţii care vor fi desfiinţate. În locul acestora va apărea o Direcţie Antifraudă, iar posturile vor fi ocupate prin concurs, astfel încât o parte dintre angajaţii celor două instituţii se tem că vor rămâne fără locuri de muncă.
"ANAF se restructurează. Posturile se păstrează, dar nu înseamnă că absolut toată lumea va fi trecută, sunt nişte teste pe care trebuie să le dea cei de acolo şi s-ar putea ca nu toţi să corespundă", este declaraţia dată de premierul Victor Ponta la un post naţional de televiziune.
Deocamdată, nu s-a stabilit nimic concret cu privire la numărul de posturi care vor exista la Direcţia Antifraudă Suceava, la fel cum şi concursul anunţat de prim-ministru este la fel de neclar.
Totul se va lămuri în cel mai scurt timp, mai ales că această reformă a administraţiei fiscale trebuia să intre în vigoare de la 1 iulie, dar Guvernul a decis amânarea ei pentru o dată ulterioară.