Sucevenii cu datorii mari către Termica riscă să fie scoşi în stradă, iar locuinţele să le fie vândute, pentru recuperarea debitelor restante. Aceasta este una dintre măsurile care vor fi puse în aplicare din această toamnă, de către cele trei firme care au devenit administratorii judiciari ai societăţii de termoficare, intrată recent în insolvenţă.
Măsurile dure de recuperare a datoriilor pe care populaţia şi agenţii economici le au către Termica vor fi puse în aplicare de noua conducere a societăţii, cei trei administratori judiciari numiţi de Tribunalul Suceava – MGA Insolvency SDRL Suceava, Accer IPURL Suceava şi Management Reorganizare şi Lichidare Iaşi.
Conducerile asociaţiilor de proprietari au fost informate ieri, în cadrul şedinţei lunare care are loc la sediul Primăriei Suceava, asupra repercusiunilor care se vor abate asupra rău-platnicilor, de către un reprezentant al MGA Insolvency SDRL Suceava, Teodor Matei:
„În continuare trebuie să se facă eforturi pentru recuperarea sumelor restante la Termica. Am văzut părerile unora, că odată cu insolvenţa Termica, nu mai trebuie achitate datoriile, că oricum societatea intră în faliment. Din contră, odată cu intrarea în insolvenţă procedurile de recuperare a restanţelor se vor intensifica”.
Acesta a precizat că acţiunile contra datornicilor sunt facilitate de faptul că odată cu intrarea în insolvenţă a Termica, nu se mai plătesc taxe de timbru pentru orice acţiune împotriva persoanelor fizice sau juridice, cât şi de faptul că Primăria Suceava nu mai are nici o putere de decizie.
„Dacă până acum nu au fost acţiuni dure de recuperare a datoriilor, mai ales că acţionar era Primăria Suceava şi datornici erau cetăţenii municipiului, de acum înainte, din punctul de vedere al administratorului judiciar, nu mai contează acest amănunt social. Vom încerca să recuperăm toate creanţele, din toamnă, odată cu începerea noului an judecătoresc. Spuneţi-le cetăţenilor că nu au scăpat de obligaţia de a plăti datoriile”, a adăugat Teodor Matei.
Unul dintre preşedinţii de asociaţii de proprietari a precizat că executări silite trebuiau făcute şi până acum, la procesele câştigate de ei, dar nu au avut nici un succes.
„Avem hotărâri definitive la procesele pornite de noi, dar când mergem la executorii judecătoreşti, ridică din umeri şi spun că <n-avem ce să-i facem!> sau <N-avem ce să-i luăm!>”, a spus preşedintele de asociaţie.
Replica reprezentantului judiciar a lămurit situaţia:
„Vom folosi tot executorii judecătoreşti, dar poate vom veni cu noi idei. Există metode prin care se pot scoate la vânzare şi apartamentele pe care sunt doar coproprietari”, a spus Teodor Matei.
Sumele imense acumulate de suceveni ca datorii către Termica îl nemulţumesc şi pe viceprimarul Ovidiu Doroftei, care se aştepta ca pe timp de vară încasările de la populaţie să ducă la scăderea restanţelor:
„Dacă nici în sezonul cald nu se fac eforturi pentru a ajunge într-o situaţie mai bună cu datoriile, nu ştiu cum o să întâmpinăm iarna”.
Chiar de furnizarea căldurii a fost întreruptă de mai bine de două luni, restanţele populaţiei au rămas la acelaşi nivel ca şi în iarnă, adică aproape 200 de miliarde de lei vechi.
(10 iul 2013, 15:05:20