Datoriile foarte mari ale asociaţiilor de proprietari faţă de Agenţia Fălticeni a SC ACET SA Suceava, operatorul serviciilor apă-canal-epurare, au determinat conducerea societăţii ca începând de miercuri, 10 iulie, să sisteze apa potabilă la blocul de garsoniere nr. 3 de pe strada Izvor şi blocul 28 de pe strada 2 Grăniceri.
Aşa cum am aflat de la ing. Vasile Cozma, directorul Agenţiei Fălticeni a ACET, la data de 30.06.2013, valoarea restanţelor la asociaţiile de proprietari se ridică la suma de 924.268 lei, cifră comparabilă cu veniturile totale ale agenţiei pe trei luni de zile.
„Întrucât activitatea serviciului se desfăşoară sub ameninţarea întreruperii curentului electric pentru neplată şi din cauza faptului că toate acţiunile întreprinse de conducerile asociaţiilor de proprietari cu sprijinul administraţiei locale şi al agenţiei ACET nu au dat rezultatele scontate, s-a ajuns la aplicarea unei prevederi din Regulamentul Serviciului de Alimentare cu apă şi canalizare, şi anume întreruperea furnizării apei pe perioadă nelimitată, până la recuperarea din restanţe şi întocmirea de programe de eşalonare, începând cu scările de bloc cu datoriile cele mai mari şi continuând cu sistarea serviciului la toată asociaţia, acolo unde este cazul.
Sunt vizate, în primă fază, Asociaţiile de proprietari nr. 10,11,14,15, care cumulează 636.569 de lei (ceea ce reprezintă 70% din totalul datoriilor înregistrate la toate asociaţiile de proprietari), dar şi celelalte asociaţii care înregistrează datorii la plata facturilor”, ne-a declarat ing. Vasile Cozma.
Sistarea furnizării apei se face cu notificarea prealabilă a asociaţiei de proprietari, a administraţiei locale, a organelor de sănătate publică şi a pompierilor, aşa cum este prevăzut în reglementările legale în vigoare.
Principalul subiect de contestare a acţiunii este faptul că printre consumatorii afectaţi se află şi consumatori cu plăţile la zi, dar pentru această situaţie operatorul nu are nici o vină, el doar aplică prevederile legislative care, la rândul lor, sunt adaptate sistemului de distribuţie în comun pentru membrii condominiului din care fac parte.
„Revenim cu insistenţă asupra a două aspecte care au făcut obiectul a numeroase discuţii purtate ori de câte ori am avut ocazia: nimeni nu va putea împiedica compania de furnizare a energiei electrice să sisteze sau să restricţioneze curentul electric dacă nu ne plătim facturile în termenul contractual, cu consecinţe foarte grave asupra serviciului, consecinţe pe care le va simţi fiecare cetăţean din Fălticeni, şi toţi cetăţenii trebuie să fie conştienţi că serviciul de furnizare a apei şi preluarea apelor uzate are aceeaşi importanţă ca şi celelalte servicii: energie, gaz, televiziune, şi ca atare trebuie plătite la fel ca acestea”, a precizat ing. Vasile Cozma.