15 de echipe de studenţi şi masteranzi din cadrul a cinci universităţi din ţară şi-au prezentat propriile invenţii culinare la faza naţională a competiţiei „Ecotrophelia”, concurs care a fost găzduit în acest an de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV). Au participat echipaje de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, Universitatea „Sapientia” Miercurea Ciuc, Universitatea din Oradea şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara.
După ce fiecare echipaj şi-a prezentat produsul, juriu a decis ca premiul I al competiţiei să meargă la Sergiu Pădureţ şi Raluca Zimbru, de Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul USV. Aceştia au pregătit ruladă de caşcaval cu păpădie şi seminţe de chia.
Potrivit acestora, „caşcavalul prezentat este un produs inovativ, echilibrat, care oferă organismului o serie de importante elemente nutritive. Are un aport ridicat de calciu, magneziu, seleniu, vitamine, iar procesarea termică a ingredientelor este până la maximum 70 de grade, aşadar pierderile de antioxidanţi sau vitamine sunt minime.” Sergiu Pădureţ a precizat că acest caşcaval poate fi produs pe durata întregului an, în orice sezon. „Frunzele de păpădie le folosim primăvara, tijele şi florile după înflorire şi rădăcinile în timpul iernii”, a spus acesta.
Echipajul sucevean va reprezenta România la faza internaţională a concursului „Ecotrophelia”, la Köln, în Germania, unde câștigătorul premiului I va primi 8.000 de euro.
Bere cu fermentaţie superioară, perle de ciocolată cu cătină, biscuiţi cu cremă de castane
Echipajele s-au prezentat în competiţie cu zeci de propuneri alimentare inedite, produse bio, inovative, diferite de tot ceea ce există în comerţ şi care ar putea avea succes pe piaţă.
Juriul de specialitate a acordat premiul al II-lea unui echipaj de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, echipa pregătind o băutură energizantă după o reţetă proprie.
Pe locul al III-lea s-a plasat tot o echipă a universităţii sucevene, respectiv Carmen Sega şi Anca Sidor, echipajul prezentând perle de ciocolată cu cătină, pentru diabetici.
Juriul a mai acordat două premii speciale, pentru echipajul Universităţii „Sapientia” Miercurea Ciuc (bere cu fermentaţie superioară) şi pentru echipa Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara (brioşe cu premix de fier).
Zeci de încercări până la produsul final
Pentru produsele cu care s-au prezentat în concurs, tinerii ne-au povestit că s-au pregătit săptămâni la rând, au testat mai multe reţete şi au adus produsului, permanent, îmbunătăţiri.
Membrii echipajului de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi ne-au declarat: „Ne-am prezentat cu biscuiţi cu morcovi, un produs dedicat celor cu intoleranţă la gluten. Din luna octombrie lucrăm la această reţetă, au fost foarte multe încercări. Vrem să le satisfacem şi celor bolnavi plăcerea de a mânca. Ei nu au o gamă de produse de unde alege”.
Echipajul universităţii din Timişoara a propus în cadrul competiţiei brioşe cu un premix îmbogăţit în fier, cu linte, germeni de grâu, griş şi fructe, un produs inovativ care combate anemia feriprivă.
De cealaltă parte, studenţii din Miercurea Ciuc au prezentat o bere de tip englezesc, cu fermentaţie superioară.
„Berea mai conţine miere polifloră şi ienupăr. Vara trecută am fost în Anglia şi am gustat berea de acolo şi astfel mi-a venit ideea. Prima dată reţeta nu a ieşit din cauza apei cu clor, dar produsul final e foarte bun”, ne-a declarat Gyorgy Tanko.
Un membru al altui echipaj al Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi ne-a precizat că: „am venit cu batoane din două sortimente din carne, pui şi vită. Este un produs sănătos şi poate fi considerat un produs de tip fast food din prisma faptului că poate fi mâncat oriunde, oricând. Nu conţine grăsimi dăunătoare, E-uri de care lumea se fereşte, are un conţinut bogat de fibre şi vitamina E”. Membrii echipajului susţin că au încercat reţeta de cel puţin 15 ori până să ajungă la această formă a produsului.